Business report: Culmea taxarii: Fiscul calculeaza contributii la venituri fictive; Bancherii anunta credite ipotecare cu dobanzi fixe pe zece ani; Planul lui Putin dupa esecul proiectului South Stream: s-a aliat cu turcii pentru un nou gazoduct
Culmea taxarii: Fiscul calculeaza contributii la venituri fictive. Chiar daca au castigat doar cativa lei, statul le pretinde celor care au exclusiv venituri din dobanzi, dividende sau chirii sa plateasca sute de lei CAS. Zeci de mii de decizii de impunere au fost raspandite de Fisc in ultimele saptamani. In unele cazuri, veniturile nici macar nu erau reale. Persoanele care au venituri doar din dobanzi, dividende, chirii, jocuri de noroc, dar si din vanzarea rablelor la Remat sau a fierului vechi sunt obligate sa achite contributia de sanatate (CAS). Indiferent de cuantumul castigului, CAS se calculeaza la o baza lunara care nu poate fi mai mica decat salariul minim brut pe tara. Integral in Capital.
Leul, „aliniat la euro”, se apreciaza discret. Cum. Pragul psihologic de 4,50 lei pentru un euro a generat (din nou) o emotie nejustificata. Consolidarea obisnuintei de a vedea variatii nesemnificative ale monedei nationale in raport cu moneda unica europeana a inceput sa joace feste. Matematica elementara, in conditiile regimului asumat de flotare controlata, nu valideaza burtierele galbene cu scris negru, ale televiziunilor, care se arata ingrijorate de evolutia monedei nationale, noteaza Curs de guvernare.
Planul lui Putin dupa esecul proiectului South Stream: s-a aliat cu turcii pentru un nou gazoduct. Dupa ce au anuntat ca renunta la proiectul gazoductului South Stream, rusii discuta deja cu turcii despre constructia unei noi conducte, Turkish Stream, prin care gazul rusesc sa ajunga in Europa. Rusia negociaza cu Turcia constructia unui gazoduct, care sa inlocuiasca defunctul proiect South Stream sustinut de Kremlin, prin care gazele rusesti sa ajunga in Europa, potrivit relatarilor din presa din zona balcanica. Ministrul Energiei din Turcia, Taner Yildiz, a declarat, intr-un interviu pentru ziarul Sabah, ca au inceput deja discutiile intre oficialii celor doua state pentru a se stabili traseul noii conducte, inclusiv cel din Marea Neagra, si amplasamentul terminalului de sosire al gazelor rusesti in Turcia, scrie Economica.net.
Bancherii anunta credite ipotecare cu dobanzi fixe pe zece ani. Bancile au ezitat mult timp sa-si asume riscul cresterii dobanzilor pe termen lung, incertitudinea fiind lasata in seama clientilor. Acum, BCR, cea mai mare banca locala, lanseaza creditul de casa cu dobanda fixa de 6% pe primii zece ani. Bancherii aflati in goana dupa clienti arunca pe piata oferte de credite ipotecare cu dobanzi fixe pe sapte sau zece ani si fac astfel un prim pas catre credite fara risc de dobanda pe 20 sau chiar 30 de ani, produse care sunt comune pe pietele mature din Occident. Continuarea in Gandul.
Codul Fiscal, un lucru prost facut. Ce norme ii deruteaza si pe contribuabili, si pe administratorii sistemului. Cu toate ca a suferit sute de amendamente, legislatia fiscala contine o serie de aberatii printre care se numara taxarea cu sume mai mari decat venitul impozitat, finantarea soselelor de catre transportatorii feroviari, includerea padurilor in categoria agentilor poluanti sau taxarea in cascada a produselor accizabile. Recentele controverse pe marginea taxarii alocatiilor pentru copii readuc pe tapet si celelalte norme fiscale care-i deruteaza atat pe contribuabili, cat si pe administratorii sistemului. Adevarul va prezinta o trecere in revista a acestor norme, din cauza carora Codul Fiscal apare ca un lucru prost facut.
Firmele care vand cel mai ieftin RCA isi despagubesc clientii cu banii altora. Cateva firme de asigurare, foarte active pe zona RCA, datoreaza altor companii din domeniu cateva zeci de milioane de euro in contul reparatiilor care survin accidentelor rutiere. Sumele iau amploare, au devenit deja o problema foarte discutata in asociatiile profesionale si exista riscul unui blocaj in piata. Firmele care au de primit bani incearca sa-i recupereze in instanta, potrivit Economica.net.
Ce masini ajung in showroom-urile romanesti anul acesta. Anul acesta se anunta a fi unul mai mult decat interesant, dupa ce in 2014 piata auto din Romania a inregistrat, in premiera, o crestere. Anul trecut a fost primul an de crestere al pietei auto dupa sase ani consecutivi de scaderi puternice, conform unui raport realizat de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile. Dupa primele 11 luni din acest an, volumul total al vanzarilor de autovehicule a crescut cu 24,1%, aflam din Capital.
Guvernul a mai gasit o modalitate de a proteja anumiti producatori de energie si agent termic. Doua reglementari succesive date la sfarsitul anului 2014 incearca sa salveze preturile la gigacalorie pentru populatia a patru mari orase din tara si, in acelasi timp, sa mai dea o gura de oxigen termocentralelor care utilizeaza combustibil fosil. Sub deviza functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National, cel putin pana la sfarsitul lunii februarie, Guvernul si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei au decis ca 4 mari societati de producere a energiei electrice dar si a energiei termice sa beneficieze de un pret reglementat la energia electrica, sub motivul ca asigura serviciul tehnologic de sistem, scrie Energy-center.ro.