Sari direct la conținut

Business Report: Moneda unui stat de langa Romania se apropie de colaps; Primarii stau pe o avere imobiliara de miliarde; Dacia vs. Ford. Incepe "Razboiul Stelelor" in industria auto romaneasca

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Masina SH de 3.500 de euro: ce model merita banii. Atunci cand cumperi un vehicul la mana a doua, trebuie sa fii atent la costurile consumabilelor. Cele mai bune piete ale masinilor la mana a doua raman cele din tarile dezvoltate ale Uniunii Eurpene. Motivul principal il reprezinta faptul ca, acolo, automobilele au fost rulate pe autostrazi si drumuri fara carii in asfalt. Cu un buget de criza, nu mai mult de 3.500 de euro, am cautat mai multe modele de automobile pe pietele din Germania, Franta si Italia. Astfel, am stabilit cateva criterii clare pe care sa le respectam. In primul rand, masina sa nu fie mai veche de 8 ani si sa nu aiba mai mult de 125.000 de kilomteri rulati, scrie EVZ.

Moneda unui stat de langa Romania se apropie de colaps. Instabilitatea economiei mondiale ii mana pe vecinii nostri ucraineni la casele de schimb valutar. Ucrainenii cumpara masiv valuta, incercand sa scape cat mai rapid de grivne, de frica sa nu se devalorizeze. Insa daca vor continua sa cumpere valuta in ritmul actual, nu vor face decat sa devalorizeze grivna, moneda locala, cu 50%, avertizeaza economistii. Numai in luna august, populatia din tara vecina a cumparat 2,21 miliarde de dolari de la casele de schimb valutar si de la banci. Daca din acesta suma scadem valuta vanduta de populatie, rezulta un net de 824,2 milioane de dolari care au ajuns in buzunarele ucrainenilor, transmite publicatia ucraineana „Economiceskie Novosti”. Datele Bancii Nationale din Ucraina arata ca volumul operatiunilor cu valuta ale populatiei au crescut puternic de la inceputul anului pana in prezent. Integral in Capital.

Cum a afectat criza investitiile din Romania. Trei ani de criza. 15 septembrie 2008: falimentul Lehman Brothers. De atunci, insolventa si somajul au devenit obisnuinta. Singurul lucru cert este ca acesta criza va mai dura mult timp. Cu recul in industrie si exporturi, economia tuseste si are nevoie de intaritori: investitii pentru a crea locuri de munca. Cum au fost afectate proiectele mari de investitii din Romania in acesti trei ani si care sunt perspectivele de investitii pentru crearea de joburi – doua intrebari la care raspunsul arata viitorul pentru romani. Al doilea exportator al Romaniei in 2010 , conform datelor ministerului Economiei, Nokia este afectata puternic de reducerea cotei de piata a firmei la nivel global, relateaza EVZ.

Primarii stau pe o avere imobiliara de miliarde. Cinematografe si paduri, hoteluri si biserici, locuinte si terenuri, spatii comerciale si stadioane – administratia locala este, fara indoiala, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata imobiliara autohtona. In luna mai, consilierii locali din Sfantu Gheorghe au aprobat demararea negocierilor pentru cumpararea in vederea renovarii a hotelului – Bodoc – din localitate. Achizitia are loc in parteneriat cu cei de la Consiliul Judetean Covasna, care s-au aratat dispusi sa participe cu jumatate din banii necesari. Cladirea ii apartine cunoscutului om de afaceri brasovean Ioan Neculaie, iar daca in 2009 acesta ar fi cerut pentru ea 1,8 milioane de euro, acum se pare ca tranzactia se va incheia la o suma de aproape doua ori mai mica – 1,08 milioane de euro, informeaza Capital.

Cei mai tineri someri din Romania. Pentru ca nu si-au putut continua studiile, 28.000 de absol-venti de clasa a XII-a s-au inscris deja la somaj. Disponibile sunt insa doar 11.000 locuri de munca, dar si acestea pentru toti cei 430.000 de someri din tara. Absolventii de liceu care nu au reusit sa promoveze examenul de bacalaureat si nici sa se angajeze mai au o singura varianta de avarie. Statul le ofera cele mai mici ajutoare de somaj, 250 lei lunar, timp de cel mult sase luni. Suma este calculata ca jumatate din valoarea indicatorului social de referinta, conform noilor reglementari, valabile din acest an. Desi suma nu este mare, pana in prezent aproape 28.000 din cei 100.000 de tineri care au picat la bacalaureat s-au inscris la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, anunta Romania Libera.

Cele mai exotice asigurari incheiate de romani. Gama de bunuri si evenimente care pot fi asigurate in Romania este din ce in ce mai larga. Unii romani si-au asigurat pisica, piciorul, cumparaturile, nunta sau botezul In ciuda a ceea ce am putea fi tentati sa credem, politele RCA si cele Casco nu sunt singurele produse pe care companiile de asigurari din Romania le pun la dispozitia clientilor. Pe langa clasicile polite de viata si pentru locuinta mai sunt de gasit, ce-i drept doar in unele locuri, si asigurari ceva mai putin uzuale, unele chiar personalizate. Unii oameni isi asigura animalul de casa, altii isi asigura nunta, unii ar dori sa isi asigure o anumita parte a corpului, de obicei cea care ii ajuta sa traiasca (cazul asigurarilor pentru picioarele fotbalistilor). Ba pot fi asigurate pana si cumparaturile. Pentru nu mai mult de cinci-zece euro pe an, scrieCapital.

Economia nu va mai creste ca inaintea crizei. Bancherii nu sunt convinsi ca avansul PIB va depasi 3% in 2012, chiar daca Guvernul si FMI continua sa mizeze pe o crestere de 3,5%. Cererea interna si exporturile dau semne de incetinire, fapt care-i determina pe bancheri sa reduca prognozele de crestere a PIB pe urmatorii ani. La sfarsitul saptamanii trecute, doua institutii financiare, UniCredit Tiriac Bank si ING Bank, si-au anuntat rezervele fata de prognoza oficiala de crestere a economiei in 2012. Daca Guvernul preconizeaza un avans al PIB de 3,5% pentru anul viitor, ING si-a revizuit drastic prognoza, reducand-o de la 3,5% la 2,2%. Si expertii de la Unicredit sunt ceva mai pesimisti, estimand o „revenire lenta” in urmatorii ani, informeaza Adevarul.

Dacia vs. Ford. Incepe „Razboiul Stelelor” in industria auto romaneasca. Dacia si Ford isi pregatesc cu migala strategiile pentru 2012, anul in care industria auto romaneasca ar putea veni cu cel putin trei noi automobile. Noul Logan, Dacia Popster si Ford B-Max vor fi concurenti pe o piata in care batalia pentru clienti se anunta a fi mai puternica ca oricand. Dacia este, inca din 1968, odata cu lansarea primei Dacii 1100, „Regina Soselelor” din Romania. Oltcit-ul si Aro nu au reusit sa ii ameninte locul privilegiat in preferintele romanilor. 2012 ar putea aduce insa un adevarat restart in industria automobilului din Romania. Lansarea productiei modelului B-Max la Craiova va ameninta, cu adevarat, pozitia constructorului de la Mioveni. Integral pe DailyBusiness.ro

Pe unde s-au plimbat cele 1.200 de miliarde de dolari investite in economia globala. Investitiile straine directe din economia globala au ajuns anul trecut la ceva mai mult de 1.200 de miliarde de dolari, cu 30% mai mici decat in 2008, dar cu 5% peste nivelul din 2009. Grosul banilor a mers in SUA si China, iar ONU se asteapta ca valoarea investitiilor sa creasca la 1.400 de miliarde de dolari anul acesta. Tarile in dezvoltare, mai ales cele din zona de sud si est a Asiei sunt vedete, cu aproape 50% din investitiile totale, adica 574 de miliarde de dolari, in crestere cu 63 de miliarde de dolari fata de 2009, in conditiile in care tarile dezvoltate au receptat 602 miliarde de dolari (o treime in SUA), mai putin cu un miliard fata de anul anterior, relateaza BusinessCover.

Eurozboiul. „Razboiul in Europa” pare un pericol real, care ar trebui sa fie luat in serios in cazul crizei datoriilor suverane, intrucat avertismentul parvine de la inaltimea a insusi Presedintelui Consiliului Uniunii Europene, polonezul-britanic Jacek Rostowski (care este si ministrul Finantelor poloneze). Rostowski si-a rostit declaratia miercuri, in fata Parlamentului European, la Strasbourg (Franta), inainte de teleconferinta de urgenta cu privire la criza datoriilor Greciei, desfasurata intre presedintele francez Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel si prim-ministrul grec George Papandreou, avertismentul facand inconjurul planetei: „Razboi!”. Integral in Bursa.

Romania, pe locul 15 in topul tarilor cu cel mai mare risc de incapacitate de plata. Romania se claseza pe locul 15 in topul statelor cu cel mai ridicat risc de a intra in incapacitate de plata, afirma analistii de la Citi Investment, citati de Business Insider. O echipa de cercetare a grupului financiar Citi Investment a calculat, folosind un model propriu, ce sanse matematice are un stat de a intra in incapacitate de plata. Au fost analizate 44 de state, iar pe primul loc a iesit Grecia, cu o probabilitate de 16,3%. Romania se afla pe locul 15, cu un procent de 1,2%. Pe ultimul loc se plaseaza Luxemburgul, cu 0,01% sanse de a intra in incapacitate de plata, anunta Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro