Sari direct la conținut

Business Report: Miliardarul roman Frank Timis incheie cu chinezii o megatranzactie de 1,5 miliarde de dolari in Sierra Leone; CNH si Termoelectrica vor scapa de datorii; Autostrada Transilvania, in aer. Licitatia pentru sectorul Gilau-Nadaselu, amanata a doua oara; Iata masina anului 2012 in lume

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Francul s-a apreciat pentru prima oara peste limita impusa de Elvetia. Francul elvetian s-a apreciat ieri in raport cu moneda unica europeana, pe piata externa, ajungand sub 1,20 unitati/ euro pentru prima oara dupa luna septembrie 2011, cand banca centrala a Elvetiei a impus aceasta limita. Cursul a urcat la 1,1990 franci/ euro in prima parte a zilei, insa ulterior, la ora 13.00 (ora Londrei), a revenit la 1,20215 franci/euro. Cursul atins joi este cel mai ridicat din ultimele sapte luni. Francul s-a apreciat ieri pentru a doua zi consecutiv, pe fondul temerilor legate de agravarea crizei din zona euro, in conditiile in care au scazut obligatiunile Spaniei si Frantei. Banca centrala a Elvetiei (SNB) a stabilit, in 6 septembrie 2011, un prag limita pentru franc, dupa ce aprecierea acestei monede pana aproape de paritate cu euro (1,00749 unitati/euro) a afectat puternic exporturile tarii. Investitorii isi cresc detinerile in franci in perioade de volatilitate, moneda elvetiana fiind considerata un plasament sigur. Traderii de pe piata valutara au declarat ca Banca Nationala a Elvetiei a cumparat euro, ieri, intervenind dupa ce francul s-a apreciat la 1,1990 unitati/euro, scrie Bursa.ro.

Revolutie pe piata muncii: recrutarea se face pe retelele sociale. Chiar daca se intampla cu intarziere fata de restul tarilor, revolutia online cuprinde si piata muncii din Romania, schimband din mers strategiile clasice de recrutare folosite pana acum de angajatori cu unele moderne bazate de utilizarea Internetului. Un rol important in aceasta reforma il au retelele sociale care au realizat oportunitati exceptionale pentru companiile aflate in cautarea de candidati buni. Noile generatii de angajati care au patruns pe piata muncii au adus cu ele o serie de obiceiuri ce au contribuit foarte repede la o modificare substantiala a modalitatilor de recrutare, strategiile traditionale fiind aproape inlaturate. Tinerii nu concep sa-si desfasoare activitatea fara a avea posibilitatea ca in timpul programului de lucru sa socializeze pe Facebook sau LinkedIn, anunta Finantistii.

Lumea asa cum nu ai mai vazut-o: Care erau cele mai bogate teritorii in anul 1500. Prestigioasa revista internationala „Global Finance” a publicat o serie de harti care surprind distribuirea bogatiei la nivel mondial, in ultima jumatate de mileniu. In anul 1500, teritoriile europene erau unele dintre cele mai bogate din lume, dupa Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor (foto sus). Regiunile cu cel mai mare PIB total erau Asia de Est si Asia de Sud, care la vremea respectiva erau si cele mai populate zone. Regiunile cu cel mai mic PIB in anul 1500, erau Africa Centrala si de Sud. Pana in anul 1900, Europa de Vest a cunoscut o revolutie industriala. Muncitorii care inainte efectuau in propria locuinta toate etapele unui proces de productie, lucrau acum in fabrici, cu o mare diviziune a muncii. In perioada 1500-1900, populatia a crescut, iar media mondiala a Produsului Intern Brut pe persoana s-a dublat, informeaza Capital.ro.

Miliardarul roman Frank Timis incheie cu chinezii o megatranzactie de 1,5 miliarde de dolari in Sierra Leone. Omul de afaceri Frank Timis a finalizat la inceputul acestei saptamani, in Sierra Leone, una dintre cele mai importante tranzactii financiare in care a fost implicat un roman. African Minerals Limited (AML), companie prezidata de Timis, a primit luni in conturi suma de 1,5 miliarde de dolari de la Shandong Iron & Steel Group Co (SISG), companie detinuta de statul chinez si unul dintre cei mai mari producatori de otel din lume. In schimb, compania din China a primit 25% din proiectul Tonkolili al African Minerals, privind exploatarea de minereu de fier in Sierra Leone. Timis, prin compania sa Timis Diamond Corporation, detinea pe 31 decembrie 2011 un pachet de 12,4% din actiunile African Minerals Limited. Este al doilea pachet de actiuni ca marime, dupa cel detinut de BlackRock Investment Management, care are 12,6% din actiunile African Minerals. Zacamantul din Sierra Leone este unul dintre cele mai mari de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde de tone, scrie Gandul.

Afacerea Palas, ilegala definitiv si irevocabil. Cel mai controversat proiect urbanistic din Moldova, ridicat in Iasi de milionarul Iulian Dascalu, a fost scos in afara legii de catre instanta. Magistratii Curtii de Apel Bucuresti, in calitate de ultima instanta, au decis astazi, 5 aprilie, ca proiectul Palas este construit ilegal de firma Iulius Group si ca asocierea intre privat si Primarie este in afara legii. Hotararea data astazi incheie sirul ilegalitatilor de la Palas. Prima instanta care a declarat ilegal proiectul imobiliar din spatele Palatului Culturii a fost Curtea de Apel Oradea. Magistratii oradeni au hotarat, pe 18 noiembrie 2010, sa anuleze documentele Consiliului Local Iasi, din 2004 si 2005, prin care a fost aprobata asocierea in participatiune dintre Primaria Iasi si Iulius Group. In baza acelei asocieri, milionarul Dascalu a primit in concesiune cele 12 hectare de teren din domeniul public, situate in spatele Palatului Culturii din Iasi. Asocierea a fost contestata in instanta, in 2006, iar dupa patru ani de procese, in toamna lui 2010, magistratii au dat si verdictul definitiv si irevocabil: hotararile CL Iasi privind asocierea cu Iulius Group, precum si trecerea terenului din patrimoniul public al orasului in cel privat, sunt nule de drept, anunta Adevarul.

CNH si Termoelectrica vor scapa de datorii. Dupa ce Guvernul a decis convertirea datoriilor CFR in actiuni, alti doi mari datornici la bugetul de stat se pregatesc sa scape de creante in cursul acestui an. Compania Nationala a Huilei (CNH) si Termoelectrica vor scapa de datoriile istorice in urma restructurarii sectorului energetic. Constantin Jujan, directorul general al CNH, a declarat, ieri, in cadrul unui forum „Focus Energetic”: „Minele neviabile – Petrila, Paroseni si Uricani – se vor constitui intr-o companie separata de CNH. Data infiintarii noii companii este 1 iunie 2012. Activele acestei noi companii vor fi date in plata catre ANAF, dupa care vor fi incredintate spre administrare Ministerului Economiei. Minele vor fi inchise pana in 2018. Restul minelor viabile – Lonea, Livezeni, Vulcan si Lupeni – vor face parte, prin fuziune, din viitorul Complex Energetic Hunedoara. Fuziunea va avea loc in a doua jumatate a anului. Practic, CNH va fi golita de active si va intra in faliment”. Un procedeu similar va fi aplicat si in cazul Termoelectrica, societate din care vor fi desprinse activele viabile (centralele electrice de la Galati si Braila, unde pot fi construite unitati noi). Astfel, societatea va intra in lichidare, iar activele neviabile vor fi inchise, informeaza Bursa.ro.

Autostrada Transilvania, in aer. Licitatia pentru sectorul Gilau-Nadaselu, amanata a doua oara. Termenul de depunere a ofertelor pentru licitatia privind proiectarea si constructia sectiunii Gilau – Nadaselu, cu o lungime de 8,7 kilometri, parte a Autostrazii Transilvania A3, a fost prelungit cu mai bine de o luna. Potrivit CNADNR, noul termen de depunere a ofertelor este 14 mai, ora 13.00, acestea urmand a fi deschise in aceeasi zi, la ora 15.00. Aceasta este cea de-a doua amanare a licitatiei in ultima luna. Anuntul initial, din 26 ianuarie, stabilea ca termen de depunere a ofertelor data de 21 martie. Pe 9 martie, insa, CNADNR anunta prelungirea termenului cu aproape o luna, pana pe 19 aprilie. Intre timp fusese depusa si o contestatie, din partea firmei Drumuri si Poduri Gheorgheni SRL, la care ulterior a renuntat, scrie Finantistii.ro.

Iata Masina Anului 2012 in Lume. Conform traditiei, in cea de-a doua zi a Salonului Auto de la New York se anunta oficial modelul castigator al competitiei Masina Anului in Lume. Din cele 34 de automobile care au fost pe lista initiala, doar patru au ajuns sa fie laureate. Iar premiul cel mare i-a revenit supermini-ului Up! de la Volkswagen. Acesta s-a impus in fata finalistelor BMW Seria 3 si Porsche 911. Trofeul i-a fost inmanat, la New York, lui Oliver Stefani, sef de design la Volkswagen (foto). Competitia Masina Anului 2012 in Lume (2012 World Car of the Year) a mai avut, cum spuneam, alte trei laureate. La categoria modelelor performante, noul Porsche 911 s-a impus in fata rivalelor Lamborghini Aventador LP700-4 si McLaren MP4-12C. Categoria modelelor ecologice i-a revenit noului Mercedes-Benz S250 CDI BlueEfficiency, invingator in fata lui Ford Focus Electric si Peugeot 3008 Hybrid. In fine, la capitolul design a fost declarat invingator Land Rover / Range Rover Evoque, care le-a surclasat pe Citroen DS5 si Volkswagen Up, anunta 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro