Business Report: Lucruri neobisnuite pe care nu le stiai despre aparitia euro; Ce surprize pregatesc romanilor, in 2012, producatorii autohtoni Dacia si Ford; Ce asteapta bancherii de la 2012: Va fi un an mai bun sau mai rau?
Lucruri neobisnuite pe care nu le stiai despre aparitia euro. Sunt detalii amuzante, mai ales daca le privim prin prisma evenimentelor care s-au derulat in ultimii zece ani, de la introducerea monedei euro in Europa. Germania este singura tara pentru care moneda nationala a incetat sa mai fie mijloc legal de plata chiar din momentul introducerii euro. Tot in Germania a fost descoperita prima bancnota euro falsificata, iar primul mare furt de euro a fost raportat in Grecia, scrie EVZ.
Swiss Capital, cel mai activ broker de la BVB. Swiss Capital a fost cel mai activ broker de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu operatiuni de 5,1 miliarde de lei si o cota de piata de 21,9%, rulajul realizat fiind de 3,5 ori mai mare decat cel din anul precedent, transmite Mediafax. Firma de brokeraj s-a detasat din februarie in topul brokerilor de la BVB, dupa ce a intermediat deal-urile prin care BERD a vandut participatia de aproape 5% pe care o avea la BRD, scrie Bursa.
Ce surprize pregatesc romanilor, in 2012, producatorii autohtoni Dacia si Ford. In noianul de prezentari si lansari de noi modele care vor avea loc in acest an se remarca, fara doar si poate, cele ale producatorilor care au unitati de productie in Romania. Nu mai putin de trei noi modele Dacia si alte trei Ford vor ajunge pe piata autohtona in 2012. Primul nou model Dacia cu care vor face cunostinta romanii in acest an va fi Lodgy, vehicul produs in Maroc, la Tanger, dar care va fi comercializat si la noi incepand cu primavara acestui an. Monovolumul va avea, conform jurnalistilor germani de la AutoBild, un pret de pornire de circa 9.000-9.500 de euro, scrie Capital.
Ce asteapta bancherii de la 2012: Va fi un an mai bun sau mai rau? Anul viitor va fi unul de consolidare pentru sistemul bancar romanesc si va depinde foarte mult de evenimentele care au loc in restul Europei. DailyBusiness.ro a chestionat mai multi reprezentanti din domeniu pentru a vedea care sunt asteptarile acestora. Activitatea bancara din Romania are o legatura foarte stransa de cea internationala, ceea ce face ca previziunile pentru 2012 sa fie destul de greu de facut, in conditiile in care exista pareri diferite si in ceea ce priveste Europa, scrie DailyBusiness.
Motorina s-a scumpit cu argumente „mai putin plauzibile”, spun soferii. In anul 2011, pana in decembrie, transportatorii rutieri au inregistrat o crestere a pretului la carburanti (motorina) in Romania cu circa 20%. Scumpirile au fost operate in baza diferitelor justificari „mai mult sau mai putin plauzibile”, transmite Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR). „Anul 2011 a inceput cu aplicarea calendarului de majorare a accizelor carburantilor – acciza la benzina a ajuns la pragul minim din UE de 359 de euro pe mia de litri, incheind perioada de tranzitie de 4 ani, iar acciza la motorina majorata la 302,51 euro/1.000 de litri isi urmeaza calendarul pana la 1 ianuarie 2013, cand trebuie sa atinga un minim de 330 Euro/100 litri, scrie Adevarul.