Sari direct la conținut

Business report: Doliul din turismul românesc, etalat la Los Angeles; Metroul de Otopeni, programat să fie gata în 2023. Prima licitaţie ar putea fi lansată în martie; Noua Lege a minelor: Guvernul va putea declara de interes național orice resursă minerală, cu expropriere "pe repede înainte" pentru exploatare;

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Noua Lege a minelor: Guvernul va putea declara de interes național orice resursă minerală, cu expropriere „pe repede înainte” pentru exploatare. Guvernul va putea declara prin hotărâre orice resursă minerală ca fiind de interes public național, pentru a cărei exploatare legislația în vigoare prevede proceduri accelerate și simplificate de expropriere a terenurilor necesare, fără a fi nevoie de acordul proprietarilor, prevede proiectul noii Legi a minelor. Resursele minerale de interes public național sunt acelea care corespund următoarelor criterii: a) susțin dezvoltarea infrastructurii naționale; b) contribuie la asigurarea independenței energetice a țării, scrie Profit.ro.

Metroul de Otopeni, programat să fie gata în 2023. Prima licitaţie, pentru secţiunea 1 Mai – Tokyo, ar putea fi lansată în martie. Metrorex a finalizat documentaţia pentru proiectarea şi construirea secţiunii 1 Mai – Tokyo a Magistralei 6, pentru care i-a fost aprobată co-finanţare europeană şi estimează că în luna martie va lansa licitaţia. Pentru secţiunea de la Tokyo până la Aeroportul Otopeni, aşteaptă ca japonezii de la JICA să aprobe revizuirea acordului de împrumut, semnat încă din 2010, potrivit Economica.net.

Producătorul piemontez Ferrero închide temporar cea mare fabrică de Nutella. Cea mai mare fabrică de Nutella din lume, aflată în Franţa, şi-a suspendat temporar activitatea, din cauza unei probleme de calitate. Ar fi vorba despre o bacterie prezentă într-unul dintre ingredientele de fabricare pentru Nutella şi Kinder Bueno. Producătorul Ferrero a transmis că a descoperit un produs care nu corespunde standardelor de calitate ale companiei, dar că produsele aflate în acest moment pe piaţă nu sunt afectate, potrivit Adevărul.

Deficitul fiscal de 1 trilion de dolari al Europei. Singurul moment oarecum memorabil la ediţia de anul acesta a Forumului de la Davos a fost îndemnul adresat de istoricul olandez Rutger Bergman: „Încetaţi să mai vorbiţi de filantropie, începeţi să vorbiţi despre taxe”. Bergman a spus la conferinţă: „Aud oamenii vorbind limbajul participării şi justiţiei şi egalităţii şi transparenţei, dar aproape nimeni nu aduce în discuţie problema reală, a optimizării fiscale, aşa e? Şi a faptului că bogătaşii pur şi simplu nu-şi achită cota echitabilă care le revine. Este ca şi când m-aş afla la o conferinţă a pompierilor şi nimeni nu ar avea voie să vorbească despre apă […] Asta nu este o ştiinţă a rachetelor. Putem vorbi foarte mult timp despre toate aceste programe filantropice stupide, dar haideţi (să fim cinstiţi), trebuie să discutăm despre taxe! Taxe, taxe, taxe. Toate celelalte sunt prostii, după părerea mea.”, scrie Financial Times.

Doliul din turismul românesc, etalat la Los Angeles. Imaginea României a fost jalnic promovată de către Ministerul Turismului la Târgul de Turism de la Los Angeles. Standul tapetat cu pânză neagră și fără suficiente pete de culoare ar fi fost potrivit pentru o expoziție dark/horror, dar nu și pentru un târg de turism unde experiență este cel mai important lucru, iar imaginea chiar spune mai mult decât 1.000 de cuvinte. Anual, aproximativ 2,5 milioane de turiști străini vizitează România, un număr mic, atât prin comparație cu rezultatele țărilor vecine, cât și raportat la potențialul României, potrivit Profit.ro.

Cu Tesla Model 3 prin Europa. Cu o pauza de incarcare la Sankt Polten si o vizita la service-ul Tesla din Viena, traversarea Austriei a fost lina si incarcarea la motelul unde am inoptat fara formalitati, aplicatii, cartele sau brelocuri RFID. Ne-am conectat la statie, am achitat 7 euro si receptionista a pornit incarcarea. Dimineata ne-am deconectat cu acumulatorul plin si.. Aufwiedersehen! La Tesla Center in Viena domnea un fel de stare de asediu, foarte asemanatoare cu cea din München. Toate strazile din imprejurimi erau pline cu Model 3 proaspat descarcate din camioane si numerosi clienti austrieci, dar si din tarile vecine, tropaiu de nerabdare sa intre in posesia mult asteptatului automobil electric venit din indepartata Californie, scrie 24auto.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro