Sari direct la conținut

Business report: Cusatura cu ata alba: Nici petrolul nu ne mai merge?!; Strategia Guvernului 2014-2016. Fiscalitate, bugete si cele 22 de proiecte de investitii; Dupa 87 de ani: Cel mai asteptat proiect de infrastructura este gata!

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Document / Strategia Guvernului 2014-2016. Fiscalitate, bugete si cele 22 de proiecte de investitii. Ipotezele Executivului, depasite de scumpirea energiei. Guvernul va scadea in urmatorii patru ani contributiile la asigurarile sociale de stat pe partea angajatorilor si taxa pe valoare adaugata, insa numai in functie de o crestere a veniturilor la bugetul de stat, se arata in proiectul Strategiei Fiscal-Bugetare 2014-2016, obtinut de cursdeguvernare.ro. Proiectul de strategie cuprinde planurile guvernului pentru fiscalitate, buget si investitii pana in anul 2016. Documentul, elaborat de Ministerul Finantelor, urmeaza sa fie aprobat la Palatul Victoria. Noul document vine dupa ce, in ianuarie 2013, Guvernul a revizuit Strategia fiscal-bugetara pe care o adoptase in anul 2012 (2013-2015).

Cusatura cu ata alba: Nici petrolul nu ne mai merge?! Esecul Fondului Proprietatea (FP) sa vanda integral pachetul de 1,77% din actiunile „OMV Petrom” (SNP) ridica mai multe semne de intrebare cu privire la cauzele pentru care investitorii au fost interesati doar de 1,11% din titluri. Brokerii au enumerat, printre cauze, dimensiunea redusa a pachetului, gradul redus de dezvoltare a bursei noastre, interesul in scadere pentru sectorul de petrol si gaze, precum si implicarea insuficienta din partea J.P. Morgan, coordonatorul global unic. Pana una, alta, vizibil este ca Fondul Proprietatea a coborat pretul actiunilor „Petrom” prin oferta sa si ca alte fonduri de investitii administrate de acelasi Franklin Templeton, dar din strainatate, au cumparat titluri SNP (din piata, nu din cadrul ofertei FP), la un pret, este adevarat, mai ridicat decat cel din oferta, dar, tot atat de adevarat, mai coborat decat cel practicat de piata inainte sa se deruleze oferta, scrie Bursa.

Ce producatori de medicamente exista in Romania si care este cel mai mare inamic al lor. Datele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania arata ca numarul cutiilor de medicamente fabricate in Romania a scazut cu 40% din 2006 pana in 2011, de la 315 milioane la 190 de milioane. Importurile de medicamente mai scumpe pare a fi cel mai mare inamic al celor 21 de producatori autohtoni de medicamente din Romania, in timp ce exporturile sunt singurul pansament pentru „ranile” lasate de taxa clawback in bugetul acestora. Cei mai mari producatori de medicamente cu fabrici in Romania sunt urmatorii, in ordinea cifrei de afaceri pe 2011 (potrivit Cegedim): Terapia Ranbaxy (Cluj, 80,5 mil. euro), Actavis (Bucuresti 77,9 mil.euro), Antibiotice (Iasi, 64,5 mil. euro), potrivit Capital.ro

Dupa zece ani in care a construit 80 km de autostrada Bechtel va pleca acasa cu 1,2 miliarde de euro. Americanii au venit de zece ani, au construit doar 82 de kilometri si pleaca in schimb cu 1,2 miliarde de euro. Bechtel a lucrat cu un pret mediu de circa 15 milioane euro pe kilometru, iar afacerea e una dintre cele mai paguboase pentru stat, si va fi adaugat la lista de numeroase tepe pe care autoritatile si le-au tras cu bunastiinta sau, si mai grav, din prostie. In fine, dupa un deceniu, daca e sa ne luam dupa declaratiile lui Dan Sova, ministru delegat pentru marile proiecte de infrastructura contractul va fi reziliat, iar americanii vor pleca acasa de saptamana viitoare, scrie Business Cover.

Romania este principala victima a cruciadei UE contra semintelor traditionale. Soiurile traditionale ar putea disparea de pe piata, daca UE interzice vanzarea semintelor traditionale. Certificarile sunt prea scumpe pentru gospodariile taranesti. Daca intentia UE de a interzice vanzarea de soiuri traditionale necertificate se va transpune in practica, Romania va fi cea mai afectata tara din Europa, pentru ca nu mai putin de patru milioane de tarani ar putea sa dispara de pe piata. Afectati vor fi insa si consumatorii, pentru ca nu vor mai gasi la tarabe rosii gustoase si sanatoase, crescute pe sol natural si nu fortate cu substante chimice cum sunt cele din import. In plus, exista riscul ca piata locala sa fie invada de rosii de import, fara gust si culoare, care stau si cateva luni prin depozite, scrie agrointel.ro

De ce Romania are cel mai mult de castigat de pe urma Nabucco. Tara noastra are cel mai mult de castigat de pe urma constructiei gazoductului Nabucco. Surse apropiate situatiei ne-au explicat: „Pe teritoriul Romaniei, vor fi construiti 475 km din aceasta conducta, pentru care vor fi achitate taxe si impozite. Romania are cea mai mare portiune din conducta, urmata de Bulgaria – 424 km si Ungaria – 383 km. Licitatia pentru achizitia materialelor (otelul necesar conductei) si pentru desemnarea constructorului se va tine de compania de proiect – NIC, astfel incat preturile obtinute sa fie cele mai bune posibile. Dar antreprenorul general va lucra cu companii locale, din fiecare tara in parte. Astfel ca materialele de constructie, precum cimentul, vor proveni de pe plan local, explica Bursa.

Dupa 87 de ani: Cel mai asteptat proiect de infrastructura este gata! Noul pod peste Dunare, intre Calafat si Vidin, va fi inaugurat la 14 iunie, informeaza biroul de presa al administratiei prezidentiale a Bulgariei. La acest acord au ajuns miercuri presedintele Bulgariei, Rosen Plevneliev, premierul Romaniei, Victor Ponta, si comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, care s-au intalnit miercuri la Bruxelles. Podul Calafat-Vidin este cel mai important proiect de infrastructura realizat intre Romania si Bulgaria in ultimele decenii. Acesta are o lungime de aproximativ doi kilometri, fiind cel mai lung pod pe Dunare, si este dotat cu doua benzi rutiere pe fiecare sens, o linie de cale ferata, doua trotuare si o pista pentru biciclisti. Costurile constructiei, care pana in anul 2011 erau estimate la circa 225 de milioane de euro, vor depasi cel mai probabil 250 milioane de euro pana la finalizarea proiectului, scrie Capital.

Ce fac consumatorii romani pentru un stil de viata sustenabil? Unilever a publicat rezultatele sondajului „Ce fac consumatorii romani pentru un stil de viata sustenabil?”, desfasurat online pe un esantion de 6.308 respondenti, din care reiese ca romanii nu sunt tocmai responsabili cu mediul si cu consumul de resurse. Cel mai „grav” pare a fi faptul ca mai mult de jumatate dintre respondenti stau cel putin 10 minute in dus. Ce nu arata sondajul este cati romani fac realmente dus in fiecare zi (sau macar la doua zile), scrie Business Cover.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro