Sari direct la conținut

Business Report: Locul in care chinezii sunt mai bogati decat elvetienii; Japonezii, interesati de infrastructura si proiectele noastre energetice; Steve Jobs: "Era imposibil sa lipsesc de la lansarea Ipad 2"

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Locul in care chinezii sunt mai bogati decat elvetienii. conomia Chinei a iesit, in mare, neatinsa de criza globala si de recesiune. Guvernul a recurs la interventii fiscale si monetare expansioniste pentru a contracara scaderea cererii la nivel international. Exporturile si investitiile de stat in infrastructura continua sa fie principalele motoare de crestere economica, noteaza raportul. Chiar daca are rate de crestere cu doua cifre, economia Chinei are probleme structurale grave: este dirijata de stat, sufocata de birocratie si coruptie, neprietenoasa cu investitorii straini si indiferenta la regulile pietei China se afla pe locul 135 din 183 de tari din perspectiva libertatii economiei, potrivit raportului 2011 Index of Economic Freedom, realizat de Wall Street Journal si The Heritage Foundation. In acelasi clasament, Romania ocupa locul 63, potrivit Capital.ro.

Libocor, BRD: Reducerea deficitului in 2011, mai dificila; solutia este colectarea si combatare evaziunii. Reducerea deficitului bugetar in limita convenita cu FMI si CE pentru acest an, de 4,4% din PIB, este un obiectiv mult mai greu de realizat decat tinta de deficit din 2010, iar singura solutie o reprezinta mai buna colectare si combaterea evaziunii, considera economistul-sef al BRD, Florian Libocor, informeaza Mediafax. „Cred ca va fi mai greu anul acesta din punct de vedere al echilibrului bugetar. Daca anul trecut s-a redus cu un punct procentual, in 2011 trebuie sa reducem cu doua puncte procentuale, ceea ce va fi mult, mult mai greu. Solutia pare utopica pentru unii, dar eu sustin ca poate fi pusa in aplicarea, si inseamna o mai buna colectare. Daca vom continua sa toleram evaziunea nu ajungem nicaieri. Pe partea de colectare in Romania se pot face minuni”, a spus Libocor, la un seminar organizat de BRD la Baia Mare, scrie Ziarul Financiar.

Bucurestiul va ramane printre cele mai ieftine orase europene dupa costurile de ocupare a birourilor. Bucurestiul va ramane, in urmatorii cinci ani, printre cele mai ieftine orase din Europa in functie de costul de ocupare a birourilor pe un post de lucru, potrivit companiei DTZ, care estimeaza ca in 2010 acest tip de cheltuieli s-a redus cu 17%, la 4.060 de dolari. Unui angajat din Romania ii revine, potrivit companiei de consultanta imobiliara, o suprafata medie de 11 metri patrati de spatii de birouri, arata DTZ. Astfel, Bucurestiul s-a mentinut si in 2010 printre pietele cu cele mai mici suprafate pe post de lucru din lume. Spre comparatie, un angajat din Praga ocupa in medie 14,5 metri patrati, in timp ce in Varsovia suprafata medie pe angajat este de 12 metri patrati, scrie Gandul.

Criza alimentelor ar putea dura cativa ani. Studiile realizate in ultima perioada releva ca valorile-record ale preturilor la produse alimentare se vor mentine pe termen mediu. Principalul motiv al crizei alimentare este reprezentat de o oferta slaba in raport cu cererea. Pe fondul unei cereri tot mai mari pe piata alimentelor si al incapacitatii producatorilor de a asigura stocurile necesare, preturile au explodat in ultimul an, iar nivelurile-record ale acestora s-ar putea mentine pentru mai multa vreme. Astfel, dupa ce Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura a anuntat, in urma cu doua zile, ca preturile produselor alimentare din intreaga lume au atins un nou record in luna februarie, Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ieri ca acestea s-ar putea mentine mai mult timp la niveluri ridicate, scrie Evenimentul Zilei.

Steve Jobs: „Era imposibil sa lipsesc de la lansarea Ipad 2”. Steve Jobs, seful Apple, numit omul anului 2010 de catre publicatia americana Financial Times, a lansat miercuri noua tableta iPad. Prezenta lui Steve Jobs a fost marea surpriza a zilei, dupa mai multe saptamani de zvonuri ca boala de care sufera il va impiedica sa participe la eveniment. Intreaga industrie software si iubitorii de tehnologie din toata lumea au stat cu sufletul la gura inainte de lansarea celei de-a doua versiuni a iPadului, miercuri, la San Francisco, scrie Adevarul.

Top 10 cele mai lenese economii peste 40 de ani. La nivel global, Produsul Intern Brut (PIB) va exploda de la 73 de trilioane de dolari, la 370 de trilioane de dolari in 2050, potrivit analistului Willem Buiter de la Citibank. Dar cresterile nu vor fi uniforme, atentioneaza Buiter. Tarile din Europa cu cele mai mici cresteri ale economiei domina lista Citibank, scrie Money.ro.

Cel mai cunoscut designer de moda masculina din Romania. In doar cinci ani, tanarul creator a ajuns cel mai cunoscut designer de moda masculina din Romania. Drept recunoastere, a devenit acum partener al casei Ermenegildo Zegna. La mijlocul saptamanii trecute, a fost lansata colectia „Barbatii se imbraca de la Ciucu”, in care creatorul a reluat si reinterpretat tinutele unor actori celebri din filme hollywoodiene la fel de celebre. Totodata, evenimentul a marcat inaugurarea parteneriatului dintre Atelierul de Inalta Croitorie Alexandru Ciucu si tesatoria italiana Ermenegildo Zegna, cel mai mare producator de stofe fine din lume. „Colaborarea presupune ca ei ne pun la dispozitie intreaga colectie de tesaturi, pe care noi o propunem apoi clientilor nostri. Acesta este un serviciu pe care Zegna il ofera marilor ateliere de costume de comanda din intreaga lume. Cu alte cuvinte, punem la dispozitia clientilor aceleasi materiale Ermenegildo Zegna pe care le-ar gasi la Londra, Paris, Milano, Tokyo, Moscova sau New York”, explica Alexandru Ciucu, citat de Capital.

Japonezii, interesati de infrastructura si proiectele noastre energetice. Antajos investitiile Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Ion Ariton, s-a intalnit, ieri, cu E.S Nasuo Amemya, ambasadorul Ambasadei Japoniei in Romania. Reprezentantul Japoniei in Romania a prezentat succint proiectele realizate de firmele nipone in Romania, in cadrul unor programe finantate in sistem ODA (Official Development Assistance – Asistenta Oficiala pentru Dezvoltare): Terminalul de containere din portul Constanta Sud, dezvoltarea infrastructurii rutiere in zona DN 7, modernizarea liniei de cale ferata Bucuresti – Constanta, instalatia de desulfurizare din cadrul Centralei termo-electrice de la Turceni si proiectul de conectare rapida a Aeroportului International Henri Coanda de centrul orasului Bucuresti, scrie Bursa.ro.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro