Sari direct la conținut

Business Report: Cum arata cel mai asteptat proiect de infrastructura; Un rege al asfaltului are probleme romanesti in Irak; Top 10 – Cele mai profitabile actiuni de la Bursa de Valori; Anomaliile salariilor din companiile de stat; Ce zic ca au invatat din criza miliardarii Romaniei

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cum arata cel mai asteptat proiect de infrastructura. Ar urma sa devina rentabil abia din al treilea an de exploatare, dar va produce 1,6 milioane de euro chiar in 2012. Este vorba despre cel mai dorit proiect de infrastructura din Bucuresti, pentru a carei lansare nu ar mai fi de asteptat foarte mult. Stadionul national care urmeaza sa fie inaugurat pe 10 august va aduce bani la buget abia din 2014, iar anul viitor va avea venituri de 1,6 milioane de euro. Vestiarele fotbalistilor, sunt aproape gata, la fel ca si camera destinata supravegherii intregului stadion. Bucuros ca a fost primit cu aplauze de bucuresteni, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a promis sa va mai construi inca trei stadioane asemanatoare cu „Lia Manoliu”, scrie Capital.

Un rege al asfaltului are probleme romanesti in Irak. Desi a castigat un contract de constructie a 35 de km de autostrada in nordul Irakului, compania Romstrade nu poate incepe lucrarile din cauza deselor schimbari de guvernorat local care impiedica eliberarea tuturor avizelor necesare santierului. Compania Romstrade, detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache, nu a inceput inca lucrarile la tronsonul de autostrada de 35 de km pe care trebuie sa-l construiasca in Irak din cauza problemelor legate de birocratie. Lucrarile trebuia sa inceapa inca din luna octombrie a anului trecut insa birocratia din tara araba a facut ca acestea sa se amane pentru o perioada inca nedeterminata. Cei care conduc compania spun, insa, ca nu exista pericolul ca realizarea autostrazii sa fie sistata, potrivit Money.ro.

Varsovia, mereu Varsovia. Templeton alege bursa poloneza pentru a vinde 10% din actiunile Fondului Proprietatea. Grupul Franklin Templeton a ales bursa din Varsovia ca cea mai buna optiune pentru listarea dubla a Fondului Proprietatea (FP), mai mult de atat, recomandand actionarilor realizarea unei oferte prin care sa fie vandute pana la 10% din actiunile Fondului. Pachetul de 10% este evaluat in aceste momente pe Bursa de la Bucuresti la peste 172 milioane de euro, o valoare mai mare decat valoarea celorlalte oferte primare sau secundare derulate pana in prezent pe piata romaneasca. Integral pe EconomicTimes.ro.

Criza a bagat la apa o parte din apartamente. Cum ramane cu restul? Grandomania s-a dovedit inca o data a fi paguboasa. In ultimii doi ani, suprafata utila a peste 500 de apartamente din Bucuresti a fost redusa prin recompartimentare, insa in multe cazuri structura imobilelor nu permite aceste schimbari. Dezvoltatorii imobiliari stau cu mii de apartamente pe taraba si nu le pot vinde din cauza suprafetelor prea mari, care nu permit reduceri de pret substantiale. Chiar si companiile de consultanta imobiliara au inceput sa emita semnale in privinta dimensiunilor exagerate pe care le au unele apartamente de pe piata. In ultimele doua rapoarte de piata, Jones Lang LaSalle mentioneaza foarte clar ca „oferta actuala este alcatuita, in cea mai mare parte, din unitati cu suprafete mari; probabil, mult prea mari ca sa corespunda unei familii cu venituri medii”, scrie Capital.

Pericolul falimentelor imobiliare continua: Un mare business, adus in instanta de Unicredit. Pericolul falimentelor din imobiliare continua in acest an, noi nume mari fiind prinse in paienjenisul cererilor de insolventa. Inceputul verii a adus sub lupa unul dintre cele mai mari business-uri imobiliare locale, caruia i se solicita insolventa de catre Unicredit Tiriac Bank. Potrivit datelor de la Tribunalul Bucuresti, Unicredit Tiriac Bank a depus o cerere de insolventa atat importriva Avrig 35 SRL, cat si impotriva Avrig Asset Management, ambele companii controlate de Central Eastern European Real Estate, unde este actionar principal omul de afaceri Alexander Hergan, potrivit DailyBusiness.ro.

Strainii si-au retras masiv investitiile de la Bursa romaneasca. Incertitudinea pe plan extern si situatia economica interna au determinat retrageri mai mari din partea strainilor. In ultimii ani, evolutia pietei de capital locale era sustinuta de miscarea investitorilor straini, revenirea acestora la cumparare determinand cresteri sustinute ale cotatiilor, la fel cum retragerea imprima o tendinta de scadere. In acest an, insa, cresterea usoara a Bursei de la Bucuresti a fost determinata de apetitul mai mare al investitorilor institutionali locali pentru cumparare, in timp ce fondurile straine au raportat reduceri ale expunerilor pe piata locala, scrie Financiarul.

„Nomura” s-a oferit sa ajute SIF-urile sa-si vanda actiunile BCR. Vestea ca SIF-urile ar urmari sa isi valorifice detinerile la Banca Comerciala Romana (BCR), unde detin circa 30% din capitalul social, a starnit interesul unora dintre jucatorii de top din strainatate, doritori sa isi ofere serviciile in acest sens. Oficiali ai bancii internationale de investitii „Nomura” s-au intalnit recent cu presedintii celor cinci SIF-uri (societati de investitii financiare), gata sa ii consilieze in privinta „lichidizarii actiunilor BCR”, dupa cum ne-au declarat surse care nu au dorit sa le fie mentionate numele, scrie Bursa.ro.

Cum sa pornesti sau cum sa cresti o afacere cu ajutorul internetului. „Nu pot sa imi imaginez un business fara prezenta online, orice fel de business ar fi acesta. Daca as porni o afacere m-as gandi in primul rand cum o scot pe internet. E un mare naiv cine crede ca in ziua de azi mai poti sa iti faci promovare doar pe celelalte canale si sa ignori internetul.” Afirmatia ii apartine lui Dan Bulucea, Country Manager Google Romania si rezuma foarte bine ceea ce unii au descoperit deja, iar altii inteleg pe parcurs: a fi prezent pe internet este obligatoriu pentru orice companie. Integral in Business Cover.

Ce zic ca au invatat din criza miliardarii Romaniei. Reduceri de bugete, de personal, abandonarea investitiilor. Criza a fost o lectie pentru intreaga lume. Doi dintre miliardarii romani zic ca cel mai important lucru pe care l-au invatat in criza a fost ca e bine sa strangi bani albi pentru zile negre. Integral pe Money.ro.

Care este numarul real al turistilor straini de pe litoralul romanesc? Ministerul Turismului spune ca se asteapta in acest an la 31.300 de vizitatori de peste hotare, patronatele – cu 26.000 mai putini. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) se asteapta ca in acest an statiunile de pe litoralul Marii Negre sa fie vizitate de un numar de turistri straini similar cu cel din anii anteriori, respectiv putin peste 31.000 de persoane. In schimb, Asociatia de Promovare Litoral-Delta Dunarii apreciaza ca numarul real al turistilor de peste hotare care au ales litoralul romanesc a fost anul trecut de 5.000, apreciind o crestere a acestuia de peste 10% in acest an, scrie Financiarul.

Top 10 – Cele mai profitabile actiuni de la Bursa de Valori. Luna iunie a fost una destul de apatica la Bursa de Valori Bucuresti, cu tranzactii putine, in care „vedeta” de necontestat a fost actiunea Oltchim, cea mai mediatizata. Cu toate acestea, au fost titluri care, fara o prea mare publicitate, au reusit sa aduca investitorilor castiguri mai mari decat actiunile combinatului chimic. Vezi care sunt acestea. Potrivit statisticilor Bursei de Valori Bucuresti, cele mai profitabile actiuni de la Bursa de Valori Bucuresti au fost, in luna iunie, actiunile Carbochim SA Cluj, care s-au apreciat cu 84,62%, pana la nivelul de 6,7 lei. Titlurile producatorul de corpuri abrazive se tranzactionau, la inceputul anului, la cotatia de 3,8 lei. Integral pe DailyBusiness.ro.

De ce vorbesc bulgarii despre un „boom fara precedent” al fluxului de turisti intre Romania si Bulgaria. PLUS: De ce este mai ieftin concediul pe litoralul lor. Bulgarii au reprezentat in luna mai al doilea cel mai mare grup de turisti straini sositi in Romania, conform statisticilor oficiale. In acest interval, bulgarii au detinut o pondere de 17,6% din totalul strainilor care au vizitat Romania, dupa unguri, care au reprezentat 35,4% din turistii straini care au venit in Romania. Pe locul urmator se afla turistii din Germania (9,8%) si Italia (8,7%), potrivit datelor de la Institutul National de Statistica, scrie Gandul.

Anomaliile salariilor din companiile de stat. Toti directorii generali ai companiilor de stat au acelasi salariu, 4.800 de lei, indiferent daca obtin profit sau pierderi. Astfel ca nimic nu ii motiveaza sa termine anul cu rezultate financiare cat mai bune. Directorii adjuncti si sefii de divizii din societatile nationale au ajuns sa aiba salarii mult mai mari decat directorii generali, dupa ce salariile acestora au fost plafonate. Peste tot, in orice domeniu si in orice companie care se respecta, salariile primite de angajati, in special de cei cu functii de conducere, sunt diferentiate in functie de atributiile lor si, mai ales, in functie de performante. Ei bine, exista cazuri unde aceasta logica devine inutila: este vorba despre companiile din portofoliul statului roman. Aici, fie ca este vorba de profituri mari, fie ca respectiva companie are pierderi imense de ani de zile si este o gaura uriasa in bugetul statului, salariile directorilor generali sunt peste tot la fel, scrie Adevarul.

Noua taxa auto va fi inspirata din modelul german? Guvernul ar putea renunta la plata taxei auto la prima vanzare pentru a cere, in schimb, plata anuala a unei taxe generale de poluare, model existent in tari precum Germania. Guvernul va lua o decizie privind recent anuntata varianta a taxei auto in urmatoarele doua saptamani, insa, intre timp, a aparut o noua idee, respectiv cea a introducerii unei taxe generale de poluare pentru toate autoturismele, a anuntat, marti, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. Daca aceasta propunere va fi imbratisata atunci taxa va semana cu cea din Germania in care proprietarii de autovehicule platesc anual o taxa mai ridicata pentru autovehiculele poluante, scrie Romania Libera.

Ce solutii ai la indemana ca sa scazi rata creditului. Refinantarea, prelungirea perioadei in care puteti achita imprumutul sau amanarea platii sunt trei optiuni pe care romanii le au la dispozitie pentru a reduce rata lunara a creditului. Refinantarea are ca scop scaderea costului creditului, prin accesarea unui nou imprumut, cu costuri mai mici decat cel initial, prin care este achitat acesta din urma. Banca poate oferi clientului o prelungire a perioadei de rambursare, ceea ce conduce automat la scaderea ratei lunare. Totodata, creditorul poate amana plata ratelor clientului pentru sase sau chiar 12 luni, timp in care acesta achita, de regula, numai dobanda, scrie EVZ.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro