Sari direct la conținut

Business Report: Lista celor 10 banci de la care retragi mai putini bani decat ai depus; Cat mai costa o vila in Romania; Pretul benzinei a luat foc la sfarsit de an; Cat costa sa pui o firma pe o masina de Formula 1

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Lista celor 10 banci de la care retragi mai putini bani decat ai depus. „10 din cele 34 de banci (n.r.: in realitate sunt 42 de banci) cate functioneaza in Romania practica comisioane nejustificat de mari. Astfel, daca depui o suma de bani intr-un depozit cu scandenta la o luna, la retragere vei constata ca iei mai putin decat ai depus. Suma cu care ai constituit depozitul o recuperezi doar daca lasi banii in banca vreo trei luni. Concluzia: banca ti-a folosit banii o luna de zile si nu primesti nimic, ci din contra mai si platesti”, a declarat azi, in cadrul unei conferinte de presa, Neculai Vitelaru, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR). Vitelaru a facut un calcul simplu: la un depozit de 1.000 de euro, pe o luna, daca dobanda este de 3% pe an, iar comisionul de retragere este 0,5%, dupa ce se achita si impozitul de 16%, suma retrasa la maturitate este de 997 de euro, scrie Capital.

Indatorarea externa a costat trei miliarde de euro lunar de la inceputul anului. Platile facute in primele zece luni ale anului in contul datoriei externe se ridica la 29,8 miliarde de euro, cea mai mare parte fiind insa reprezentata de rostogolirea imprumuturilor contractate pe termen scurt. Suma este totusi considerabil mai mica decat platile facute in perioada corespunzatoare, de 35 de miliarde de euro. Cheia sta in ajustarea datoriei externe pe termen scurt, adica a imprumuturilor care trebuie rambursate in mai putin de un an pe parcursul lui 2009, astfel ca platile ramase pentru anul acesta au fost mai mici, scrie ZF.ro.

Cat costa sa pui o firma pe o masina de Formula 1. Formula 1 este una dintre cele mai urmarite competitii sportive, cu nu mai putin de 520 de milioane de telespectatori unici in fiecare sezon. Pentru a ajunge in atentia acestui public sponsorii investesc anual un total de aproximativ 530 de milioane de euro. Valoarea expunerii unui sponsor poate depasi 10 milioane de dolari pentru o cursa. In 2009, la Marele Premiu de la Singapore, sponsorul teamului McLaren, Vodafone, a atins o valoare totala a expunerii de 10,8 milioane de dolari, datorita victoriei lui Lewis Hamilton. In 2010, operatorul telecom a inregistrat de asemenea intoarceri consistente, mai ales dupa Grand Prix-ul Marii Britanii, scrie Money.ro.

Pretul benzinei a luat foc la sfarsit de an. Pretul carburantilor a crescut chiar si de trei ori in mai putin de doua saptamani. In prezent, cel mai ieftin sortiment de benzina a ajuns la un pas de pragul istoric de 5 lei/litru. Practic, pana la finele anului, daca se mentine trendul actual de scumpire, cea mai ieftina benzina comercializata in statiile Petrom, cel mai mare operator de pe piata, ar putea depasi acest nivel. Mai mult, accizele la produsele petroliere vor creste din nou la inceputul anului viitor, potrivit unui proiect de modificare al Codului Fiscal, ceea ce va aduce noi scumpiri, scrie EVZ.ro.

Cat mai costa o vila in Romania. Preturile solicitate in prezent de proprietari pentru casele si vilele noi sunt cu pana la 42% mai mici decat acum doi ani, conform analizei imobiliare.ro cu privire la evolutia preturilor caselor si vilelor din Bucuresti si principalele judete din tara in intervalul decembrie 2008 – decembrie 2010. In prezent, pretul mediu solicitat pentru o vila de 120 mp din Bucuresti este putin sub 170.000 de euro, in comparatie cu aproape 295.000 de euro, valoarea solicitata pentru acelasi tip de locuinta, in urma cu doi ani. In Ilfov, pretul vilelor a scazut cu 39% in ultimii doi ani, si cu 12% in acest an, valoarea unui metru patrat util solicitata la inceputul lunii decembrie fiind de 811 euro, scrie Capital.

Nu iti intretii terenul? Amenda 50 de euro! Proprietarii de terenuri care nu isi intretin suprafetele risca sa fie penalizati, incepand de anul viitor, cu o amenda de circa 50 de euro la hectar, sustin surse oficiale, pentru ziarul „BURSA„. Oficiali care au dorit sa-si pastreze anonimatul ne-au declarat: „S-a propus ca penalitatea pentru terenurile neintretinute sa fie undeva intre 40 – 50 de euro, aproximativ jumatate din valoarea subventiei la hectar din fonduri europene care va fi acordata fermierilor in 2011. Proiectul de lege care introduce aceasta penalitate este la Cabinetul primului-ministru, in analiza la consilierii domniei sale. Momentan, se fac simulari, studii de impact, dar obiectivul este ca proiectul de lege sa fie adoptat pana la sfarsitul anului si sa devina aplicabil din 2011”.

Cat de corupta e Germania? Nu este nici cea mai corupta tara din lume, dar nu este nici cea mai putin corupta, asa cum si-ar dori multi sa spuna. Pe o scara de la 1 la 10, Germania a primit nota 7,9 din partea celor de la Transparency International, ceea ce o plaseaza pe locul 15 in lume. Cu toate acestea, Germania a fost zguduita anul acesta de doua scandaluri de coruptie, ambele vizand mari companii din industria auto: Daimler si Ford. Desi au in spate povesti diferite, cele doua scandaluri au un punct comun: darea de mita, scrie Capital.

Noul Hyundai i40 – primele imagini. Limuzina de gama medie-superioara cu care Hyundai vrea sa concureze numele mari din acest segment, precum VW Passat, Ford Mondeo sau Renault Laguna, a fost dezvoltata pe platforma folosita pentru versiunea nord-americana Hyundai Sonata. Interesant este ca Hyundai introduce pe piata mai intai varianta break, sedanul urmand sa apara putin mai tarziu, pana la finele anului viitor. Designul are la baza conceptul Genus, prezentat in 2006, scrie 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro