Sari direct la conținut

Business Report: Exporturile Romaniei incep sa scartaie; Falimentele firmelor ii sperie pe bancheri. Una din sase companii este in insolventa; Americanii de la Terrafugia lucreaza la masina cu parcare verticala

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Legea insolventei primariilor: Masura de forta pentru acordul cu FMI. Reducerea rapida a arieratelor la nivelul autoritatilor locale de la 1,2 miliarde lei la 300 milioane lei este o conditie pentru ca Romania sa intre in board-ul FMI in luna iunie, cand ar trebui facuta evaluarea acordului stand-by de tip preventiv. Ministrul Finantelor Publice, Daniel Chitoiu, s-a angajat ca Romania va indeplini tinta privind achitarea arieratelor, iar scrisoarea Romaniei va intra in board-ul FMI. Delegatia FMI care a efectuat in ianuarie 2013 evaluarea acordului Stand By cu Romania, anuntase ca va cere board-ului prelungirea acordului cu trei luni, deoarece au existat anumite tinte ratate la finele anului 2012 si intarzieri in ceea ce priveste reformele structurale. Acordul Romaniei va expira luna viitoare si nu va exista o alta intelegere, daca autoritatile romane nu indeplinesc preconditiile asumate, scrie cursdeguvernare.ro.

Exporturile Romaniei incep sa scartaie. Mihai Ionescu, secretarul general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania si copresedintele Consiliului de Export, trage un semnal de alarma, anuntand perspective sumbre pentru comertul exterior. Capital: Dupa rezultatele bune inregistrate de exportatori in primul trimestru din acest an, inclusiv o scadere importanta a deficitului comercial, zilele trecute ati declarat, surprinzator, ca vin zile grele pentru comertul international. Mihai Ionescu: „Din pacate, asta-i realitatea”, scrie Capital.

Ghetea: „Cand omul vrea sa ia credit, nimic nu il mai opreste”. Ca sa deschida robinetul creditelor, bancherii trebuie sa vada ca economia creste constant cateva trimestre „apoi vom vedea o implicare activa a bancilor in creditarea persoanelor fizice” a declarat presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Vorbind despre reluarea creditarii persoanelor fizice, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) si al CEC Bank, Radu Gratian Ghetea, a spus ca se intoarce catre divinitate. Mai precis, daca ploua la timp si e si soare la timp, vor fi recolte bune si va creste economia. Iar daca economia nu va da semne de redresare, atunci nici bancherii nu vor redeschide robinetul creditelor, nici pentru intreprinzatori, nici pentru persoanele fizice, scrie EVZ.

Falimentele firmelor ii sperie pe bancheri. Una din sase companii este in insolventa. Proportia pe care au luat-o cazurile de insolventa in ultimii cinci ani este ingrijoratoare, iar majoritatea firmelor care nu au ajuns in aceasta situatie au nevoie de restructurare, a declarat Gianina Lazanu, director in BRD, la o conferinta privind restructurarea companiilor organizata de „Ziarul Financiar”. „Un numar de 100.000 de firme in insolventa din 600.000 de companii active este o cifra ingrijoratoare, avand in vedere ca ritmul de regenerare este extrem de redus. Din cele ramase pe piata, marea majoritate are nevoie de restructurare serioasa, cu sau fara insolventa”, a declarat Lazanu, mentionand ca „uneori, pentru ca tin prea mult la imaginea lor, unii patroni amana intrarea in insolventa”, scrie Adevarul.

Americanii de la Terrafugia lucreaza la masina cu parcare verticala. Cum peste tot in lume traficul e din ce in ce mai aglomerat, parcarile se gasesc tot mai greu, iar tehnologia incepe sa permita minuni care altadata apareau doar in filme, americanii de la Terrafugia dezvolta un avion legal in traficul urban denumit Transition pe care il vad ca fiind viitorul in transportul personal. Terrafugia a demarat deja studiile de fezabilitate pentru un vehicul cu patru locuri si plecare si aterizare verticale, cu motor hibrid si control „fly by wire”. Daca proiectul de masina zburatoare al americanilor se va dovedi un succes, ar putea lansa o revolutie pe piata auto, bantuita pretutindeni de spectrul ambuteiajelor si al parcarilor din ce in ce mai putine, scrie BusinessCover.

