Business Report: De ce nu va aduce "Noua Casa" un nou boom imobiliar; Veste buna pentru Romania: pe ruinele Nokia s-a deschis o noua fabrica; Ce afaceri mai merg bine in Romania. In ce domenii au crescut cel mai mult vanzarile, unde au scazut
Andreas Treichl: „Europa nu realizeaza importanta stimularii antreprenoriatului”. Autoritatile europene nu realizeaza cat de importanta este stimularea antreprenoriatului, considera Andreas Trei-chl, presedintele Erste Group. Masurile menite sa incurajeze oamenii sa isi inceapa propriile afaceri se limiteaza, de cele mai multe ori, la sponsorizari oferite de catre guverne, la „credite ieftine”, care nu contribuie, insa, la crearea unei culturi a respectului fata de antreprenori, arata domnia sa. „Sistemul educational din Europa nu insufla tinerilor dorinta de a deveni antreprenori, asa cum se intampla in Statele Unite. La noi, cei care reusesc sa castige sume de ordinul milioanelor de euro, din afaceri pe care le-au creat, sunt inca priviti cu o oarecare suspiciune”, a declarat Andreas Treichl, in cadrul conferintei „Intorcand lumea cu susul in jos: Cum sa cresti in perioade de stagnare”, pe care Erste Group a organizat-o recent la Viena, scrie Bursa.ro.
De ce nu va aduce „Noua Casa” un nou boom imobiliar. Guvernul Ponta si-a luat angajamentul de a modifica programul „Prima Casa” intr-unul dedicat exclusiv vanzarii de locuinte noi, scopul fiind acela de a genera constructia de proiecte rezidentiale. Jucatorii din piata imobiliara privesc pozitiv aceasta schimbare si se asteapta chiar la o dublare a ritmului de vanzari, dar ideea demararii unor noi proiecte rezidentiale este luata in calcul doar de investitorii care dispun de capital, adica un numar tot mai restrans. „Este adevarat ca varianta actuala a programului „Prima Casa” nu favorizeaza constructia de locuinte noi, dar nici noul proiect nu are puterea sa schimbe acest lucru. Acum se vand cate 2-3 apartamente lunar in proiectele noi de tip „Prima Casa”. Daca va creste ritmul la 4-5 unitati pe luna, lucrurile nu se vor schimba semnificativ. Cererea nu va ajunge suficient de mare incat sa motiveze bancile sa finanteze astfel de proiecte. Pana nu se ajunge la un ritm de 15-20 de locuinte pe luna, este greu sa atragi finantari. Bancile inca isi ling ranile dupa proiectele executate silit pe care nu le pot vinde”, este de parere Ilinca Paun, managing director in cadrul Colliers International, anunta Capital.ro.
Veste buna pentru Romania: pe ruinele Nokia s-a deschis o noua fabrica. Producatorul italian de electronice si electrocasnice, De’Longhi a inceput productia la fabrica de la Jucu, la peste jumatate de an de cand isi planificase sa inceapa, scrie ECONOMICA.net. La mai bine de jumatate de an de cand planifica sa inceapa productia de la Jucu, compania italiana De’Longhi a scos primele expresoare „made in Romania”. Deocamdata se fac inca teste, inaugurarea oficiala a fabricii urmand sa aiba loc cel mai probabil peste trei luni. De’Longhi anuntase initial ca va incepe productia la fabrica de la Jucu din vara acestui an, dar lucrarile s-au amanat in asteptarea aprobarii ajutorului de stat in valoare de aproximativ 12 milioane de euro, promis de stat si care trebuie sa ajunga la producatorul de electrice si electrocasnice in trei etape, in functie de evolutia investitiei, informeaza EVZ.
Ce afaceri mai merg bine in Romania. In ce domenii au crescut cel mai mult vanzarile, unde au scazut. Serviciile cu grad inalt de complexitate si fabricarea de produse cu valoare adaugata mare au avut cele mai consistente cresteri ale cifrelor de afaceri in primele 11 luni din 2012, fata de aceeasi perioada din 2011. Topul cifrelor de afaceri, intocmit de „Adevarul” pe baza datelor centralizate la Institutul National de Statistica, arata ca serviciile si industria care se axeaza pe calitate au cele mai mari cresteri ale vanzarilor. In primele 11 luni din 2012, campionii cresterii cifrelor de afaceri au fost operatorii de leasing si prestatorii de servicii profesionale oferite, de obicei, companiilor mari. Cat priveste industria, cel mai bine au mers afacerile din domeniul textilelor, confectiilor metalice sau al fabricarii de bunuri de folosinta indelungata – electronice, electrocasnice etc. Pe minus au iesit afacerile din hoteluri, restaurante, jocuri de noroc, protectie si paza, cercetare sau comert cu autovehicule, scrie Adevarul.
Platim cu 70% mai mult pentru energia „verde”. Producatorii de energie „verde” (din surse regenerabile, respectiv vant, soare, apa, biomasa) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat catre consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligati sa cumpere aceste certificate si isi recuperea-za costurile de la consumatori. Cum schema suport a productiei de energie „verde” aplicata in tara noastra este generoasa, poate cea mai generoasa din Europa, traim un adevarat „boom” al investitiilor in parcuri solare si fotovoltaice in special. Pana aici, toate bune si frumoase, dar facturile populatiei si agentilor economici au inceput sa creasca vertiginos. De exemplu, in acest an, platim cu 70% mai mult decat anul trecut pentru energia „verde”. Emil Calota, vicepresedintele ANRE (reglementatorul pietei de energie), a declarat, ieri, intr-un seminar de specialitate, ca energia verde costa, de la 1 ianuarie, 53 de lei/MWh, fata de 31 de lei/MWh cat am platit in 2012. In 2011, consumatorii au platit doar 9 lei/MWh. „Cresterea costurilor este ingrijoratoare. Este un impact mare asupra consumatorilor”, a comentat domnul Calota, anunta Bursa.ro.
Graul si porumbul- vedetele profitului din 2012. Analistii financiari arata cum investitorii de pe bursele internationale au putut profita in 2012 de conditiile meteo nefavorbaile, alegand instrumente financiare cu componente din zona burselor de marfuri. Grau si porumbul prin cresterea preturilor si cafeau si zaharul prin scadere au oferit multiple oportunitati de castig in 2012. „In 2012, cotatiile cerealelor pe bursele internationale au fost in general foarte volatile. De exemplu, dupa cresteri de preturi cauzate in principal de seceta si alte conditii meteo nefavorabile manifestate in diferite zone ale lumii, vara trecuta graul a ajuns la cote neatinse din 2008, iar porumbul a marcat un maxim istoric; in cea de-a doua parte a anului s-au inregistrat corectii importante ale cotatiilor, dar, per ansamblul anului trecut, preturile acestor cereale au crescut”, a aratat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank, informeaza Capital.ro.
Mercedes CLA, oficial la Detroit. La 9 ani dupa ce a inaugurat o noua categorie, cea a coupe-urilor cu 4 usi, prin lansarea irezistibilului CLS, Mercedes repeta experienta, de data aceasta intr-un segment inferior. Prezentat la diferite saloane, in cursul anului trecut, Concept Style Coupe are, asadar, un succesor in productia de serie. Premiera mondiala se consuma chiar in aceste zile, in cadrul Salonului de la Detroit. Primele livrari se vor derula peste cateva luni, iar preturile vor fi cu cateva mii de euro mai mari fata de versiunile similare ale Clasei A. Presedintele Daimler AG, Dieter Zetsche, a declarat ca ecourile primite dupa prezentarea prototipului Concept Style Coupe i-au convins pe cei de la Mercedes ca acest model este dorit de multa lume si ca se va bucura de succes. CLA este o versiune mult mai accesibila, in comparatie cu CLS, in primul rand datorita clasei din care face parte, scrie 24auto.ro.