Business report: Elevii romani care invata nemteste: Merg la scoala si primesc bani pentru practica – un sistem gandit de investitorii germani; Reteta imobiliara a Rockefeller pentru Romania; Franta: Inmatricularile Dacia au crescut cu 18,2%
Reteta Rockefeller pentru Romania. In ultimii trei ani, renumitul grup financiar american Rockefeller a reusit sa vanda peste 380 de apartamente in Bucuresti si anul viitor va merge in paralel cu constructia a trei ansambluri rezidentiale. Gigantul Rockefeller este prezent pe piata romaneasca prin intermediul fondului de investitii Europa Capital, a carui pachet majoritar de actiuni l-a cumparat in octombrie 2010. Investitorii au intrat in parteneriat cu dezvoltatorul RPF Developement, controlat tot de actionari americani, alaturi de care construiesc doua ansambluri rezidentiale: Vitan Residence 2, amplasat in apropierea statiei de metrou Mihai Bravu, si Tineretului Park Residence, dezvoltat pe un teren de 6.000 mp cu deschidere la parcul Tineretului, scrie Capital.ro.
Elevii romani care invata nemteste: Merg la scoala si primesc bani pentru practica – un sistem gandit de investitorii germani. Investitorii germani din Romania fac de mai multi ani lobby pentru schimbarea legii invatamintului din Romania. Il vor pe sistem german, astfel ca, din clasa a opta sau a zecea, tinerii romani sa poata invata o meserie si, in acelasi timp, sa castige bani facand practica in fabrici.O parte din zi invata teorie la scoala, iar in restul timpului lucreaza in fabrica pentru a pune in practica ceea ce au invatat si a dobandi experienta. Pentru munca depusa sunt platiti cu 300-500 de lei pe luna si au siguranta ca, dupa finalizarea celor trei ani de studii, vor avea un loc de munca chiar bine platit. Aproximativ 150 de copii romani din zona Banatului urmeaza un sistem dual de invatamant, creat pe model german si pentru care investitorii nemti fac lobby pentru schimbarea legii invatamantului, scrie Economica.net.
Guvernul si-a propus sa negocieze cu expertii FMI si CE, care sosesc marti la Bucuresti, o derogare de la tinta de deficit pe 2015 asumata prin Pactul fiscal. In paralel, guvernul a pus in dezbatere – in premiera (legea permite doar doua rectificari bugetare) – si o a treia rectificare din acest an, asa cum cursdeguvernare.ro anticipa, in exclusivitate, citand surse foarte bine informate din proximitatea celor care alcaruiesc bugetul. intre rectificarea intempestiva si vizita FMI: batalia cu deficitul bugetar din 2015. Surse din Ministerul de finante afirma ca echipa de negociatori romani va cere acceptul pentru un deficit bugetar de 2% din PIB fata de tinta asumata de 1,4%, diferenta urmand sa reprezinte alocarea suplimentara pentru Armata, convenita de toate statele membre NATO dupa izbucnirea conflictului din Ucraina, si partea de cofinantare a banilor europeni alocati Romaniei, potrivit cursdeguvernare.ro
Cele mai profitabile magazine din Romania. Anul trecut, circa 17% din numarul total de firme profitabile din Romania aveau ca obiect de activitate comertul cu amanuntul. Este vorba despre 45.352 companii care au realizat, cumulat, un profit brut de 4,5 miliarde lei (circa un miliard de euro), reprezentand 6,1% din profitul total obtinut de societatile autohtone, in 2013, potrivit datelor transmise EVZ de Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC). In fruntea clasamentului celor mai profitabili retaileri din Romania se plaseaza Kaufland Romania care va incheia anul acesta cu o retea de 100 de magazine si care a inregistrat, in 2013, un profit brut de aproape 91 milioane de euro, potrivit EVZ.ro.
Franta: Inmatricularile Dacia au crescut cu 18,2%. Inmatricularile de noi autoturisme Dacia in Franta au crescut cu 18,2% in primele 11 luni din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 94.366 unitati, depasind nivelul inregistrat pe intreg ansamblul anului trecut (93.800 exemplare), conform datelor prezentate ieri de Asociatia Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). In ianuarie-noiembrie 2013, in Franta, avusesera loc 79.867 inmatriculari de noi autoturisme Dacia. Piata franceza a autoturismelor a crescut cu 1,1% la 11 luni, catre 1,96 milioane unitati. La randul ei, Dacia s-a bucurat de o cota de piata care a sporit de la 4,94% la 5,78% in perioada de referinta, scrie ziarul Bursa.
Cele mai mari banci locale ar putea fi supravegheate direct de la Frankfurt. Banci precum Banca Comerciala Romana, BRD Societe Generale sau Banca Transilvania ar putea raporta de anul viitor direct la Frankfurt, daca BCE va decide ca acestea au importanta sistemica pentru a fi supravegheate precum marile banci europene. Lista institutiilor care se pot califica pentru aceasta va fi stabilita in zilele urmatoare.”De regula, cele mai mari trei banci locale (din tarile in afara UE) sunt supravegheate direct de catre BCE. Nu conteaza neaparat cota de piata, exista si alte criterii. S-ar putea ca BCE sa lase supravegherea la nivelul autoritatilor locale”, a declarat Virgil Dascalescu, director in Directia de Stabilitate Financiara din cadrul BNR, potrivit Capital.ro.
Guvernul promite: cinci spitale regionale noi, pachet suplimentar de servicii medicale, screening pentru cancere. Pachet suplimentar de servicii medicale, pentru serviciile care nu sunt incluse in pachetul de baza, cinci spitale regionale noi, construirea si echiparea Institutului Oncologic Regional de la Iasi, screening-ul cancerelor la san si colorectal, incurajarea donarii de organe si scaderea prevalentei si mortalitatii TBC si reducerea incidentei bolilor transmisibile prioritare – hepatite B si C si asigurarea accesului pacientilor la tratamente antivirale sunt cele mai importante obiective asumate de autoritati in Strategia Nationala de Sanatate, pentru urmatorii cinci ani, scrie Economica.net.