Sari direct la conținut

Business report: Cum o scadere de 50 dolari a pretului petrolului afecteaza fiecare tara din lume; Cati bani poti lua imprumut cu salariul mediu pe economie. Dobanzile bancilor sunt la minime istorice; Romania va plati mai mult la bugetul UE. Motivul: in 2014, economia a crescut cu 2,9%. Cum se calculeaza contributia; PwC: In Romania ar putea fi vandute credite neperformante in valoare de 6,5 miliarde de euro

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Strainii au investit mai putin in Romania in 2014. Investitiile straine directe in Romania au fost de 2,426 miliarde de euro in 2014, in scadere fata de 2013, cand volumul total atras a fost de 2,713 miliarde de euro, a anuntat Banca Nationala a Romaniei. „Investitiile directe ale nerezidentilor in Romania au insumat 2.426 de milioane de euro, din care participatiile la capital (inclusiv pierderea neta estimata) au inregistrat 2.581 de milioane de euro, iar creditele intragrup au avut o valoare negativa de 155 de milioane euro (net)”, noteaza EVZ.ro.

Iata cum o scadere de 50 dolari a pretului petrolului afecteaza fiecare tara din lume. Prabusirea pretului petrolului afecteaza in mod diferit exportatorii si importatorii de petrol. Scaderea cu 50% a pretului petrolului reprezinta un castig de aproximativ 1.700 miliarde de dolari pentru consumatorii din tarile importatoare de petrol, potrivit BlackRock. Dar exportatorii au de suferit, mai ales tarile care mizeaza de venituri din cresterea preturilor petrolului pentru a-si echilibra bugetele, scrie portalul de stiri Business Insider. „In acest climat, castigatorii ar trebui sa fie consumatorii la nivel mondial, importatori de petrol, cum ar fi India si Japonia, precum si industria de transport si de comert cu amanuntul”, scrie in analiza de cercetare analistul Jean Boivin de la BlackRock, informeaza Capital.ro.

Romania va plati mai mult la bugetul UE. Motivul: in 2014, economia a crescut cu 2,9%. Cum se calculeaza contributia. Avem o crestere economica de 2,9% in 2014 si suntem din nou „Tigrul Europei”, potrivit statisticilor oficiale comunicate vineri de INS. Foarte bine, dar asta inseamna (si) ca vom plati mai mult la bugetul Uniunii Europene, in calitatea noastra de stat membru cu drepturi – si obligatii – depline. Mai intai sa transmitem si noi stirea cu care ni se vor lauda politicienii o buna bucata de vreme de-acum incolo: in 2014, economia Romaniei a crescut cu 2,9%, depasind asteptarile mai multor analisti si chiar prognozele oficiale. Si acum, stirea pe care politicienii ar prefera sa nu insistam prea mult: contributia statelor membre – inclusiv a Romaniei – la bugetul UE creste sau scade in functie de evolutia economiei locale, scrie Adevarul.ro.

Cati bani poti lua imprumut cu salariul mediu pe economie. Dobanzile bancilor sunt la minime istorice. Cel putin cinci banci importante din Romania acorda credite de nevoi personale la Dobanzi Anuale Efective care au coborat sub 10%, cel mai mic nivel din ultimii 25 de ani. Cu 1.800 de lei net, cat este salariul mediu pe economie, un roman fara datorii poate contracta sume importante de bani. O persoana fara alte datorii care castiga lunar 1.800 de lei net, adica salariul mediu pe economie, poate lua, prin credit bancar, in jur de 35.000 de lei, arata calculele economica.net bazate pe datele portalului www.conso.ro. Mai multe banci locale practica deja Dobanzi Anuale Efective de sub 10%, mai mica decat in orice alta perioada din istoria recenta a sistemului bancar din Romania.

PwC: In Romania ar putea fi vandute credite neperformante in valoare de 6,5 miliarde de euro. Vanzarea creditelor neperformante de catre subsidiarele din Romania ale Erste Group Bank AG si Oesterreichische Volksbanken a stimulat incheierea mai multor tranzactii in aceasta tara, unde aproximativ jumatate din creditele neperformante in valoare de 13 miliarde de euro ar putea fi vandute in acest an, conform datelor publicate vineri de PricewaterhouseCoopers LLP, transmite Bloomberg. Compania apreciaza ca investorii in credite neperformante pot multumi BCE pentru redresarea pietei in Europa de Est, care anul trecut s-a situat la 160 miliarde de euro (180 miliarde de dolari). In august, banca de rebuturi (bad bank) Heta Asset Resolution AG din Austria a vandut primele credite neperformante din statele balcanice, scrie Bursa.ro.

De ce-i mai bine sa traiesti in Piatra Neamt decat in Bucuresti si in Tulcea decat in Resita. Harta serviciilor publice din orasul tau. Locuitorii din Capitala platesc cea mai scumpa apa potabila din Romania, de trei ori mai mult decat la Piatra Neamt si de cinci ori mai mult decat la Targu Jiu, spre exemplu. La Targoviste, colectarea deseurilor este de cinci ori mai scumpa decat la Suceava, iar locuitorii din Resita platesc cel mai mult pentru o gigacalorie – 90 de euro. Acestea sunt doar cateva concluzii ale unor date publicate de Institutul pentru Politici Publice (IPP) sub forma unei harti interactive, ale caror date au fost centralizate de Gandul. Cititi in analiza cat de scumpe sunt serviciile publice municipale din Romania, dar si care este calitatea acestora.

Frank Timis nu mai are bani pentru achitarea datoriilor. Producatorul de minereu de fier African Minerals, controlat de omul de afaceri roman Frank Timis, a anuntat ca nu dispune de fonduri pentru achitarea dobanzilor de 17 mil. dolari aferente obligatiunilor convertibile de 400 de dolari ce trebuiau platite in 10 februarie, la doua luni de ce o criza de numerar a fortat compania sa inchida operatiunile din Sierra Leone. Producatorul, care a fost afectat puternic de criza preturilor la minierul de fier si de impactul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, a mai anuntat ca mina din Tonkolili, Sierra Leone, a ramas inchisa, chiar daca au continuat discutiile cu Shandong, despre finantarea pe termen lung a proiectului minier. Shandong Iron and Steel, partenerul chinez din cadrul proiectului Tonkolili (25%), a emis pretentii impotriva proiectului, care au condus la diminuarea valorii acestuia, potrivit African Minerals. African Minerals, care detine o participatie de 75% in mina din Tonkolili, a mai mentionat ca are datorii bancare de 276 mil. dolari, informeaza Capital.ro.

Cand investorii devin drumari. Vrem investitori, dar nu ne grabim sa le dam o mana de ajutor. Cei care s-au saturat sa astepte ajutorul autoritatilor, isi fac singuri soselele de care au nevoie. Asa au facut si niste belgieni care vor sa deschida la Cernica, langa Bucuresti, un parc comercial. Au cerut aprobare si au construit un drum de patru kilometri pe care sa il foloseasca si comunele din jur, mai ales ca se si leaga la Autostrada Soarelui. Desi statul nu a contribuit cu niciun leu, la taierea panglicii a fost ingramadeala de oficiali. 4,8 milioane de euro au cheltuit belgienii pentru construirea acestui drum. Au in zona un teren de 60 de hectare pe care vor sa ridice un nou centru comercial. Constructia ar urma sa inceapa anul viitor si va crea in zona sute de locuri de munca, noteaza digi24.ro.

Audi Prologue Avant – Pimele imagine teaser a conceptului care va debuta la Geneva. Audi a prezentat conceptul Prologue in cadrul Salonului Auto de la Los Angeles. La acea vreme, oficialii Audi au anuntat ca proaspatul prototip va servi drept inspiratie pentru viitoarele masini de serie si, totodata, va da nastere unui Audi A9, model menit sa rivalizeze cu Mercedes-Benz Clasa S Coupe. La CES 2015, Audi a venit cu o versiune autonoma a acestui concept, iar acum, la Geneva, producatorul german se pregateste sa lanseze break-ul dervita din Prologue. Botezat Audi Prologue Avant, acesta tinteste direct catre Mercedes-Benz CLS Shooting Brake, scrie auto-bild.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro