Sari direct la conținut

Business Report: Incepe constructia la hidrocentrala de un miliard de euro din Cluj; Cate milioane au incasat sefii marilor companii auto in plina criza; Cum poti scapa, fara costuri, de grija platii facturilor; Ce efecte va avea cutremurul din Japonia asupra economiei romanesti

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Exporturile intrec importurile. Fara costurile cu asigurarea si transportul, valoarea exporturilor Romaniei a fost in ianuarie cu 91 milioane de euro mai mare decat cea a importurilor. Deficitul comercial al Romaniei a fost in prima luna a acestui an cu peste 286 milioane de euro mai mic decat la inceputul lui 2010, potrivit datelor Institutlui National de Statistica. Prima luna a lui 2011 a mai venit cu un semnal pozitiv in ceea ce priveste cometul exterior al Romaniei. Pentru prima data in istoria recenta, valoarea exporturilor fara costurile cu transportul si asigurarea (FOB) a fost mai mare decat cea a importurilor FOB. Datele BNR privind contul curent arata un excedent de 91 milioane de euro. Mai mult, deficitul contului curent, adica diferenta dintre iesirile si intrarile de valuta, a scazut la doar 15 milioane de euro, nivel minim istoric si cu 86% mai mic decat in 2010. Cea mai importanta contributie a avut-o reducerea deficitului comercial, scrie Romania Libera.

Aversiunea la risc a investitorilor revine puternic, iar recesiunea este departe de a se fi incheiat. Recesiunea la care facem referire nu este neaparat recesiunea ad-literam, adica scadere economica. In prezent, majoritatea economiilor din lume au iesit din recesiunea tehnica, adica inregistreaza cresteri minime ale PIB. Dar nu trebuie uitat ca evolutia pozitiva a PIBurilor se datoreaza aproape exclusiv masurilor de sustinere promovate de autoritati si de bancile centrale; in lipsa acestora, cresterea ar fi mult mai mica sau ar fi negativa. Nu intram in amanunte legate de viabilitatea masurilor de salvare a unor companii, masuri care distorsioneaza substantial mediul concurential care ar trebui sa fie prezent in capitalism, scrie Business Cover.

De ce consuma populatia mai mult curent in perioada de criza. O rezerva uriasa constituita preponderent din consumatorii care locuiesc in mediul rural determina, an de an, chiar si in perioada de criza, cresterea consumului de electricitate la populatie. Douazeci de ani, poate chiar 30 de ani vor fi necesari pentru a recupera “handicapul” pe care il avem la consumul casnic de energie electrica, daca facem comparatie cu celelalte tari din Uniunea Europeana si daca ne raportam la media de crestere anuala a consumului, sustin specialistii in energie. Presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE) considera cresterea consumului de electricitate la populatie, chiar si in perioada actuala de criza, ca fiind una fireasca. Nu somajul sau pensionarii cresc consumul gospodariilor de electricitate, ci tendinta de a avea un standard ridicat de viata, scrie Romania Libera.

O noua statiune balneara de lux in Turda. Investitia este estimata la 50 milioane euro. Pe langa hoteluri de trei, patru si cinci stele, statiunea va dispune si de patinoar, hipodrom, teren de golf. Romanii s-ar putea bucura in cinci ani de o noua statiune balneara de lux in apropierea orasului Turda, investitia fiind estimata la 47,5 milioane euro. Pe langa hoteluri de trei, patru si cinci stele, statiunea va dispune si de patinoar, hipodrom, teren de golf, in zona urmand sa fie reabilitate si renovate in total patru foste mine de sare. “Statiunea este unul dintre proiectele pe care dorim sa ne axam. Aceasta va cuprinde doua complexuri balneare, unul denumit “Floare de Sare”, care se va adresa turistilor cu posibilitati financiare mai mari, si inca unul pentru turistii cu bugete mai reduse”, a declarat primarul municipiului Turda, Tudor Stefanie, citat de Gandul.

Incepe constructia la hidrocentrala de un miliard de euro din Cluj. Care este data oficiala de finalizare a investitiei. CJ Cluj a dat aviz favorabil proiectului de constructie a unei hidrocentrale care va costa aproximativ un miliard de euro, fara TVA. Proiectul face parte din strategia de dezvoltare a sectorului energetic al Ministerului Economiei si ar trebui sa fie finalizat pana in 2018. Hidrocentrala de la Tarnita-Lapusesti, un proiect al Ministerului Economiei in valoare de 1,029 de miliarde de euro, fara TVA, a primit avizul prealabil privind oportunitatea intocmirii documentatiei, din partea Consiliului Judetean Cluj. “Este un prim inceput in ceea ce priveste atributiile noastre ca si autoritate judeteana. Este primul pas – planul urbanistic zonal, planul urbanistic de detaliu si certificarea urbanistica”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, citat de Gandul.

In articolul “Un laureat Nobel pentru Economie ne avertizeaza: Reformati piata muncii daca nu vreti sa ajungeti ca in Spania”, ZF scrie: “Profesorul englez Christopher Pissarides, laureat Nobel in 2010, spune ca daca Romania nu vrea sa ajunga in situatia Spaniei, unde somajul la tineri este de 43%, trebuie sa flexibilizeze piata muncii prin folosirea contractelor temporare de munca”. Integral in Ziarul Financiar.

36 de branduri internationale, de la Subway la Burberry, anunta ca intra pe piata romaneasca in 2011. Care sunt orasele vizate. Mitul romanilor pasionati de moda a depasit granitele tarii. Astfel, in plina criza, Bucurestiul a devenit tinta a numeroase branduri de fashion din lumea intreaga. Numai in cursul acestei luni trei retaileri spun ca vor deschide primele lor magazine in Romania. Cel mai recent anunt vine din partea Eponge Fashion Paris. Compania va inaugura marti o unitate, situata in centrul comercial Cocor, din Capitala, unde va vinde romanilor imbracaminte, genti, incaltaminte si palarii. Tot la inceputul lui martie retailerul italian de accesorii vestimentare Calzedonia a intrat pe piata locala cu un prim magazin pe bulevardul Magheru, scrie Gandul.

Cate milioane au incasat sefii marilor companii auto in plina criza. Martin Winterkorn, seful grupului Volkswagen, a primit anul trecut suma de 9,33 milioane de euro de la compania pe care o conduce. Salariul, bonusurile de performanta si participarea la profit au facut ca veniturile boss-ului Volkswagen sa se majoreze cu nu mai putin de 41% fata de anul 2009 cand a primit “doar” 6,6 milioane de euro. Si Dieter Zetsche, seful de la Mercedes-Benz, a beneficiat de o crestere a veniturilor anul trecut, obtinand suma de 8,69 milioane de euro. Cei doi sefi de companii sunt printre cei mai bine platiti oameni din intreaga Germanie. In afara lor, beneficii importante au obtinut si sefii Deutsche Bank, Siemens, sau Deutsche Post, scrie Capital.

Importurile de gaze din Rusia au ajuns la 43%, iar factura pentru Gazprom: +85%. Ponderea gazului rusesc in necesarul de gaze a ajuns la un record al ultimului an: 43%. Ajutorul acordat pana in octombrie 2010 combinatelor chimice isi face simtit efectele si acum. Aproape 43% din consumul intern de gaze este importat in aceasta luna, nivel superior celui din februarie. Din noiembrie, Romania a platit in jur de 725 de milioane de dolari pentru gazele rusesti. Dupa expirarea sprijinului acordat de stat combinatelor chimice la finalul lunii octombrie 2010, Romania a inceput sa importe o cantitate din ce in ce mai mare de gaze pentru ca depozitele interne au fost golite. Practic, mare parte din stocurile alimentate de Romgaz si Petrom au mers, din iulie 2009, timp de 16 luni, la Ioan Niculae si Azomures Tg.-Mures, in timp ce distribuitorii E.ON si GDF-Suez au fost fortati sa apeleze tot mai mult la Gazprom, scrie Financiarul.

Cum poti scapa, fara costuri, de grija platii facturilor. Contul curent atasat cardului de debit poate fi folosit pentru achitarea gratuita a facturilor emise de furnizorii de utilitati sau servicii prin intermediul serviciilor de direct debit. Daca vreti sa scapati de grija facturilor la utilitati, cablu sau telefonie mobila aveti la indemana serviciul direct debit. Clientul poate accesa acest serviciu prin semnarea unei conventii cu banca prin care mandateaza institutia sa-i achite facturile catre anumiti furnizori. La emiterea facturilor, furnizorii instiinteaza banca, iar aceasta le achita din contul curent al clientului. “Pentru a se face plata facturilor, clientii trebuie doar sa se asigure ca au in cont bani suficienti pentru ca banca sa poata achita factura”, explica reprezentantii Raiffeisen Bank, citati de EVZ.

Cel mai mare santaj din Romania s-a consumat pe Internet. Cazurile de santaj sau de furt economic de informatii sunt foarte dese in interiorul companiilor si mai ales in departamentele IT. Ce poti face insa cand tocmai cei platiti sa te protejeze se intorc impotriva ta? Sambata noaptea, un director de IT impreuna cu sotia si un prieten apropiat au fost surprinsi in flagrant in timp ce incercau sa sustraga suma de 300.000 de euro de la o retea de clinici private din Bucuresti pe a carei conducere o amenintasera ca, in cazul in care refuza sa le plateasca, vor face publica toata baza de date a clinicii pline de persoane publice. Tanarul manager IT, Alexandrescu Alin-Alexandru, angajat inca in aceasta functie, stia ca urmeaza sa fie dat afara de catre conducerea clinicii si a pus la cale aceasta mica “operatiune”. Acum, capetele de acuzare sunt cat se poate de dure: constituirea unui grup infractional organizat, santaj informatic, frauda, scrie ITPlay.ro.

Euro, la un nou minim. Analistii economici: BNR a influentat cursul de schimb. Moneda europeana a coborat, ieri, la cel mai redus nivel al ultimelor noua luni. Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat, ieri, un curs de referinta de 4,1843 lei/euro, in scadere cu 2,05 bani, fata de nivelul de 4,2048 lei/euro, inregistrat vineri. Un nivel atat de mic a mai fost afisat pe 2 iunie 2010, de 4,1835 lei/euro. Analistii sunt de parere ca intarirea leului poate fi pusa pe seama interventiilor BNR. Lucian Isar, analist economic, ne-a precizat ca exista un jucator major, banca centrala, care influenteaza miscarile cursului de schimb, acesta nefiind stabilit pe o piata libera. Domnia sa ne-a declarat: “Evolutia recenta, desi minora ca si amplitudine, sugereaza ca banca centrala incepe sa stimuleze o strategie de trading numita “carry trade”, asa cum a facut si in 2006 si 2007, scrie Bursa.ro.

Ce efecte va avea cutremurul din Japonia asupra economiei romanesti. Schimburile comerciale cu Japonia ar putea scadea, iar incidentele nucleare din aceasta tara creeaza temeri privind rezistanta centralei de la Cernavoda. Pe de alta parte, unele firme romanesti ar putea castiga din participarea la reconstructia statului nipon, au spus analistii intervievati de DailyBusiness.ro. Comertul romano-japonez, care s-a intensificat in ultimul timp, ar putea avea de suferit de pe urma cutremurului care a zguduit vineri statul asiatic, este de parere Marian Bumbar, vicepresedintele Asociatiei de Afaceri Romano-Japoneze. “Cred ca vor fi efecte ale cutremurului asupra schimburilor comerciale. Importurile din Japonia ar putea scadea”, a mentionat Bumbar.

Cate rable circula in Romania. Topul judetelor. In Romania sunt inmatriculate acum 734.700 de autoturisme fabricate inainte de 1990. Cele mai multe dintre ele (circa 106.000 autoturisme) sunt din Bucuresti, lucru explicabil prim marimea parcului auto al Capitalei: aici erau inmatriculate, la sfarsitul anului trecut, 935.000 de autoturisme, adica mai mult de o cincime din tot parcul national de astfel de vehicule. De mentionat, ca la nivel national, grupa de vechime dominanta a parcului de autoturisme este cea cuprinsa intre sase si zece ani. Aici intra mai mult de un milion de masini, adica aproape un sfert din parcul national. Urmeaza grupa trei-cinci ani, cu circa 911.000 de masini, si cea de peste 20 de ani, cu 734.000 de unitati, scrie Money.ro.

Cu 8 milioane de dolari nu mai esti bogat. 42% din cei peste 1.000 de milionari chestionati afirma ca nu se simt prea bogati. Respondentii detin cel putin 1 milion de dolari, pe langa proprietati sau fonduri de pensii. “Toti cei chestionati sunt bogati, insa cu totii se tem ca-si vor pierde banii”, a spus Sanij Mirchadani, presedintele Fidelity Investments. Varsta medie a respondentilor este de 56 de ani si toti detin, in medie, 3,5 milioane de dolari. Definitia “bogatiei” s-a schimbat odata cu inaintarea in varsta. “Se compara cu altii de varsta lor si se gandesc la perioada in care vor fi pensionari si vor avea nevoie de bani pentru a-si pastra acelasi stil de viat”, a spus Michael Durbin, presedintele Fidelity Institutional Wealth Services, citat de Money.ro.

Populatia a trecut la cea mai eficienta metoda de protest: cumpara tot mai putina benzina si motorina. Benzina a ajuns aproape de 6 lei pe litru. Producatorii si transportatorii dau vina pe Guvern de aceasta data, pentru impunerea accizei si la biocombustibili. Raspunsul Finantelor: “intensificam controalele”. S-a strigat si s-a protestat serios pe tema scumpirilor la carburanti in ianuarie. In van. Protestatarii au vazut, probabil, cat de mult succes au, asa ca au cam renuntat. Iar “petrolistii” si-au vazut de treaba, adica au continuat majorarile de preturi. Vi se parea incredibil ca benzina sa coste peste 5 lei pe litru? Ei bine, a ajuns deja la 6 lei pe litru. Avem, in schimb, explicatii pline de solidaritate, scrie Capital.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro