Sari direct la conținut

Business Report: Ioan Niculae, singurul roman prezent in topul "Forbes" al miliardarilor lumii; Salariul minim din Romania, mai mic fata de cel din Bulgaria; Mama tuturor bulelor poate exploda intr-o catastrofa in 2-3 ani; Infografic: Cei mai nefericiti angajati – munca multa, bani ioc

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Ioan Niculae, cu o avere de 1,1 miliarde de dolari, este singurul roman prezent in topul „Forbes” al miliardarilor lumii. Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, este singurul roman prezent in Topul Forbes al miliardarilor lumii pentru anul 2013, cu o avere estimata la 1,1 miliarde de dolari, pe locul 1.268 in lume, in timp ce Dinu Patriciu, care se gasea anul trecut pe locul 854, a parasit clasamentul, scrie Adevarul.

Infografic: Cei mai nefericiti angajati – munca multa, bani ioc. 70% din romani lucreaza peste program, arata un studiu recent. „Foarte bine, sigur castiga pe masura”, cracnesc ceilalti. Se insala: majoritatea meseriilor in care angajatii muncesc pe branci sunt si cel mai prost platite. Anul trecut, Fundatia Europeana pentru Imbunatatirea Conditiilor de Viata si Munca (Eurofound) publica un studiu stufos pe tema „Calitatea locurilor de munca din Europa”. Din care reiesea ca angajatii romani sunt victime ale unor angajatori abuzivi si zgarciti, tara noastra clasandu-se, pentru a cata oara, pe ultima pozitie in clasamentul statelor cu conditii decente la locul de munca, scrie Capital.

Strainii fac jocurile pe piata uleiului. Romania mai are doar trei producatori locali de ulei. Restul fi e au fost cumparati de straini, fi e au disparut. Batalia pe piata locala a uleiul se incinge, dupa ce elvetienii de la Glencore au preluat recent Prutul Galati, una dintre putinele fabrici cu capital local ramase pe piata. La momentul actual, industria autohtona este reprezentata de doar trei unitati de productie la Vaslui (Ulerom, detinuta de Adrian Porumboiu), Constanta (Argus) si Carei (Ardealul). Restul fabricilor au disparut sau au intrat in portofoliul multinationalelor, scrie EVZ.

Tepele atribuite Bechtel ajung pe masa Comisiei Europene. Un nou scandal legat de Autostrada Transilvania a izbucnit la Cluj. Pe rolul Tribunalului Comercial Cluj exista, in prima instanta, un proces intre compania Bechtel si firma clujeana Pulp Fiction, cea care i-a transportat, in perioada 2004 – 2008, pe angajatii Bechtel spre si dinspre santierele Autostrazii Transilvania din judetele Cluj si Bihor. Managerul general al companiei Pulp Fiction, omul de afaceri Zoltan Egyed, s-a adresat deja Comisiei Europene, care realizeaza raportul MCV, prin intermediul caruia Comisia monitorizeaza starea Justitiei din Romania, precum si CSM. Zoltan Egyed este nemultumit de modul in care evolueaza actiunea in Justitie pe care a deschis-o in legatura cu cazul neplatii de catre Bechtel a facturilor emise de companiile care au prestat servicii pentru constructorul american, scrie Romania libera.

Perfect Tour a castigat cel mai mare contract din turismul romanesc: 10 milioane de euro pe an de la OMV Petrom. Perfect Tour a castigat cel mai mare contract al unei agentii de turism din Romania, in valoare de 10 milioane de euro pe an, si va asigura serviciile de turism pentru OMV Petrom, dupa ce compania petroliera a lucrat pana anul trecut cu Happy Tour, potrivit unor surse din turism, citate de Mediafax.Intelegerea dintre Happy Tour si Petrom a fost semnata in anul 2003, cand proprietarul agentiei de turism era Nicolae Demetriade, si a expirat la finele lunii ianuarie a acestui an. Valoarea contractului a crescut pe parcursul celor zece ani, ajungand la aproximativ 10 milioane de euro pe an, scrie Adevarul.

Dochia: „Inflatia ar putea depasi tinta BNR pentru 2013”. Preturile productiei industriale din tara noastra au crescut cu 1%, in ianuarie 2013, comparativ cu decembrie anul trecut, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Aceasta crestere a fost mai mare decat cea estimata pentru total industrie, in conditiile in care, pe piata externa, preturile productiei industriale au scazut cu 0,7%. O astfel de crestere, de 1%, ar putea duce la o inflatie mai mare decat cea estimata de Banca Nationala a Romaniei (BNR), considera analistul economic Aurelian Dochia, scrie Bursa.

Salariul minim din Romania, mai mic fata de cel din Bulgaria. Bulgaria nu mai este pe ultimul loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste salariul minim pe economie, scrie luni cotidianul sofiot Trud, potrivit Realitatea.net. Dupa ultima crestere din ianuarie, salariul minim pe economie in Bulgaria este de 159 euro, cu doi euro mai mare fata de cel din Romania, noteaza ziarul, care citeaza datele serviciului Eurostat. Acest lucru nu este un motiv de bucurie, dat fiind ca cele doua tari se transforma din ce in ce mai mult intr-o insula a saraciei pe continent, noteaza publicatia, transmite Romania libera.

Ei nu au reuşit. Cum să nu dai asigurări Parte a unei economii emergente care încă îşi caută identitatea şi calea spre creştere, piaţa locală a asigurărilor şi-a avut propriile drame în materie de management şi eşecuri. Astfel, în istoria acestei pieţe, episodul privind retragerea autorizaţiei şefilor Aviva pentru nereguli interne rămâne grăitor pentru ce a însemnat management străin în România, scrie Income Magazine

Cathedral Plaza, alt subiect de negociere intre ortodocsi si catolici. Imobilul office Cathedral Plaza, dezvoltat de Millenium Building Development (MBD), firma controlata de omul de afaceri Eyal Ofer, este probabil cea mai buna dovada a vorbei „incurcate sunt caile Domnului”. Acum zece zile demolarea decisa de instanta parea un fapt batut in cuie. Azi, lucrurile nu mai stau chiar asa, dupa ce afaceristul grec Ioannis Papalekas a devenit noul proprietar al cladirii. Doar un nebun ar putea crede ca Papalekas se implica intr-o afacere precum Cathedral Plaza, fara sa aiba certitudinea ca ea va fi de succes. Pana una-alta, grecul, artizan al celei mai mari tranzactii imobiliare din Romania (340 de milioane de euro pentru Upground Pipera) nu prea e cunoscut pentru rateuri. Intra in afaceri care par pierdute si le revitalizeaza. Cum o face, e alta poveste, scrie Business Cover.

Mama tuturor bulelor poate exploda intr-o catastrofa in 2-3 ani. In conditiile in care multi economisti sunt speriati ca o bula a activelor sta sa explodeze, reputatul economist Nouriel Roubini, cunoscut ca Dr. Doom pentru prezicerea precedentei crize financiare, spune ca „mama tututor bulelor abia a inceput” si ar putea izbucni in 2-3 ani intr-o alta criza financiara si eventual intr-o prabusire. Riscul de sfarsire a jocului pe partea relaxarii cantitative (a se citi tiparire de bani) nu merge inspre inflatii ridicate si nu se indreapta catre turbulente in piata bondurilor, spune Roubini, scrie Capital.

Cate vieti ii trebuie unui roman cu venituri medii sa adune primul milion de dolari? Vezi un top inedit. Multe persoane dupa anii ’90 au facut repede primul milion de dolari in Romania. Dinu Patriciu, spre exemplu, este romanul care a infiintat prima firma privata din Romania de dupa caderea comunismului. Dar acum vremea „loviturilor” a trecut, iar in momentul de fata iti trebuie ceva mai mult decat doua tarabe si un magazin de blugi sa poti sa dai lovitura. Cei de la The Economist au publicat un top al castigurilor anuale ale gospodariilor cu venituri medii din intreaga lume, inainte de impozitare (practic vorbim de salariul brut). Clasamanetul a luat in calcul veniturile persoanelor cu cel mai mare aport financiar in cadrul famililor, iar datele statistice sunt preluate de pe Eurostat, OECD si Banca Mondiala, scrie blogul Workfinder.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro