Business Report: Cum schimba noul cod civil contractele de leasing; Viza E-2 sau cum sa faci afaceri in America; Cat va mai dura pana vom plati ca sa fim pe Facebook?; Nebunia eolienelor, aproape de apogeu
Afacerea „Inchirierea caii ferate”. CFR SA vrea sa inchirieze la jumatatea lunii martie firmelor private inca 200 de kilometri de cale ferata. Cedarea acestora va duce la o scadere si de cateva ori a veniturilor companiei de stat. Cedarea de catre stat a caii ferate la privati, acestia platind primului o chirie si preluand de la acesta obligatia intretinerii ei, pare a fi la prima vedere o afacere buna pentru ambele parti. Primul scapa de obligatia reparatiilor costisitoare, in timp ce firmele private ajung sa plateasca o chirie anuala fixa la nivel modic, in locul vechiului tarif mai piperat platit statului pentru fiecare tren si kilometru parcurs, numit TUI (tarif de utilizare a infrastructuri). Continuarea in Romania Libera.
In cat timp vom fi independenti energetic. Perspectiva independentei energetice a Romaniei nu mai este doar un vis. O spune atat presedintele Traian Basescu, cat si specialistii in domeniul energiei. Ramane de vazut care este orizontul de timp: trei-patru ani, cat estimeaza seful statului, sau pana la zece ani, cum spun cei de la Petrom. „Romania are perspectiva independentei energetice totale (…), Romania poate fi una dintre sursele de gaze nu numai pentru ea insasi, dar si pentru multe alte tari din Europa”, a declarat, ieri, seful statului, dupa ce a vizitat nava de foraj marin Deepwater Champion, a companiei ExxonMobil, cea care a descoperit cel mai mare zacamant de gaze din ultimii ani, scrie EVZ.
Viza E-2 sau cum sa faci afaceri in America. Vorbeste romaneste, cunoaste legislatia SUA si a fost acceptat in baroul unui stat american. Sunt doar cateva dintre atuurile pe care le are Ruslan Bocancea (31 de ani) cand discuta cu potentialii clienti din Romania. Si asta se intampla o data la sase saptamani, cand avocatul care locuieste si munceste in Statele Unite vine la Bucuresti pentru discutii fata in fata cu clientii sai. Absolvent al Facultatii de Drept din Minnesota, acesta a revenit in tara dupa aproape 11 ani, ca antreprenor, in toamna anului trecut, cand a deschis un birou in centrul Capitalei, relateaza Capital.
Exporturile de energie, factorul major de dezvoltare a Rusiei. Strategia energetica a Rusiei pe 20 de ani, care cuprinde intervalul 2010 – 2030 si a fost aprobata in noiembrie 2009, prevede ca exporturile de resurse energetice vor ramane factorul major de dezvoltare a tarii, insa impactul acestora asupra economiei va scadea. Conform documentului, ratele de crestere a exporturilor de energie vor incetini treptat, iar volumul lor se va stabiliza pana la sfarsitul perioadei. Tendinta este in concordanta cu politicile economice ale statului pe termen lung, care se axeaza pe diversificarea structurii economice si reducerea dependentei tarii de exporturile de energie, scrie Bursa.ro
Cum schimba noul cod civil contractele de leasing. Noile reglementari aduc in mana judecatorului instrumente juridice prin care acesta poate interveni in relatia contractuala dintre parti. Aceasta nu inseamna insa ca debitorul unei obligatii contractuale neexercitate in mod culpabil poate beneficia de exonerare, alegand calea instantei. Fara indoiala noul cod civil (NCC) reprezinta o sursa generoasa pentru interpretari curajoase, unele partinitoare sau strict conjuncturale, insa, in calitate de avocat, consider ca este esential ca interpretarea oricarei reglementari legale sa fie inainte de toate, una juridica si de specialitate. Precizam faptul ca avem un exemplu de notorietate cu privire la efectele publicarii unor informatii anacronice care au generat o intelegere eronata de catre clienti a efectelor contractelor de leasing. Integral in Capital.
Pretul petrolului, noua amenintare pentru economie. In timp ce investitorii stau cu ochii pe criza datoriilor de stat din Europa si analizeaza toate scenariile si impactul acestora asupra economiei, un risc mult mai grav s-a conturat in ultima perioada, spun economistii. Scumpirea petrolului s-ar putea dovedi un dezechilibru suficient pentru a deraia revenirea la nivel mondial. Scumpirea petrolului a inlocuit Grecia ca sursa de anxietate pentru investitori, se arata intr-un raport al HSBC, cel mai mare grup bancar din lume, in care acest factor de risc este numit „noua Grecie”, relateaza Adevarul.
Bosch si DeLonghi nu vor avea autostrada la Jucu. Statul sterge proiectul fostei autostrazi Nokia. Proiectul unei autostrazi care sa lege Cluj-Napoca de Dej, prin comuna Jucu si care apoi sa continue pana la Bistrita, a fost abandonat oficial de stat, dupa ce l-a tergiversat mai bine de 4 ani. Obiectivul, supranumit Autostrada Nokia, era in vizorul autoritatilor inca din 2007, cand Nokia anunta ca isi va deschide o fabrica de telefoane mobile in parcul Tetarom din comuna Jucu, in apropiere de municipiul Cluj-Napoca. Renuntarea la proiect nu este insa legata de plecarea Nokia din Romania, ci din simplul motiv ca nu exista nici bani pentru o asemenea autostrada, dar mai ales pentru ca obiectivul nu face parte din programul de guvernare, potrivit CNADNR. Integral pe Finantistii.ro
CEO Orange: Urmatoarea investitie majora depinde numai de autoritatile romane. Isi asaza mana dreapta peste cea stanga, isi intrepatrunde degetele si incepe sa loveasca usor in masa. Cana cu ceai din fata sa incepe sa tremure un pic, dar in cateva secunde zgomotul dintre portelanul farfuriei pe care sta cana si lemnul mesei se amplifica. Se uita direct la mine in timp ce continua sa bata in masa si spune cu multa convingere ca „urmatoarea investitie majora depinde numai de autoritatile romane. Pasul urmator este LTE/4G. Am spus-o foarte clar ca, daca vom primi conditiile corecte pentru a prelua o licenta pentru o perioada care este rezonabil de lunga – 10-15 ani, noi, Orange, vom investi”. Integral pe Money.ro
Carbonifera: locul trei in topul pierderilor pe angajat. In sase ani de functionare SC Carbonifera SA si-a redus numarul de angajati de peste 20 de ori, iar pierderile au crescut de aproape 7 ori. Din totalul celor 154 de companii de stat monitorizate anul trecut de Guvern si Fondul Monetar International (FMI), un sfert au acumulat pierderi care insumeaza sute de mii de lei pe angajat. In top 3 al societatilor cu pierderi, dupa Uzina Mecanica Orastie (883 mii lei pe angajat) si Societatea Nationala a Carbunelui (359 mii lei pe angajat) se situeaza SC Carbonifera (238 mii lei pe angajat), scrie Romania Libera.
Nebunia eolienelor, aproape de apogeu. Doar 2.000 de MW eolieni au loc in sistemul energetic si deja sunt in functiune 1.140. Cine vrea sa prinda un loc trebuie sa se grabeasca. Numaratoarea inversa pentru investitorii care vor sa instaleze turbine eoliene in Romania a inceput. Reteaua energetica este atat de slaba incat poate prelua doar a opta parte din proiectele care sunt deja in stadiu avansat cu autorizatiile. Transelectrica, operatorul de transport si sistem, a emis avize si a semnat contracte de racord la retea pentru proiecte care insumeaza 16.400 de MW, informeaza Adevarul.
Cat va mai dura pana vom plati ca sa fim pe Facebook? Reteaua de socializare se pregateste sa se listeze la bursa intr-un moment in care multe voci sustin ca modelul de business al Facebook e pe cale sa-si atinga limita. Mark Zuckerberg spune raspicat: Facebook nu va acorda dividende actionarilor „in viitorul previzibil”, in pofida profitului-record de 1 miliard de dolari consemnat in 2011. In plus, deal-urile private cu titluri ale companiei derulate pe piata secundara inainte de listarea din mai anul acesta au scumpit deja semnificativ actiunile Facebook, limitand potentialul de apreciere viitoare a acestora, informeaza Finantistii.ro.