Sari direct la conținut

Business report: În timp ce în România niciun tren nu merge cu 100km/h, în Germania, se va testa tehnologia 5G pentru trenuri fără mecanic; Bugetul 2020 în Strategia fiscală: 4 ministere importante ar putea primi mai puţin decât în 2019

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Bugetul 2020 în Strategia fiscală: 4 ministere importante ar putea primi mai puţin decât în 2019. Strategia fiscal-bugetară a Guvernului pe următorii 3 ani dă indicii relevante despre cum vor cheltui banii în 2020 ministerele care sunt cei mai mari 10 ordonatori de credite bugetare: 4 dintre cele 10 ministere vor primi şi cheltui cu 7,92 de miliarde de lei mai puţin decât în execuţia preliminată pe 2019. Pentru toate cele 10 mari ministere sunt estimate alocări mai mici ca proporţii dintr-un produs intern brut (PIB) în creştere cu 4,1%, până la mai mult de 1.129 de miliarde de lei, notează Curs de Guvernare.

În timp ce în România niciun tren nu merge cu 100km/h, în Germania, DB şi Nokia vor testa tehnologia 5G pentru a introduce trenuri fără mecanic. Deutsche Bahn, compania de căi ferate din Germania, şi compania finlandeză de telecomunicaţii Nokia vor testa tehnologia 5G în zona Hamburg pentru a vedea dacă este suficient de matură pentru a întroduce trenuri autonome. Chiar dacă 5G-ul, noua reţea de telecomunicaţii de mare viteză nu a fost lansată oficial, operatorul de căi ferate vrea să fie cu un pas înainte şi cercetează modalităţile în care tehnologia poate ajuta şi transforma transportul feroviar, scrie Economica.net.

Traficul de mărfuri în porturile maritime, în creștere cu aproape 10% față de anul trecut. Traficul de mărfuri în porturile maritime românești înregistrează, în primele 11 luni ale anului, o creștere de aproape 10%, a anunțat Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APMC). Creșteri importante s-au înregistrat la traficul de cereale și petrol brut, conform Profit.ro

Majorarea cu 40% a pensiilor aruncă România în colaps. Bugetul nu va putea face faţă pensionării „decreţeilor”. Mai mulţi economişti avertizează că majorarea pensiilor cu 40% în toamna anului viitor va arunca România în colaps, ducând practic la o dublare a deficitului bugetar şi creând vulnerabilităţi majore o dată cu pensionarea „decreţeilor”. Concret, decizia liberalilor de a respecta majorările iniţiate de PSD va arunca România într-o extrem de mare dificultate financiară, dublând practic gaura din buget, potrivit Adevărul.

Petrom preia participaţia OMV la un perimetru de petrol şi gaze din zona bulgară a Mării Negre. Petrom va opera 30% dintr-un perimetru offshore din Bulgaria, alături de două dintre cele mai mari companii petroliere europene, Total și Repsol, după ce preia participația deținută de OMV în acest bloc. Petrom va prelua participația deținută de grupul austriac OMV la perimetrul offshore Han Asparuh din zona bulgărească a Mării Negre, potrivit unor surse din industria de petrol și gaze, scrie Economica.net

Relațiile economice ale României, de la comunism la capitalism. Cum s-au transformat în ultimele trei decenii. Dacă în primii ani de comunism, 90% dintre mărfurile noastre se duceau către Uniunea Sovietică și sateliții săi, astăzi, nouă din primele zece destinații de export ale României sunt țări ale Uniunii Europene. În plus, anul acesta, exporturile sunt de 20 de ori mai mari, față de 1991. Industria auto este vârful de lance. În schimb, au fost retezate relațiile comerciale pe care Ceaușescu le stabilise cu țările africane și cu cele din Orientul Mijlociu, notează Știrile Protv.

De la brutăria bunicului a ajuns la o afacere de 2 mil. euro care furnizează bunătăți și Casei Regale: „Pe la 16-17 ani umblam prin țară și vindeam diverse tipuri de produse și servicii”. David Alb s-a născut după Revoluție, iar la 23 de ani a preluat mica afacere a bunicului său, o brutărie de cartier cu 10-12 produse. În 4 ani a reușit să transforme un SRL într-o companie cu peste 60 de angajați, 5 magazine și planuri de extindere pentru următorii ani, care anul acesta așteaptă afaceri de 2 milioane de euro, relatează Republica.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro