Business Report: De ce are Romania nevoie de 1.000 de kilometri de autostrada; Slabiciunile si atuurile Romaniei in fata crizei euro; Top 20 al celor mai mari companii de pe continent; Cum face Google bani din publicitate. Lista celor mai scumpi termeni de cautare
Slabiciunile si atuurile Romaniei in fata crizei euro. Prea mici pentru un razboi atat de mare. Desi avem cateva atuuri, ne va fi aproape imposibil sa profitam de problemele pe care le-a adus supraindatorarea celor mai importante economii ale lumii. Dupa runde lungi de discutii, liderii tarilor din zona euro au ajuns in urma cu doar cateva zile la ceea ce pare a fi o solutie de salvare a finantelor din Grecia, Portugalia si Irlanda. Datoriile acestor state vor fi acoperite partial din imprumuturi la dobanzi de 3,5%, pe minimum 15 ani, acordate de Fondul European de Stabilitate Financiara (EFSF). Asta nu inseamna, desigur, ca problemele Europei s-au incheiat. Dimpotriva, s-ar putea spune. Integral in Capital.
Gigantii Europei. Top 20 al celor mai mari companii de pe continent. Topul celor mai mari 20 de companii europene este dominat in acest an de gigantul Royal Dutch Shell, din Marea Britanie, care are o valoare de piata ce depaseste 228 miliarde de dolari. Pe poyitia secunda vine compania elvetiana Nestle, cotata la 200 de miliarde de dolari si care anul trecut ocupa prima pozitie in acest clasament. Topul, intocmit de Financial Times si preluat de businessinsider.com, are pe pozitia a treia Gazprom, din Rusia, a carui valoare de piata este de 190 miliarde de dolari. Integral in Gandul.
Cand se va relua oferta de vanzare pentru Petrom. Dupa consultarea cu FMI, Guvernul urmeaza sa prezinte un nou calendar pentru vanzarea unui pachet de 10% din actiunile Petrom. Cea mai mare oferta din istoria Bursei, prin care statul urma sa-si vanda jumatate din portofoliul pe care il detine la Petrom, a fost in prima etapa un esec. Cauza a fost urmarea subscrierilor insuficiente si care s-au situat la un nivel sub 80% din titluri. Oferta s-a derulat incepand cu 11 iulie si s-a incheiat in 22 iulie. Conform prospectului de vanzare, oferta putea fi considerata finalizata cu succes, doar daca la data inchiderii s-ar fi subscris minimum 80% din actiunile oferite. Integral in Romania Libera.
Ce variante avem pentru finantarea „Casei Capital”. Pentru achizitia unui teren si construirea unei locuinte in regie proprie, de genul „Casei Capital”, cei interesati au la dispozitie doua variante de finantare prin credit bancar, din care una necesita un avans de peste 25%, iar cealalta garantarea cu o ipoteca cu o valoare mai mare decat a finantarii. Prin Prima Casa se poate finanta doar construirea cu un antreprenor general, pe un teren deja avut in proprietate. Integral in Capital.
De ce are Romania nevoie de 1.000 de kilometri de autostrada. Romania are nevoie urgent de cel putin 1.000 de kilometri de autostrada, altfel traficul risca sa devina un adevarat dezastru – acestea sunt concluziile ultimului recensamant rutier, pe baza caruia este elaborata strategia de dezvoltare a infrastructurii. Traficul rutier de pe 600 kilometri de drumuri nationale depaseste valoarea de 16.000 de vehicule, care face rentabila construirea unei autostrazi, arata rezultatele finale ale ultimului recensamant de trafic, efectuat la finele anului trecut de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Recensamantul este realizat o data la cinci ani, iar pe baza lui, printre altele, oficialii de la Bucuresti planifica modernizarea soseᅡlelor existente sau construirea altora noi. Integral in Romania Libera.
Oficial Microsoft Romania: Windows XP a devenit periculos. Treceti la Windows 7. Utilizatorii XP se expun si nivelul atacurilor creste zilnic. Au loc furturi de date, se sparg conturi de card, se fura informatii, a declarat pentru Money.ro Tudor Galos, Windows Business Group Lead la Microsoft Romania.
Patru ani de la maximele actiunilor listate la BVB. In ziua de duminica, 24 iulie, aniversam trecerea a nu mai putin de patru ani de la maximele inregistrate de actiunile listate la BVB. In ziua de 24 iulie 2007, indicele oficial al BVB, BET, inregistra valoarea de inchidere maxima din istoria sa: 10.813,59 puncte. Ce s-a intamplat ulterior, stim cu totii. Integral in Economic Times.
Cum face Google bani din publicitate. Lista celor mai scumpi termeni de cautare. Google castiga in fiecare an 3 miliarde de dolari pe luna din publicitate. Cea mai mare parte a acestei sume vine din anunturile publicitare scurte care apar langa rezultatele cautarilor, informeaza site-ul Wired. Compania Wordstream a analizat termenii de cautare pentru care agentiile de publicitate platesc cele mai mari sume de bani astfel incat anunturile sa apara in apropierea lor si a grupat dupa domeniul de activitate, folosind un program propriu, primii 10.000 cei mai cautati termeni. Integral in Gandul.
In tara cu cele mai mici restaurante, McDonald’s pune accent pe marime. McDonald’s schimba strategia de dezvoltare in Japonia, cea mai mare piata pentru lantul de restaurante fast-food dupa SUA. Anul trecut, McDonald’s avea peste 3.600 de restaurant in Tara Soarelui Rasare, Japonia fiind insa in top si cu cel mai mic restaurant McDonald’s, mai exact in Tokyo. CEO-ul McDonald’s Japonia, Eiko Harada, a anuntat saptamana trecuta ca vor fi inchise anual intre 150 si 200 de unitati de mici dimensiuni si vor fi deschise retaurante cu suprafete mari. Integral in Capital.
Oltchim a ascuns Bursei o amenda de 14 milioane de euro. Investitorii de pe piata de capital au cumparat milioane de actiuni Oltchim fara sa stie ca aceasta a primit o amenda care o poate falimenta. Constantin Roibu a mai fost amendat de CNVM pentru furnizarea de informatii eronate. Constantin Roibu, presedintele si directorul general al combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, a tinut secret fata de investitori si de Bursa de Valori faptul ca societatea a fost amendata cu 14 milioane de euro, incalcand prevederile legii si regulamentelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Integral in EVZ.
„Vedeti antreprenoriatul ca pe o optiune in cariera”. Florin Jianu sustine ca, asa cum ne dorim sa fim medici sau profesori, am putea sa privim antreprenoriatul ca pe o optiune reala in cariera. In acest sens, trebuie sa invatam in mod continuu, sa avem capacitatea de a aborda problemele intr-un mod global si de a cunoaste foarte multe lucruri despre domeniul in care activam. Mai mult, Florin Jianu spune ca antreprenoriatul nu este pentru toata lumea, deoarece unii oameni prefera sa stea intr-un anumit loc si sa stie ca au un salariu fix la sfarsitul lunii. Acest lucru nu este valabil pentru un intreprinzator, pentru ca exista posibilitatea sa nu stie daca isi ia sau nu salariul si este nevoit sa vina primul si sa plece ultimul de la firma. Integral in Romania Libera.
Apple a devenit un „virus” de 100 de miliarde de dolari. Succesul companiei Apple si al produselor sale este incontestabil. Corporatia a reusit sa depaseasca toate asteptarile cu ultimele rezultate financiare, veniturile din ultimele 12 luni fiind mai mari de 100 miliarde dolari. O analiza interesanta a companiei americane care dicteaza trendul in materie de produse IT ne-a parvenit de la Saxo Bank, realizata de Peter Garnry, Equity Strategist. Integral in Business Cover.
Avantajele si dezavantajele „marii contorizari” a Romaniei. Noua lege va obliga proprietarii sa monteze noi aparate de masurat si sa cheltuiasca cateva sute de euro. Cei care si-au montat contoare de gaze nu mai platesc in plus atunci cand vecinii se incalzesc iarna aprinzand cuptorul de la aragaz. Separarea facturilor la gaze, apa si caldura pe fiecare apartament ar insemna lucrari ample in blocuri. In timp ce reprezentantii Distrigaz spun ca se poate face factura separata, cei care livreaza caldura precizeaza ca este greu si aproape imposibil de pus in practica o astfel de reglementare. Integral in EVZ.
Cum a incercat Guvernul Boc „sa vanda castraveti gradinarului”. Povestea celui mai mare esec din istoria Bursei. Daca te duci sa cumperi un kilogram de castraveti de la piata, platesti un pret. Daca vrei sa cumperi cu TIR-ul, cu siguranta vei primi un pret mai mic. O regula economica de bun simt pe care autoritatile par sa nu o cunoasca. Acesta ar fi, in esenta, motivul pentru care a esuat oferta Petrom, cea mai mare vanzare de actiuni din istoria Bursei de Valori Bucuresti. Integral in Daily Business.