Business Report: Dezvoltatorul celui mai mare mall are in plan si un orasel langa Bucuresti; Internet Explorer nu e atacat numai de Mozilla. Cineva vine puternic din spate; Romania a atras 1,5 mld. euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani; A trecut recesiunea. Ce faci cu business-ul tau?
Dezvoltatorul celui mai mare mall are in plan si un orasel langa Bucuresti. Panico Panayi, presedintele Nova Imobiliare, care construieste la Chitila cel mai mare mall din Romania, mai detine un teren langa Bucuresti, pretabil constructiilor rezidentiale. Desi terenul a fost cumparat cu sapte ani in urma, investitorul britanic nu va demara in curand constructia de locuinte. „Am cumparat terenul de 115 ha din zona Sabareni (la circa 20 km nord-vest de Bucuresti-n.red.) cu intentia de a construi un mic sat cu 17.000 de locuinte. Am lucrat cu arhitectii Printului Charles pentru a contura un proiect in care sa fie atat case pentru bogati, dar si pentru cei mai putin bogati”, a declarat Panico Panayi, scrie Money.ro.
Internet Explorer nu e atacat numai de Mozilla. Cineva vine puternic din spate. Faptul ca a limitat Internet Explorer 9 pentru calculatoarele care au Vista sau windows 7 a fost cu siguranta o greseala pentru Microsoft, care pierde cota de piata tot mai dramatic pe segmentul browserelor. Mai jos, este un grafic cu evolutia tuturor browserelor de internet, din iulie 2010 pana luna trecuta. Daca IE avea o cota de piata de peste 60%, acum incepem sa numaram zilele pana cand browserul de la Microsoft va avea sub 50% din piata. Pericolul nu vine numai din partea Firefox, care are o cota de piata in scadere, dar, conform cifrelor, Google Chrome castiga tot mai mult teren, avand o rata de crestere puternica, anunta Capital.ro.
„Romgaz” incepe explorarea in Slovacia si Polonia si liciteaza pentru Irak. Romgaz va incepe explorarea unor zacaminte in Slovacia si Polonia, urmand ca, pana la finalul acestui an, sa depuna documentatia privind intrarea pe piata din Irak, a declarat, ieri, la Medias, Francisc Toth, directorul general adjunct al companiei. Domnia sa a precizat, citat de Agerpres: „Chiar acum pregatim o documentatie pentru a intra intr-un perimetru de explorare in Irak, in partea kurda. Acest lucru se va intampla in colaborare cu altii. Nu pot sa va spun despre ce suprafata este vorba. Proiectul nostru incepe sa prinda contur atat in Slovacia, cat si in Polonia, si trecem la faza de explorare, care ar urma sa inceapa la sfarsitul acestui an”, informeaza Bursa.ro.
Romania a atras 1,5 mld. euro din vanzarea de obligatiuni pe cinci ani. Romania a reusit sa vanda euroobligatiuni pe cinci ani, prin prima emisiune a programului MTN (Medium Term Notes), in valoare totala de 1,5 miliarde euro. Randamentul acestor titluri este de 5,29%, iar suma intreaga subscrisa de investitori a fost de 3 miliarde euro, potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor, Bogdan Dragoi. Suma atrasa se incadreaza in tinta stabilita de autoritati, de 500 mil. euro si 1,5 mld. euro, iar pretul este doar cu 19 puncte de baza mai mare decat CDS-ul aferent Romaniei, ceea ce reprezinta o performanta foarte buna pentru statele din regiune, a mai precizat Dragoi, scrie Financiarul.
A trecut recesiunea. Ce faci cu business-ul tau? Putine afaceri mici au supravietuit crizei. Totusi, pe masura ce multi indicatori economici arata semne de revigorare, antreprenorii trebuie sa faca in asa fel incat sa beneficieze din plin de insanatosirea economica, este de parere Jim Muehlhausen, autor al cartii The 51 Fatal Business Errors and How to Avoid Them. Cum sa-ti pozitionezi afacerea pentru a beneficia de relansarea economica? „Sentimentul general este acela de frica. Oamenii de afaceri nu vor sa cheltuie in momente de incertitudine, insa este important sa investesti inteligent in afacerea ta in momentul in care economia incepe sa se miste”, spune Muehlhausen, anunta Money.ro.
