Sari direct la conținut

Business Report: Google nu mai este cea mai puternica marca din lume. Afla cine i-a luat locul; Cine este cel mai bine platit administrator de fonduri din Romania; Cat va castiga statul din privatizarile impuse de FMI; Ce s-a ales de cel mai mare proiect rezidential din Romania; Patriciu: Economia nu este pe un trend ascendent

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Google nu mai este cea mai puternica marca din lume. Afla cine i-a luat locul. In clasamentul anual al celor mai puternice 100 de marci din lume, intocmit de biroul Millward Brown, compania lui Steve Jobs, Apple se situeaza pe primul loc. Apple a detronat-o astfel pe Google si este pentru moment cea mai puternica marca de pe glob, informeaza L’Express. Intr-un an, valoarea marcii reprezentate de un mar a crescut cu 84%, atingand 153,28 miliarde de dolari. Din 2006, ea a avansat cu 859%. “Imbogatindu-si marca si inovand in permanenta, Apple a continuat sa-si vanda bine produsele la un pret +premium+, chiar si in perioade de nesiguranta economica, si sa scrie o poveste frumoasa, din care se pot inspira alte marci”, spune Eileen Campbell, PDG al Millward Brown. Integral in Capital.

In articolul “Scandal fara precedent. BNR respinge la CEC doi vicepresedinti fara experienta bancara, propusi de PDL. Unul dintre ei este fiul prefectului de Cluj”, ZF scrie: “Banca Nationala a respins nominalizarile Ministerului Finantelor, care reprezinta statul ca actionar al CEC Bank, privind instalarea lui Andrei Stamatian, fiul prefectului de Cluj, in functia de prim-vicepresedinte cu atributii pe financiar, si a lui Razvan-Andrei Micu, consilier al ministrului Gheorghe Ialomitianu, ca vicepresedinte pe retail, afirma surse bancare”. Integral in Ziarul Financiar.

Ai protestat impotriva benzinariei? Degeaba! Intrebat despre preturile carburantilor, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, este de parere ca romanii au boicotat degeaba companiile prin reducerea consumului, pentru ca acestea au dus benzina la export si, in consecinta, nu au avut de suferit. Interviu integral in Capital.

In articolul “Cine este cel mai bine platit administrator de fonduri din Romania?”, ZF scrie: “Un administrator de fonduri a fost in 2010 cel mai bine platit salariat din Bucuresti cu un venit net de 145.000 lei/luna, arata statisticile cu cele mai mari venituri din salarii din Bucuresti facute recent publice de ANAF”. Integral in Ziarul Financiar.

Speculatiile pe petrol si alimente au fost lovite puternic pe pietele internationale. Presiunile de crestere a nivelului inflatiei create de scumpirile materiilor prime si ale alimentelor de pe pietele internationale au obligat BNR sa majoreze tinta de inflatie pentru acest an pana la 5,1%. Riscurile care decurg din zonele de conflict din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu raman valabile chiar daca pietele sunt inca usor euforice dupa ce Osama bin Laden a fost omorat de americani. Este clar insa ca recentele corectii ale cotatiilor la materii prime si alimente au lovit in speculatorii de pe bursele internationale, scrie Business Cover.

Cat va castiga statul din privatizarile impuse de FMI. Privatizarile impuse de FMI si vanzarea a inca 10% din Petrom ar putea aduce statului roman apoape 5 miliarde euro, suma ce echivaleaza cu 4% din produsul intern brut (PIB) si ar putea acoperi deficitul bugetar estimat la 4,4% in acest an. Guvernul a mentinut in scrisoarea de intentie la noul acord cu Fondul Monetar International (FMI) obiectivul de a privatiza Oltchim, complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova. La compania Tarom, initial propusa spre privatizare, va vinde doar un pachet minoritar, potrivit unor surse oficiale. De asemenea, Guvernul va continua programele de vanzare a pachetelor minoritare la Petrom (10%), Transelectrica (15%), Transgaz (15%) si Romgaz (15%). La Compania Nationala a Huilei, cel mai mare datornic la buget, si Termoelectrica, autoritatile trebuie sa separe activitatile viabile de cele neviabile, anterior oricarei decizii de privatizare sau inchidere, scrie Daily Business.

Ce s-a ales de cel mai mare proiect rezidential din Romania. Spaniolii de la Martinsa Fadesa, care au anuntat pentru Romania investitii de milioane de euro, vor sa valorifice terenul de la Stefanestii de Jos si sa construiasca locuinte anul viitor. Cel mai mare proiect rezindential din Romania anuntat in perioada de boom imobiliar a fost cel al spaniolilor de la Martinsa Fadesa. Proiectul prevedea constructia a 6.700 de locuite, un hotel, spatii de birouri si spatii comerciale, toate pe un teren de 64 de ha la Stefanestii de Jos. Integral pe Money.ro.

Afacerile cu servetele se simt bine pe timp de criza. Rom Paper din Brasov – lider in domeniu. Firma Rom Paper din localitatea Cristian, judetul Brasov are una dintre cele mai mari capacitati de productie. Cei care profita de prductia de servetele de aici sunt marii retaileri. Cine ar fi crezut ca la doar cativa kilometri de orasul Brasov se afla cel mai important producator de servetele din Romania. Mai precis, in localitatea Cristian. Pe drumul national 73 B, pe partea stanga cum vii din Brasov, se afla o cladire care, privita din strada, pare cat se poate de “normala”, scrie Financiarul.

Patriciu: Economia nu este pe un trend ascendent! Daca vrem crestere de 8% pe an, trebuie sa privatizam rapid ce avem la stat si sa reducem birocratia! Omul de afaceri Dinu Patriciu considera ca nu se poate vorbi de o reluare a trendului ascendent, atat pe piata imobiliara, cat si pe cea de capital, atata timp cat Romania nu va avea o crestere economica reala. “Deocamdata nu se poate vorbi de o reluare a trendului ascendent, deoarece cresterea economiei este bazata doar pe o crestere a exporturilor conjuncturala. Atata vreme cat nu se produce o redresare a IMM-urilor nu vad nici o sansa de redresare reala a economiei”, a declarat Dinu Patriciu, citat de EconomicTimes.ro.

Care sunt problemele pietei bio din Romania. Reprezentantii firmelor din domeniu spun ca dezvoltarea pietei bio din Romania este incetinita de preturile mari ale unora din produsele de acest tip, care pot ajunge sa coste si dublu fata de cele conventionale. “Pentru oualele de gaina ecologice cererea este de 20 de ori mai mare decat productia. Asta se reflecta si in pretul oului, care este dublu sau triplu fata de cel conventional. Diferenta este foarte mare, tocmai pentru ca este o cerere foarte mare de oua ecologice”, spune pentru startups.ro Marian Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio Romania. Abdelaziz Messai, General Manager la Ecocert Romania, spune ca un motiv pentru preturile mai mari ale produselor eco este acela ca unii clienti nu mai stiu cand este sezonul unui anumit produs si-l consuma tot timpul, scrie StartUps.ro.

Investitiile in parloaga aduc profit garantat. Marii latifundiari din Romania nu-si lucreaza terenurile, dar se bucura de subventii de 176 de euro pentru fiecare hectar. Taxa pe parloaga este ineficienta atata vreme cat proprietarii acestora primesc subventii. Terenul nelucrat aduce profit insemnat strainilor care detin zeci de mii de hectare in Romania. Dintre cele 9,5 milioane de hectare de teren agricol din Romania, peste un milion de hectare sunt nelucrate, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Acest lucru plaseaza tara noastra pe locul al doilea in regiune in functie de suprafata terenurilor necultivate. Actuala Politica Agricola Comuna ii incurajeaza pe proprietarii de terenuri sa le lase parloaga pentru ca primesc subventii de pana la 176 de euro pe hectar, scrie Adevarul.

Ce a mai ramas din economiile romanilor in banci. Puterea de cumparare a banilor depusi de romani in banci la inceputul acestui an a scazut cu 0,7% in primele trei luni ale anului, din cauza inflatiei in crestere. Cresterea preturilor de consum a atins, in luna martie 2011, unul dintre cele mai inalte valori din ultimii patru ani si cel mai mare de la inceputul crizei. In conditiile in care, in toata aceasta perioada, dobanzile oferite de banci la depozite au scazut, se pune problema cat de avantajoasa mai este economisirea prin depozit bancar. Potrivit unui calcul bazat pe datele Bancii Nationale a Romaniei, puterea de cumparare a banilor depusi in banci la inceputul anului a scazut, in medie, cu 0,7% pana la finele lunii martie, scrie Romania Libera.

Romania – ajunsa din urma de o paguba de 1,5 miliarde de euro. Vezi ce a platit si nu poate deconta. Romania ar putea returna pana la 1,5 miliarde de euro din fondurile europene de preaderare daca nu finalizeaza proiectele respective pana la sfarsitul anului. Declaratia a fost facuta luni de Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la Bucuresti, la prezentarea rezultatelor primei evaluari a noului acordului preventiv. “Guvernul realizeaza progrese in absorbtia fondurilor europene, dar aceste progrese sunt insuficiente si eforturile in acest sens trebuie dublate (…) Romania risca sa fie obligata sa returneze pana la 1,5 miliarde euro, sume deja platite, daca aceste proiecte nu sunt finalizate pana la sfarsitul acestui an”, a spus Franks. Integral in Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro