Business Report: Guvernul lucreaza cu doua scenarii pentru reducerea cotei pe venit in 2011: 10 sau 12%; Inspectorii fiscali vor putea opri soferii in trafic si vor putea dirija circulatia; Telefoane care te avertizeaza in trafic de radare si accidente
Guvernul lucreaza cu doua scenarii pentru reducerea cotei pe venit in 2011: 10 sau 12%. Conform unor documente vazute de Ziarul Financiar, guvernul Boc are doua variante pentru reducerea impozitului pe venit in 2011: 10 sau 12%. Reducerea veniturilor la buget ar urma sa fie compensata de scoaterea la suprafata a minimum 40.000 de locuri de munca. In varianta scaderii impozitului pe venit la 10%, minusul de incasari la bugetul de stat ar fi de 3 miliarde de lei (700 milioane de euro), pentru ca ar urma sa fie scoase la suprafata 80.000 de joburi, cu incasarile aferente din contributii sociale si celelalte impozite.
Inspectorii fiscali vor putea opri soferii in trafic si vor putea dirija circulatia. Angajatii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) vor putea opri soferii in trafic in timpul controalelor pentru combaterea evaziunii fiscale si vor putea dirija circulatia cu ajutorul semnalelor luminoase si al amplificatoarelor de voce, conform unui proiect legislativ al MAI. A doua prevedere modificata este articolul 92, care permite inspectorilor fiscali sa instaleze si sa foloseasca semnale luminoase, bastoane reflectorizante, girofaruri si amplificatoare de voce pe masinile de serviciu, pentru a transmite diverse indicatii sau pentru a opri conducatorii auto, scrie Capital.ro.
Dezvoltarea de malluri s-a transformat in lupta pentru banii retailerilor. Pietele emergente din Europa, precum Romania, sunt interesante pentru retailerii internationali, deoarece in aceste piete apar sanse mai mari de crestere a cotei de piata si de sporire a recunoasterii de brand. In primele sase luni nume precum Camaieu, Gerard Darel, SIX, Brioche Doree au deschis primele lor magazine si este de asteptat ca LeroyMerlin, Lidl sa faca acelasi lucru in urmatoarele luni, cu H&M anuntand primele deschideri pentru inceputul anului 2011. Stocul total de spatii de retail modern din Romania (inclusiv Bucuresti) este aproape egal impartit intre centre comerciale si parcuri de retail – un total de 2,15 milioane mp, scrie Business Cover.
Unde te angajezi pe criza. Topul marilor angajatori. Sute de posturi libere la call-center. Cunoasterea a cat mai multor limbi straine, experienta in domenii specializate, seriozitatea – conditii pentru a-ti gasi mai usor un loc de munca. Call center-ele, dar si alte firme din domeniul serviciilor externalizate, precum si firmele din sectorul de retail sau farmaceutic sunt principalii angajatori in aceasta perioada, potrivit consultantilor in domeniul resurselor umane. Astfel, mari companii, precum Oracle sau HP, au in plan angajarea catorva sute de persoane pe asemenea posturi pana la sfarsitul acestui an, scrie Gandul.
Telefoane care te avertizeaza in trafic de radare si accidente. Tot mai multe companii romanesti dezvolta aplicatii pentru telefoanele inteligente menite sa le faca viata mai usoara posesorilor. „SpeedTraps” este gratuita si se poate instala pe orice smartphone, iPhone, Android sau Nokia, cu internet activat. Soferii vor putea raporta in timp real evenimente precum: accidente, blocaje in trafic, existenta de patrule de politie si amplasarea unor noi camere radar fixe sau mobile. Pentru a emite avertizari audio si vizuale pe smartphone, aplicatia are nevoie doar de conexiune la internet si functia GPS sau A-GPS, scrie evz.ro.
„Petrom” tine banii OMV de rezerva. De peste un an si jumatate, compania Petrom nu trage nici un euro din cele 500 de milioane de euro puse la dispozitie de OMV, actionarul majoritar. Intre timp, Petrom a luat bani cu imprumut si de la celalalt actionar- BERD, si se pregateste de o majorare de capital record. In aceste conditii, statul roman si Fondul Proprietatea risca sa-si reduca forta in companie, daca nu vor avea banii pentru majorare, scrie Bursa.
Gandeste ca un insider: investeste in ceea ce cunosti. Warren Buffett a fost cel care a lansat ideea „cercului competentei”. Cum afli acest cerc? Folosind in avantajul tau ceea ce stii despre o afacere si investind doar in companiile a caror functionare o intelegi pe deplin. Daca nu intelegi cum functioneaza o banca, atunci nu cumpara actiuni ale bancilor pentru ca cei care stiu mai multe decat tine vor avea mereu un avantaj asupra ta. Daca insa, de exemplu, ai lucrat cativa ani in retail si stii multe despre acest domeniu, atunci ai deja un avantaj. Pentru ca stii bine cum functioneaza acest sector inseamna ca stii care sunt cele mai bune companii si daca masurile luate de managementul unei firme va duce la o crestere a actiunilor respective, scrie EconomicTimes.ro.
Bosonul lui Higgs si bizonul lui Boc. Sa speram ca teoria cercetatorului Boc va fi demonstrata experimental prin existenta bizonului care trage tare la jug, mananca putin si-si plateste la timp datoriile la stat. Fara aceasta particula elementara a societatii noastre, ma tem ca modelul macroeconomic actual nu va fi confirmat practic. Sa speram ca nu va fi nevoie sa cautam experimental bizonul lui Boc vreme de peste 30 de ani, precum pe bosonul lui Higgs. Fiindca daca nu-l gasim toamna asta, ma tem ca avem nevoie sa ne scrie altcineva o noua teorie despre iesirea din criza, scrie Claudiu Serban in editorialul sau din Capital.ro.
Un milion de euro productivitate/angajat pentru o companie detinuta de Benetton. Intr-un an de criza in care companiile din industria textilelor s-au confruntat cu scaderea puternica a consumului, Benrom, filiala romana a grupului italian Benetton care activeaza in industria textila cu marcile United Colors Of Benetton si Sisley, a rulat afaceri in crestere cu 10%, pana la 140 mil. euro anul trecut, potrivit datelor de la Registrul Comertului. Compania, al carei actionar unic este firma olandeza Benetton Manufacturing Holding, a fost infiintata pe piata locala la sfarsitul anului 2005 si are peste 150 de angajati in cele doua filiale din Sibiu si Iasi, scrie Ziarul Financiar
Cel mai performant radar de pe soselele europene. Modelul produs de compania Multanova se numeste Trafistar SR590 si este capabil de performante fara precedent in controlul traficului rutier. Noul radar poate monitoriza simultan 22 de automobile, in patru directii diferite, pana la o distanta de 500 metri. Va intra in exploatare la finele acestei luni, pentru inceput doar pentru a inregistra excesele de viteza si intrarea in intersectii pe culoarea rosie a semaforului. In scurt timp, insa, va fi utilizat la capacitate maxima, scrie 24auto.ro.