Audi RS3, o sportiva de succes. Noul RS3 este unul dintre cele mai spectaculoase modele din gama Audi si cea mai sportiva versiune a compactei A3. Reamintim, este dotat cu un motor turbo de 2,5 litri si 340 CP care ii asigura o acceleratie 0-100 km/ora in 4,6 secunde, in timp ce viteza maxima este limitata la 250 km/ora. Motorul este cuplat la o cutie S tronic in 7 trepte, care transmite puterea la cele patru roti prin sistemul quattro. Audi a reusit, cu aceasta versiune, sa-si asigure suprematia in privinta puterii unui model compact, dar si succesul la vanzari pe o nisa destul de dificila. Nu este tocmai simplu sa vinzi un astfel de model exclusivist, care in Germania, de pilda, costa 49.900 euro si care este disponibil doar pe anumite piete, informeaza 24auto.ro.
„Regii petrolului” scumpesc benzina. Tensiunile politice si protestele violente din Orientul Mijlociu au determinat o scumpire semnificativa a barilului de petrol de la inceputul acestui an. In prezent, membrii Organizatiei Tarilor Producatoare de Petrol (OPEC) s-au intalnit pentru a discuta despre strategia pe care o vor adopta, in contextul cererii tot mai mari. In ciuda preturilor ridicate si a temerilor legate de un deficit, oficialii au decis miercuri sa nu majoreze cantitatea produsa, propunand, in schimb, sa astepte trei luni pentru a urmari evolutia cotatiilor. Arabia Saudita a fost principalul sustinator al cresterii productiei, insa nu a reusit sa convinga celelalte state sa accepte demersul. „Nu am reusit sa ajungem la o intelegere. Este una dintre cele mai nereusite intalniri pe care le-am avut vreodata”, a declarat Ali al-Naim, ministrul saudit al Petrolului, la finalul discutiilor, scrie Adevarul.
Romanii nu se apuca de afaceri pentru ca le este frica de faliment – sondaj CE. Romanii care ar vrea sa inceapa o afacere sunt descurajati in primul rand de frica de faliment, de teama unui venit nesigur si pentru ca sunt ingrijorati ca si-ar putea pierde proprietatile, reiese dintr-un sondaj citat intr-un raport al Comisiei Europene (CE). Astfel, 53% dintre romanii cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani au spus ca frica de faliment i-ar descuraja daca ar avea ocazia sa inceapa un business, se arata intr-un raport al CE privind inovatia si competitivitatea in 2011. Potrivit sondajului, romanii se tem cel mai mult de faliment, urmati de japonezi si francezi, anunta Gandul.
Lectii de arhitectura urbana pentru Bucuresti. Specialistul danez Jan Gehl, arhitectul orasului Copenhaga si consultantul administratiilor Londra, New York si Melbourne, are propuneri si pentru Bucuresti. „Daca oamenii nu ar avea unde parca, vor fi nevoiti doar sa mearga” si „daca scapi de 2-3% din parcari, poate soferii nu vor observa”, a remarcat arhitectul Jan Gehl vorbind despre traficul unui mare oras, asa cum este si Bucurestiul. Recunoscut drept unul din principalii urbanisti ai capitalei daneze, Copenhaga, Jan Gehl este de parere ca interventiile asupra traficului intr-un spatiu urban nu trebuie sa fie agresive, ci dimpotriva, treptate. In orasele mari „mai multe drumuri inseamna mai mult trafic”, iar acolo unde „s-au desfiintat drumurile suspendate sau sosele, traficul s-a rezolvat de la sine”, in plus „oamenii au inceput sa calatoreasca mai mult cu transportul in comun”, informeaza Romania Libera.
Publicitatea, semne bune pentru 2012. Conform celui mai recent raport Media Fact Book, investitiile in promovare ar putea sa creasca de anul viitor. Publicitatea pe internet ia avant si ameninta sa depaseasca panotajul si sa ajunga pe locul al doilea dupa televiziune in 2011. Valoarea totala a pietei locale de media a scazut cu 9% in 2010, comparativ cu anul 2009, atingand un nivel sub cel din anul 2006, potrivit studiului Media Fact Book, lansat de agentia de media Initiative, care mai estimeaza ca piata ar putea reveni pe crestere in 2012. In 2010, valoarea totala neta a pietei locale de media a scazut cu 9%, pana la 316 milioane de euro, scrie Adevarul.