Business Report: Go West: 6.000 de medici si-au facut deja bagajele; Ioan Niculae, proprietarul Interagro, anunta ca-si muta afacerile in Bulgaria; Preturile terenurilor au scazut cu pana la 50% in 7 luni
- Redactia Hotnews
Go West: 6.000 de medici si-au facut deja bagajele. Medicul Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), a precizat pentru Capital ca peste 6.000 de medici au incheiat in prima parte a acestui an precontracte pentru a munci in alte tari din UE. De regula, circa 30% din acestia sunt respinsi sau se razgandesc, insa numerosi altii pleaca individual in SUA, Canada sau Australia. Specializarile celor care pleaca sunt diverse, insa in multe cazuri e vorba de specialitati deficitare: ATI, chirurgie, cardiologie, scrie Capital.ro.
Ioan Niculae, proprietarul Interagro, anunta ca-si muta afacerile in Bulgaria. Oamenii de afaceri sunt descumpaniti in fata avalansei de propuneri lansate de autoritati aproape zilnic si care vizeaza in special segmentul de fiscalitate, iar unii dintre ei se gandesc sa-si duca afacerile in Bulgaria pentru a scapa de „balbaiala politica”. „Nu ma surprind masurile luate aproape zilnic de Guvern. Vreau sa-mi mut din septembrie sediul social al companiei Interagro in Bulgaria. Prefer sa dau 10% cota unica si sa platesc impozitele statului bulgar si aici sa dau doar impozitul pe teren si cladiri. M-am saturat de masurile luate de Guvern, dar si de agresiunea fantastica a serviciilor secrete impotriva oamenilor de afaceri. Nu mai vreau sa fiu ascultat la orice ora din zi si din noapte doar pentru ca sunt antreprenor roman”, a declarat Ioan Niculae, proprietarul Interagro, scrie Ziarul Financiar.
Preturile terenurilor au scazut cu pana la 50% in 7 luni. Preturile terenurilor au scazut cu procente intre 10 si 50% de la inceputul acestui an, dar cu toate acestea se fac foarte putine tranzactii. Cei care au bani prefera adesea sa-si cumpere casa gata ridicata si adusa in stadiu „la gri”, pentru ca preturile sunt destul de accesibile – in jurul Capitalei, acestea au ajuns pana la 350 de euro/mp. In Capitala, de exemplu, cele mai multe oferte sunt in Titan, dar si in Baneasa si Bucurestii Noi. Loturi disponibile se mai gasesc in Berceni si pe Calea Calarasilor, scrie evz.ro.
Primul pas spre iesirea Minvest din afacerea aurului. Ministerul Economiei l-a inlocuit pe directorul Minvest, Daniel Andronache, din Consiliul de administratie al Rosia Montana Gold Corporation, cu directorul de resurse minerale din cadrul ministerului. Adriean Videanu anunta, alaltaieri, ca ministerul pe care il conduce se va implica direct in afacerea aurului de la Rosia Montana. Contactat de ziarul BURSA, Daniel Andronache sustine ca nu a fost instiintat oficial de revocarea sa, dar ca aflase totusi din alte surse ca va fi inlocuit, scrie Bursa.
Cum faci bani din investitii in aur. Pretul aurului a crescut constant in ultimii ani, in iunie atingandu-se recordul de 1.257 de dolari pentru o uncie de aur. Cresterea pretului este strans legata de evolutia nefavorabila a economiilor mondiale, multi gasind in aur un acoperis impotriva riscurilor inflatiei, deflatiei sau deprecierii valutare acute. Analistii Erste Bank vad o apreciere considerabila a aurului in urmatorii doi ani, metalul galben fiind considerat de catre investitori cel mai bun activ. Acestia cred ca aurul va creste pana la 1.600 de dolari pe uncie in urmatorul an si la 2.300 de dolari pe uncie pe termen mediu, scrie Money.ro.
Prima Casa noua: dupa esec, mai incercam o data. Programul Prima Casa pentru constructii a avut rezultate foarte slabe, creditele fiind acordate aproape exclusiv pentru locuinte vechi. Bancile lanseaza insa oferte noi vara aceasta. Pentru esecul de pana acum al finantarii constructiilor noi prin Prima Casa, primul-ministru Emil Boc a gasit un vinovat: acordarea greoaie a autorizatiilor de constructii. Premierul nu a gasit explicatii si in preturile mari ale locuintelor nou-construite, dar a solicitat bancilor sa fie mai active in acordarea de credite pentru ridicarea de locuinte de la zero, scrie Capital.ro.
Cum au adus salariatii-proprietari Compa in topul exportatorilor. Compa este, alaturi de grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, singura companie cu capital privat romanesc care in 2009 a reusit sa se pozitioneze printre cei mai mari 50 de exportatori din Romania. Conducerea nu s-a lasat descurajata de disparitia producatorilor interni si incepand cu anul 2000 s-a orientat puternic catre export, care a ajuns in prezent sa reprezinte 90% din cifra de afaceri si depaseste anual 50 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.
Spalatoria auto, lovita de criza, dar si de ploi. Spalatoria auto nu mai este, momentan, un business profitabil, pentru ca vanzarile de masini au scazut, la fel si inmatricularile, iar ploile nu mai contenesc. Ce-i drept, nici preturile nu mai sunt cele de acum doi-trei ani, perioada de boom a vanzarilor de automobile, dar si a spalatoriilor. Mai mult, romanii care detin o masina, nu o mai folosesc zilnic. Drept urmare, pe la spalatorie nu trec mai des de o data pe luna. Razvan Dimitriu, proprietar al spalatoriei Car Wash Services, spune ca in primele sase luni din 2010 cifra de afaceri a scazut cu 50%, scrie StiriAuto.ro.
Noul Ford Explorer este mai economic si mai confortabil. Motorizarile mai mici si confortul imbunatatit sunt principalele atuuri ale noii generatii Ford Explorer, prezentata oficial zilele acestea. Cea mai mare noutate o constituie abandonarea motorului V8 in favoarea unui V6 de generatie noua, de 3,5 litri si 290 CP. In comparatie cu vechiul propulsor, economia de carburant este, conform datelor oficiale furnizate de constructor, de 20%. Al doilea motor este un EcoBoost in 4 cilindri de 2,0 litri turbo si 237 CP, a carui economie este chiar mai mare, de 30%, scrie 24auto.ro.