„Spalarea” locurilor de munca: De ce banii europeni nu produc job-uri. Desi, conform cifrelor, Romania are una dintre cele mai scazute rate ale somajului din zona Sud Est si Centru a Europei (5,8% in 2012, in scadere fata de 6,6% in 2011), nu acesta este singurul indicator relevant pentru a masura deficitul de locuri de munca din economie. 350 de EUR salariul mediu brut, productivitatea muncii in agricultura de 4 ori mai mica decat media europeana si numarul imens de romani care lucreaza sau cauta de lucru in alta parte ne dau un mesaj cat se poate de limpede: romanii gasesc de munca in tara lor, dar nu gasesc locuri de munca sa le satisfaca un minim al asteptarilor, scrie cursdeguvernare.ro.

Ca sa salveze derivatele, conducerea Sibex, gata sa renunte la piata spot. Sibex ar putea renunta la piata spot, care oricum gazduieste numai doi emitenti (Sibex insusi si Prodplast Imobiliare), daca actionarii vor aproba propunerile conducerii pentru Adunarea Generala convocata pe 28/29 iunie. Consiliul bursei sibiene a chemat actionarii, in plina vara, sa aprobe unii pasi spre infiintarea Contrapartii Centrale (CCP), institutie impusa la nivel european pentru decontarea derivatelor, care necesita un capital minim de 7,5 milioane de euro. Sibex vine, acum, cu propunerile desfiintarii activitatii de depozitar, reducerii capitalului Depozitarului Sibex cu 22,72 milioane lei (5,2 milioane euro) si distribuirii banilor catre actionari. Tentativa anterioara pentru demararea proiectului CCP, care presupunea ca actionarii Sibex sa vina cu bani de acasa, a esuat, intrucat AGEA nu a intrunit cvorumul necesar, scrie Bursa.

Cine castiga din reducerea TVA la paine. Guvernul vrea sa reduca TVA la paine din iulie. O masura din care spera sa castige atat producatorii, cat si consumatorii si statul, mai ales daca se prelungeste si taxarea inversa la cereale, iar pretul graului va cobori la 800 lei/tona. Catalogata initial mai mult drept o promisiune politica populista decat o masura benefica pentru redresarea economiei, reducerea TVA la paine de la 24% la 9% va fi aplicata aproape cu certitudine de Guvern de la 1 iulie. Finantele si-au facut deja socotelile in privinta impactului bugetar, jucatorii din industrie incearca sa isi faca planuri pentru sumele pe care statul le va lasa in piata, iar consumatorii asteapta preturi mai mici. Cat de sustenabila se va dovedi masura vom vedea in perioada urmatoare, scrie Capital.

Romanii s-au transformat in vanatori de discounturi… alimentare. Anul trecut, 9% din cheltuielile pentru bunuri de larg consum s-au facut in magazinele de tip discount (Penny Market, XXL Mega Discount si Lidl), iar in cadrul acestora bunurile alimentare au fost cele mai cautate, valoarea achizitiilor marcand o crestere cu 19% fata de 2011. Vorbim despre o analiza GfK Romania pentru sectorul bunurilor de larg consum, focalizata pe vanzarile retelelor de magazine de disconturi (Penny Market, XXL Mega Discount si Lidl, fara Profi, care s-a repozitionat in supermarketuri incepand cu februarie 2012). Formatul de tip discount acopera 9% din cheltuielile gospodariilor din Romania pentru bunuri de larg consum, in crestere fata de 2011, scrie Romania libera.

Amanarea achitarii certificatelor verzi intra la aprobare in Guvern. Nita vrea sa evite varful de plati. Autoritatile par sa se fi hotarat sa adopte solutia amanarii la plata a unei parti a certificatelor verzi ca sa usureze facturile consumatorilor. Sunt sanse mari ca Guvernul sa analizeze chiar in sedinta de maine proiectul de modificare a legii privind stimularea investitiilor in productia de energie curata, elaborat de ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, sustin surse apropiate situatiei. Sursele noastre afirma: „Proiectul ramane in forma supusa dezbaterii publice, cu cateva modificari. Amanarea acordarii unor certificate verzi se aplica de la 1 iulie 2013 pentru toti producatorii de energie regenerabila existenti, dar si pentru cei care obtin licente de productie si sunt acreditati ca unitati care primesc certificate verzi pana la 1 ianuarie 2014”, scrie Bursa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro