Sari direct la conținut

Business Report: Economisesti o rata pe an daca faci refinantare acum; Firmele fug cu sutele in paradisuri fiscale; Cei mai de succes traderi ai tuturor timpurilor

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Firmele fug cu sutele in paradisuri fiscale. Speriate de eventualele majorari de impozite, tot mai multe afaceri romanesti migreaza, cel putin pe hartie, in zone mai prietenoase cu intreprinzatorii. Bucuresteanul Adrian Gavrila are o afacere de design „destul de mica” – cea mai mare factura pe care a incasat-o vreodata a fost de 10.000 de euro. „Statul ma jecmaneste. Asa ca anul asta m-am razbunat si mi-am facut un offᅡshore in Delaware. Acum, nu mai am nici cheltuieli, nici sediu in Romania si lucrez numai cu clienti din UE, dar niciunul din tara. Am fost nevoit sa sacrific clientii din Germania, pentru ca acolo oamenii, si mai ales Fiscul, sunt suspiciosi cand vine vorba de astfel de companii”, povesteste el, scrie capital.ro.

Statul taie cheltuielile cu salariile si pensiile.Mingea relansarii este la companiile private. Daca statul si-a asumat scaderea salariilor si pensiilor pentru a nu majora taxele si frana astfel business-ul, se poate considera ca acum „mingea” relansarii economiei se afla in „curtea” companiilor. Ce le lipseste in acest moment firmelor pentru a trece la investitii si angajari? Pietele, finantarea, initiativa? Ce mai trebuie sa faca statul pentru a impulsiona businessul companiilor? Dragos Anastasiu, proprietarul grupului de transport si turism Eurolines, sustine ca afacerile lui vor continua sa se loveasca de piedici din cauza finantarii bancare prea scumpe, dar si a mediului politic instabil. O problema pentru companiile cu capital privat romanesc este intarzierea platilor statului catre firme, scrie Ziarul Financiar.

Economisesti o rata pe an daca faci refinantare acum. Calculele facute de „Evenimentul zilei” arata ca un credit luat in prezent care sa-l acopere pe cel contractat in urma cu trei ani va aduce o rata lunara mai mica cu 10 euro. Am luat ca exemplu un credit de nevoi personale in valoare de 10.000 de euro, contractat in aprilie 2007, pe o perioada de 10 ani. Rata in aprilie 2010 a fost de 139 de euro, asta insemna ca in trei ani ati fi returnat peste 4.650 de euro din 16.500 de euro pe care trebuie sa-i dati pana la finele contractului. Astfel in cei sapte ani ramasi mai aveti de platit 11.850 de euro. Insa daca acum rambursati anticipat creditul va mai raman de achitat 7.840 de euro. Daca operatiunea are loc dupa 20 iunie, sunteti scutit de plata comisionului de rambursare anticipata, scrie evz.ro.

Care sunt cei mai de succes traderi ai tuturor timpurilor. CNBC a facut un top al celor mai rapizi traderi din istorie, care au reusit sa obtina profituri uriase intr-un timp foarte scurt si care constituie adevarate modele pentru investitorii de azi. 1. Jesse Livermore-Supranumit „omul-piston”, Livermore este printre putinii investitori care au profitat enorm atat de pe urma Panicii din 1907 cat si din Marele Crah din 1929, in principal datorita pozitiilor de short care i-au adus aproape 100 milioane de dolari. 2. George Soros – Nu a facut mare valva ca si trader pana in 1992. Atunci insa a facut un miliard de dolari intr-o singura zi pariind impotriva lirei sterline. Din aceasta cauza este denumit „Omul care a falimentat Banca Angliei”… vezi topul integral pe EconomicTimes.ro.

Europolis va fi vandut pentru 1-1,5 miliarde de euro. Austriecii de la Volksbank au intrat in ultima faza a vanzarii fondului de investitii Europolis, iar dintre cei patru potentiali cumparatori doar compatriotii lor de la CA Immo au ramas in carti. Ziarul austriac Wirtschaftsblatt scrie ca decizia va fi luata in urmatoarele saptamani. Vanzarea Europolis este cauzata de cresterea pierderilor din 2009 ale Volksbank, la 1,1 miliarde de euro, de la 152 milioane de euro in 2008. Europolis a fost evaluat la un miliard de euro, iar printre pretentiile Volksbank a fost si plata in cash a unei treimi din aceasta suma, desi Walter Groeblinger, reprezentant al bancii, spune ca ar miza mai degraba pe un pret de 1,5 miliarde de euro, scrie BusinessCover.ro.

De ce nu afiseaza bancomatele comisionul? Bancile locale percep unele dintre cele mai mari comisioane din Europa pentru retragerile de numerar de la bancomat. Ce-i drept, calculul si afisarea costurilor pentru fiecare tranzactie realizata la ATM nu este, deocamdata, cel putin, o practica la nivel european. Cu toate acestea, astfel de bancomate exista in tari precum Germania, Italia sau Marea Britanie iar reprezentantii retelelor Visa si Mastercard spun ca o astfel de solutie poate fi implementata si in Romania, scrie Romania libera.

Petrochimia de la „Petrom”, mega-afacere pentru „Oltchim”. Actionarii „Oltchim” au motive de bucurie dupa doar sase luni de la preluarea diviziei de petrochimie „Arpechim” de la „Petrom”, caci societatea „SHM Smith Hodkinson” a reevaluat activele achizitionate la 89,5 milioane de euro, de cel putin sapte ori mai mult fata de pretul pe care „Oltchim” l-a platit in decembrie 2009. Atunci „Oltchim” a cumparat divizia de petrochimie a „Arpechim”, potrivit oficialilor combinatului valcean, cu 13 milioane de euro. In acesti bani aflam ca s-a achizitionat nu doar segmentul de petrochimie, ci si stocurile de hidrocarburi, dar si investitiile efectuate de „Petrom”, scrie Bursa.

De ce raman unii fondatori in companie dupa vanzare. Dupa vanzarea companiei, unii antreprenori mai raman implicati in afacere o perioada, pentru a asigura o tranzitie mai usoara catre noii proprietari si continuitatea activitatii. Perioda de timp si nivelul de implicare difera de la o tranzactie la alta, in functie de strategia cumparatorului si a vanzatorului. In general, la vanzarea unei firme, daca antreprenorul conduce activitatea acesteia, achizitionarea se face prin instituirea unei clauze prin care persoana respectiva ramane in afacere, pentru ca, de exemplu, in cazul firmelor de servicii “se cumpara” omul respectiv – credibilitatea lui, relatiile acestuia etc., scrie startups.ro.

Suntem pe locul 11 in topul producatorilor de petrol din Europa. Romania ocupa locul 11 in topul producatorilor de petrol din Europa si Eurasia, cu o productie de petrol de 93.000 barili pe zi, in 2009, ceea ce reprezinta 0,1 la suta din productia mondiala, conform statisticilor realizate de British Petroleum. Comparativ cu 2008, productia de petrol a Romaniei a scazut cu 5,4 la suta. Pe primul loc in regiune se situeaza Rusia, cu 10,032 milioane barili pe zi, scrie capital.ro.

Noua generatie VW Jetta va fi prezentata pe 15 iunie. Constructorul german a anuntat oficial dezvaluirea, in premiera mondiala, a noii generatii Jetta, pe 15 iunie. Campania de teasing a inceput deja pe pagina web Volkswagen pentru America de Nord – principala piata pentru acest model. Noua generatie a sedanului Jetta adopta o platforma tehnica modificata de la Golf VI, intr-o prezentare proaspata, cu o silueta eleganta si rasata, scrie 24auto.ro.

Dobanzile urca iar la lei si la euro. Veti plati mai mult la credite. Cei care au de platit rate la credite incep sa resimta in buzunare efectele nervozitatii investitorilor de pe pietele financiare, in conditiile in care dobanzile – atat la lei, cat si la euro – au intrat din nou pe o panta de crestere, dupa ce optimismul din primavara ieftinise imprumuturile. „In momentul de fata este un sentiment negativ la nivel global care aduce neincredere in pietele financiare si se manifesta prin curs, dobanzi si primele de risc de tara”, spune Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank. La Bucuresti, bancile isi imprumuta in prezent lei intre ele pe piata monetara la dobanzi de 6,8% pe an pentru maturitatea de trei luni, scrie Ziarul Financiar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro