Sari direct la conținut

Business Report: Harta salariilor oferite romanilor care muncesc in strainatate; Cand e cel mai bun moment sa-ti iei o casa; Lovitura de stat pe piata bancara; ompanii din China vor sa investeasca in Regiunea Dunarii

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cand e cel mai bun moment sa-ti iei o casa. Circa doi – trei ani de acum incolo romanii vor avea cele mai bune ocazii de investire pe piata imobiliara. In plus, criza a scos la iveala o serie de oportunitati. Preturile la locuinte scad din ce in ce mai putin. „Cu siguranta vom sti cand a fost momentul de maxima oportunitate in imobiliar doar cand va fi trecut, pentru ca preturile se vor afla atunci usor pe crestere”, a spus pentru EVZ Adrian Sischin, Regional Director in cadrul agentiei imobiliare Re/Max, relateaza EVZ.

Lovitura de stat pe piata bancara. Afacerile cu companiile de stat risca sa aduca bancherilor pierderi uriase. Insolventa Hidroelectrica a aprins doar primul fitil al bombei care ameninta piata bancara. Pentru cele 2,44 miliarde de lei imprumutate de Hidroelectrica, bancile care au acordat creditele va trebui sa blocheze anul acesta provizioane de 100%, bani care nu vor mai putea fi folositi pentru finantari. Intrarea in insolventa a companiei energetice creste insa riscul asociat creditelor bancare si la alte societati de stat cu probleme. Ca urmare, bancherii vor fi nevoiti sa constituie provizioane si la acestea, chiar daca intr-o proportie mai mica. Impreuna cu Hidroelectrica, alte cinci companii de stat, dintre care una aflata deja in administrare speciala (Oltchim), datoreaza bancilor peste 7 miliarde de lei. Integral in Capital.

Companii din China vor sa investeasca in Regiunea Dunarii. Cateva zeci de firme din China se afla, zilele acesᅡtea, in Romania, pentru a discuta cu reprezentantii tarilor dunarene pe marginea dezvoltarii Regiunii Dunarii. Republica Populara Chineza si-a dublat, in 2010 fata de anul precedent, investitiile in Europa, 80% dintre acestea fiind realizate in Uniunea Europeana, a declarat, ieri, Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie al Camerei de Comert si Industrie Bucuresti (CCIB), in deschiderea Forumului „Contributia Chinei la dezvoltarea Regiunii Dunarii”, organizata de CCIB. Potrivit domniei sale, Europa este piata care a inregistrat, din anul 2008, cea mai rapida crestere a investitiilor chineze. Continuarea pe Bursa.ro

Harta salariilor oferite romanilor care muncesc in strainatate. Angajatorii cauta soferi profesionisti, personal medical, meseriasi si dansatoare. Lipsa joburilor de pe piata interna ii face pe putinii profesionisti romani care au mai ramas acasa sa se gandeasca tot mai serios la posibilitatea de a pleca din tara. Dorinta de emigrare este amplificata si de veniturile mici pe care un salariat le poate castiga in Romania, dar si de instabilitatea care domina societatea in ansamblul ei. Chiar daca nici in celelalte regiuni de pe glob nu curg doar lapte si miere, persoanele care muncesc au sansa unor castiguri decente cu ajutorul carora pot duce un trai bun. Integral pe Finantistii.ro

Efecte economice ale unui scandal politic. Disputele politice lovesc economia. Statul se imprumuta mai scump, investitorii isi lichideaza pozitiile investitionale intr-o tara preocupata mai degraba de rafuieli politice decat de cresterea sa economica. Dezinteresul clasei politice fata de economie isi spune cuvantul, iar nota de plata nu intarzie sa apara. In toamna anului trecut, cand a realizat bugetul pe 2012, Ministerul Finantelor (MFP) socotea ca va plati 4,3 lei pe fiecare euro imprumutat pe pietele financiare internationale, scrie Romania Libera.

Cristian Nacu, partener Enterprise Investors: „Romaniei nu ii trebuiau alti factori agravanti”. Cristian Nacu, partener in cadrul companiei de investitii poloneze Enterprise Investors, vorbeste despre cum ne privesc investitorii internationali, ce sanse avem sa atragem banii acestora si ce planuri are compania pe care o reprezinta. Continuarea in EVZ.

Prima autostrada din Romania, finalizata inainte de termen. Asocierea Spedition UMB, Tehnostrade si Carena SpA Impresa di Costruzioni se afla pe ultima suta de metri cu lucrarile la tronsonul de autostrada Timisoara – Lugoj (lotul 1), cu o lungime de 9,5 kilometri, ceea ce arata ca si in Romania o autostrada poate fi finalizata inainte de termen. Conform contractului incheiat in vara anului trecut , termenul estimat pentru finalizare este aprilie 2013, insa constructorul are in intentie sa predea lucrarea catre Compania de Drumuri si Autostrazi la finele acestei luni, adica cu opt luni mai devreme, ceea ce inseamna o premiera pentru Romania, informeaza Capital.

Hidroelectrica, din nou in situatia sa reclame „forta majora”. Daca insolventa n-ar fi fost de ajuns, atunci canicula confrunta Hidroelectrica cu o situatie fara precedent, in care parcurge al doilea an consecutiv de seceta hidrologica. Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul special al companiei intrata recent in insolventa, ne-a declarat: „Analizam si vrem sa solicitam, din nou, starea de forta majora pentru a reduce cantitatile de energie vandute in cadrul contractelor bilaterale. In ultimii 22 de ani, Hidroelectrica nu s-a mai confruntat cu doi ani consecutivi de seceta hidrologica. Integral pe Bursa.ro

Frenezia cheltuielilor a ingropat Spania si risca sa ingroape Europa. Daca vrei sa intelegi ce s-a intamplat cu adevarat gresit in Europa de s-a ajuns la criza actuala, locul de unde trebuie sa incepi este Ciudad de la Luz, un megastudio de film din Alicante, care era destinat sa devina un rival al Hollywood-ului pe coasta Spaniei, dar a ajuns in ruine dupa declansarea crizei economice, scrie The New York Times. Studioul, care se intinde pe 23 de hectare, este dotat cu echipamente de ultima ora. Numai masina de facut valuri singura poate genera un mic tsunami in rezervorul urias situat pe malul Mediteranei, scrie NY Times. Astazi, rezervoarele sunt secate si cea mai mare parte a celor 23 de hectare sunt pustii, relateaza Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro