Business Report: Cum a evoluat puterea de cumparare a romanilor in 2011; Cum descrie un antreprenor roman experienta cu imobiliarele: Aceste investitii au fost neinspirate; Strategia de export nu functioneaza: Suntem mai dependenti de comertul cu UE decat inainte de criza
Cum a evoluat puterea de cumparare a romanilor in 2011. Nivelul de trai s-a imbunatatit usor in acest an fata de 2010, dar inca suntem departe de standardele de viata cu care ne obisnuiseram in anul premergator crizei, dupa cum arata datele statistice. In 2011, primul an de crestere economica a Romaniei de la inceputul crizei, se poate spune ca romanii au simtit si in buzunare un pic de revigorare. Inflatia scazuta si salariile in usoara crestere au creat premisele pentru imbunatatirea nivelului de trai. Astfel, din datele statistice reiese ca, fata de luna octombrie 2010, in octombrie 2011 (cea mai recenta luna pentru care Institutul National de Statistica a prezentat datele privind evolutia veniturilor salariale) salariul net a crescut usor peste nivelul inflatiei, informeaza EVZ.
Cum descrie un antreprenor roman experienta cu imobiliarele: Aceste investitii au fost neinspirate. Omul de afaceri Daniel Guzu, proprietarul producatorului de adezivi si vopsele Duraziv, a cochetat cu piata imobiliara in perioada de „boom” 2007/2008, dar s-a dovedit ca a facut un pariu prost, la fel ca o serie de alti antreprenori romani in cautare de castiguri rapide. El a construit, in parteneriat cu un alt investitor, blocuri cu apartamente si case, in Ilfov si Sinaia, in urma unor investitii de cateva milioane de euro. Din cele aproximativ 100 de locuinte construite, investitorii au reusit sa vanda circa 60 de unitati si asta din cauza materialelor scumpe pe care le-au utilizat. Guzu s-a ales dupa aceasta afacere cu o pierdere de peste un milion de euro. Integral in Capital.
In tara mamaligii, berea cu malai e la putere. In tara mamaligii, berea cu malai face legea. Stirea e o surpriza pentru multi, desi asa se bea in Romania de zeci de ani. E o chestie de gust, iar pentru a alege in cunostinta de cauza e suficient sa aruncati o privire pe ingredientele trecute pe fiecare cutie de bere. Dureaza 5 secunde. Marea masa a consumatorilor stiu ca berea se face din malt, hamei si apa. Nu e asa – 21 de beri dintr-un total de 36 gasite pe rafturile unui hypermarket mai contin si malai. Producatorii si expertii neutri spun ca porumbul imbogateste gustul, nu-l strica. Exista si un rationament economic: boabele de porumb contin mai mult amidon decat orzul si e ceva mai ieftin. Malaiul fermentat produce mai mult sirop de bere decat boabele de orz, deci creste productia si scade costul, scrie EVZ.
Strategia de export nu functioneaza: Suntem mai dependenti de comertul cu UE decat inainte de criza. Se pare ca nu am invatat inca una dintre cele mai importante lectii ale crizei: dependenta atat de mare din punct de vedere comercial de statele membre ale Uniunii Europene ne face mai mult rau decat bine. Au recunoscut-o si autoritatile romane, nu o data. Din pacate, in mod paradoxal, desi ne-am propus sa ne extindem comertul in zonele non-UE in defavoarea UE, nu am reusit deloc acest lucru. Dependenta Romaniei de comertul cu statele membre ale Uniunii Europene, care ne-a adancit rapid in criza economica, nu a facut decat sa se accentueze in ultimii ani. Cifrele statistice privind ponderea comertului intracomunitar in totalul schimburilor comerciale vorbesc de la sine. Potrivit Institutului National de Statistica (INS), valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in primele zece luni din 2008 reprezenta 70,3% din total exporturi si 68,7% din total importuri. Continuarea in Capital.
Transportatorii francezi sunt ingrijorati de deschiderea pietei interne pentru firmele din tara noastra si Bulgaria. Cea mai mare federatie patronala franceza din sectorul rutier s-a declarat ingrijorata de deschiderea pietei de transport de marfuri pentru societatile din tara noastra si Bulgaria, care va avea loc incepand cu 1 ianuarie 2012, in conformitate cu dreptul european, relateaza agentia AFP, citata de sursele de presa. De anul viitor, transportatorii romani si bulgari vor putea transporta marfurile de la o destinatie la alta in interiorul teritoriului francez, asa cum s-a intamplat in 2010 pentru alte intreprinderi europene, anunta Bursa.ro
Ce scumpiri aduce anul 2012. Costurile tot mai mari ale materiei prime si cheltuielile crescande cu utilitatile sunt, potrivit producatorilor, principalele cauze ale majorarilor de preturi care vor fi aplicate incepand din primavara. Produsele alimentare si nealimentare, dar si serviciile vor fi mai scumpe de anul viitor. Procesatorii din industria alimentara au anuntat deja scumpiri, despre care afirma ca sunt amanate din 2011, iar transportatorii spun de asemenea ca vor fi constransi sa calculeze tarifele in functie de majorarile stabilite la carburanti pentru luna ianuarie. Exista o tendinta de majorare a preturilor la alimente in Uniunea Europeana, pornind de la costurile mai mari cu materia prima. Doar in acest an, materia prima s-a scumpit cu 20%, insa din cauza cererii reduse de pe piata, producatorii nu au putut mari decat foarte putin preturile, spune Sorin Minea, presedintele Federatiei Patronale Romane din Industria Alimentara – Romalimenta. Continuarea in Romania Libera.
Romania vrea o moneda de care fug toti vecinii nostri. Moneda euro implineste, la 1 ianuarie, 10 ani de cand a luat nastere. Aniversarea nu se va desfasura insa cu surle si trambite, avand in vedere ca, niciodata in acest rastimp, moneda unica europeana nu s-a mai aflat intr-o situatie atat de dificila. Pentru prima data de la introducerea acesteia, in 2011 s-a vorbit despre disparitia sa si despre destramarea zonei euro. In contextul acestor turbulente, mai multe state est-europene, printre care Bulgaria, Cehia, Polonia si Ungaria, au anuntat ca pun frana planurilor de aderare la zona euro pana cand situatia se va imbunatati. Nu si Romania, scrie Adevarul.
Piata caselor: La ce sa ne asteptam in 2012. Cererea de locuinte, atat pe segmentul celor noi, cat si pe segmentul celor vechi a inregistrat o scadere pe fondul reducerii puterii de cumparare. Cei care totusi au avut nevoie de o locuinta, s-au indreptat catre creditele Prima Casa, poate si pentru ca programul social al guvernantilor ar putea sfarsi anul viitor. Preturile au urmat trendul descendent pe care au intrat inca de la instalarea crizei, insa procentele inregistrate in 2011 nu au mai fost la fel de spectaculoase precum cele inregistrate cu doi ani in urma. Indicii portalurilor care monitorizeaza preturile cerute de vanzatori au aratat fluctuatii de preturi, cand in minus, cand in plus, indicand o usoara stabilizare. Chiar si-asa, proprietarii nevoiti sa vanda sunt dispusi sa reduca cu pana la 15% din pret, in urma negocierilor. Continuarea pe Money.ro
Metalul pretios al anului viitor. Potentialul de crestere al platinei este superior celui al aurului si platina tinde sa inlocuiasca aurul in preferintele analistilor, conform surselor de presa. Platina a pierdut 25% din maximul tuturor timpurilor inregistrat acum patru luni, in timp ce aurul – doar 15%. Cumpararea de platina este considerat un deal mai bun decat cumpararea de aur, spun analistii occidentali, dupa ce au constatat ca pretul metalului pretios, unul dintre cele mai rare si mai cautate de pe pamant, intarzie sa revina peste cel al aurului, relateaza Bursa.ro