Sari direct la conținut

Business Report: Dolarul, nesigur in ziua alegerilor din Statele Unite; Amanarea adoptarii euro. Modelul polonez si implicatiile pentru Romania; Pana la finele anului vom putea circula pe inca 32,5 kilometri de autostrada; Facelift pentru SEAT Ibiza Cupra

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Dolarul, nesigur in ziua alegerilor din Statele Unite. Dolarul a scazut usor ieri, pe pietele externe, fata de majoritatea valutelor partenerilor comerciali ai SUA, investitorii asteptand rezultatul alegerilor prezidentiale din State. Ieri, americanii s-au deplasat la urne ca sa aleaga viitorul lider de la Casa Alba. Candidatii: actualul presedinte democrat Barack Obama si republicanul Mitt Romney. Conform unui sondaj de opinie realizat de Pew Research Center la nivel national, in SUA, in perioada 31 octombrie – 3 noiembrie, 48% dintre alegatori il prefera pe Obama, iar pe Romney – 45%. Un alt sondaj, realizat de ABC News si Washington Post, in intervalul 1-4 noiembrie, l-a prezentat pe Obama ca fiind sustinut de 50% dintre alegatorii americani, iar pe Romney – de 47%. In campania electorala, Obama a incercat sa arate ca planurile contracandidatului sau vor face mai mult rau economiei americane si o vor duce intr-o recesiune de proportii. De cealalta parte, Mitt Romney a atras atentia ca politicile lui Barack Obama vor duce Statele Unite intr-o lunga perioada de crestere economica lenta, scrie Bursa.ro.

Pana la finele anului vom putea circula pe inca 32,5 kilometri de autostrada. Lucrarile la tronsonul de autostrada Deva-Orastie, parte a coridorului IV pan european, se apropie de finalizare. Circulatia ar putea fi deschisa spre finele acestei luni sau la inceputul lui decembrie, conform datelor CNADNR. Reprezentantii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) au programat in vara acestui an ca traficul pe acest tronson de autostrada sa fie deschis in luna octombrie, doar ca au intervenit unele probleme referitoare la platile efectuate, astfel ca termenul a fost prelungit. Cu toate acestea, autostrada va fi deschisa inainte de termenul prevazut in contractul semnat in urma cu doi ani cu constructorii Strabag si Straco. Conform sursei citate, termenul de finalizare este luna februarie 2013, anunta Capital.ro.

Vis de antreprenor: Afaceri cu zero taxe şi impozite Probabil că nu există antreprenor care să nu se fi gândit cum să facă să plătească cât mai puţine taxe şi impozite către stat. Aşa au apărut, la începutul anilor ’90, primele firme care operau sub umbrela unor offshore-uri, iar pe măsură ce statul a început să reglementeze activităţile şi să-şi ia partea leului, au început şi oamenii de afaceri să caute metode de a scăpa măcar de unele obligaţii financiare. Ne referim la metodele legale, bineînţeles. Între timp, şi statul a decis să mai dea câte o gură de oxigen unor domenii sau tipuri de companii. Astfel, au apărut afacerile fără taxe şi impozite, scrie Income Magazine

Amanarea adoptarii euro. Modelul polonez si implicatiile pentru Romania. Guvernatorul Mugur Isarescu a anuntat oficial ca anul 2015 nu mai este o tinta pentru trecerea Romaniei la moneda euro. De cel putin doi ani, orice analist economic stia ca acest obiectiv nu avea cum sa fie atins. Ce se intampla de fapt, si cum stau lucrurile cu celelalte surate ale Romaniei din fostul bloc comunist care, plasate mai bine decat noi din punct de vedere economic, au aceleasi ezitari si incearca sa evite costuri de neplatit pentru economie si societate. Vorbim azi de cazul Poloniei, o tara luata ca exemplu din multe puncte de vedere. Conform Tratatelor de aderare la Uniunea Europeana, toate statele nou intrate in uniune trebuie sa participe la uniunea economica si MONETARA de la data la care se produce aderarea, cu o derogare in privinta adoptarii euro. Cu alte cuvinte, desi nu este stabilita o data expresa de trecere la moneda unica europeana, Romania va TREBUI sa adopte euro, informeaza Cursdeguvernare.ro.

Schimba Romania. O idee japoneza poate salva taranul roman. O timisoreanca de 32 de ani construieste, de cinci ani, o punte intre oraseni si tarani. A vazut sistemul in Franta, unde a fost „reinventat”, l-a studiat in Japonia, unde s-a nascut ideea, si a inteles ca este sansa salvarii agriculturii traditionale de la noi. „Cine imi cumpara mie rosiile mici, chiar daca sunt sanatoase, daca langa mine in piata sunt rosii de trei ori mai mari si oamenii nu stiu sa faca diferenta intre unele crescute curat si altele cu pesticide?” Asa a intrebat-o o taranca pe Mihaela, fata de la oras. Aceasta si-a dat seama ca exista solutii ca taranca din piata sa-si vanda legumele. Astfel, de cinci ani Mihaela Vetan ii convinge pe tarani sa nu renunte la „meseria” lor de baza. Pe oraseni ii determina sa lase deoparte marfa din supermarket si sa ia legume, zarzavaturi sau fructe direct de la tarani. Tanara este sigura ca pana la urma va reusi sa schimbe mentalitati. In cinci ani a convins 5 tarani sa faca agricultura bio si pe aproape 300 de familii din Timisoara sa-i sustina pe acestia material, ca sa aiba hrana curata, scrie EVZ.

„Proiectul Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda nu este atractiv pentru investitorii privati”. Franklin Templeton (FT), administratorul Fondului Proprietatea (FP), considera ca proiectul de constructie a Unitatilor 3 si 4 de la centrala nuclearoelectrica Cernavoda nu este atractiv pentru investitorii privati, avand in vedere indicatorii financiari si ipotezele in baza carora a fost construit studiul de fezabilitate. Grzegorz Konieczny, vicepresedintele FT, ne-a declarat: „Din acest motiv, credem ca Nuclearelectrica (n.r. companie unde FP este actionar minoritar) nu este, in acest moment, in pozitia de a lua in considerare un proiect de o asemenea dimensiune, ca partener fie majoritar, fie minoritar. Credem ca societatea ar trebui mai intai sa se concentreze pe cateva prioritati esentiale, care i-ar permite sa isi imbunatateasca eficienta si profitabilitatea, pentru a ajunge, astfel, intr-o pozitie mai buna de a analiza si evalua corespunzator proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, la un moment ulterior. Am dori sa subliniem ca vom sustine, cu siguranta, proiecte viabile si benefice pentru dezvoltarea Nuclearelectrica, odata ce compania va deveni mai puternica in urma implementarii mai multor masuri”, anunta Bursa.

Internet banking vs mobile banking În timp ce internet banking-ul are vârsta unui licean, mobile banking-ul nu a trecut de etapa gimnaziului. Cu toate acestea, utilizarea din ce în ce mai largă a smartphone-urilor va duce, în câţiva ani, la recuperarea rapidă a diferenţei de accesare a celor două opţiuni de realizare a operaţiunilor bancare. Înainte însă de a alege între o modalitate sau alta (ori chiar pe amândouă), trebuie să ştiţi că, deşi pot părea complementare, fiecare dintre cele două instrumente financiare îşi arată avantajele în momente sau împrejurări diferite, scrie Income Magazine

Facelift pentru SEAT Ibiza Cupra. SEAT a dat publicitatii imagini si informatii cu versiunea facelift a sportivei Ibiza Cupra. Este varianta de serie a conceptului prezentat cu cateva luni in urma, la evenimentul Grupului VW de la Worthersee. Fiind vorba de un model emblematic pentru constructorul iberic, nu trebuie sa surprinda tehnologia de ultima generatie pe care o incorporeaza, chiar daca vorbim despre un automobil de clasa mica. Sub capota se afla acelasi motor 1.4 TSI de 180 CP si 250 Nm, insa performantele dinamice sunt usor imbunatatite. Astfel, sprintul 0-100 km/ora se realizeaza acum in 6,9 secunde (fata de 7,2 secunde), iar viteza de top a crescut la 228 km/ora (fata de 225 km/ora), informeaza 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro