Sari direct la conținut

Business Report: Nokia, marirea si decaderea unui gigant; Piata imobiliara romaneasca traieste din resturile Poloniei si Cehiei; Jonglerii cu cardurile de credit, ca sa scapi de plata dobanzii; Care sunt actiunile cu cele mai mari sanse de crestere la Bursa; Noul BMW M5 – primele informatii oficiale

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Jonglerii cu cardurile de credit, ca sa scapi de plata dobanzii. Pentru a compensa declinul creditarii, bancile ispitesc clientii cu carduri de credit, care au o serie de avantaje consistente. Afla cateva moduri prin care poti combina istet avantajele cardurilor. Trebuie precizat de la bun inceput ca daca toti posesorii de carduri de credit s-ar folosi la maximum de facilitatile acestora, bancile ar avea pierderi la fel de consistente precum avantajele oferite. In realitate, mai putin de 20% dintre clienti folosesc cardul de credit in mod adecvat, restul ajungand sa plateasca dobanzi impovaratoare din nestiinta. Adica, patru clienti platesc cu varf si indesat prin utilizarea defectuoasa a cardului si compenseaza cu mult avantajele folosite doar de unul din cinci clienti, scrie Capital.ro.

PCC SE nu planuieste o oferta publica la Oltchim. Lansarea unei oferte publice de cumparare a titlurilor „Oltchim” Ramnicu Valcea (simbol OLT) nu face parte, cel putin pentru acest moment, din planurile PCC SE, interesata, in schimb, sa participe la privatizarea combinatului, a declarat, pentru ziarul BURSA, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC pentru Romania. Declaratia vine in contextul in care PCC SE a anuntat, luni seara, ca actioneaza concertat cu fondul de investitii Carlson Ventures, detinand impreuna circa 31% din capitalul social al combinatului valcean. Legea pietei de capital prevede obligatia ca actionarii unei companii care sunt concertati sa lanseze o oferta publica de preluare obligatorie atunci cand ating pragul de 33%, insa PCC SE ar fi putut sa initieze o oferta si fara sa ajunga la pragul impus de lege, daca ar fi dorit, anunta Bursa.ro.

Care sunt actiunile cu cele mai mari sanse de crestere la Bursa. Societatile de investitii financiare (SIF), OMV Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV) sunt vedetele Bursei de Valori Bucuresti (BVB) care sunt subevaluate, potrivit indicatorilor de performanta calculati in raportul emis, astazi, de casa de brokerajBT Securities si semnat de Horia Pop. Aceste actiuni, care sunt oricum cele mai cautate la BVB, si multe altele, au indicatori PER care recomanda cumpararea. PER se poate traduce cu sintagma „costul unui leu din profitul companiei”, pentru ca este pretul actiunii impartit la raportul dintre profitul companiei si numarul total de actiuni, informeaza Money.ro.

Piata imobiliara romaneasca traieste din resturile Poloniei si Cehiei. Cele cinci piete imobiliare importante din Europa Centrala, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania au impartit investitii totale de 2,1 miliarde de euro in prima jumatate a anului, cu 900 de milioane de euro mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, conform unui studiu al consultantului imobiliar Cushman & Wakefield (CW), care estimeaza ca pana la finalul anului investitiile imobiliare pot ajunge la 4,8 miliarde de euro. Imparteala nu s-a facut frateste, pentru ca si branza si cascavalul sunt pe bani, iar Polonia a luat caimacul, ca de obicei, chiar daca si-a cam pierdut suflul fata de 2010. In primele sase luni din 2011 a receptionat doar 875 de milioane de euro, fata de cele 1,27 miliarde din a doua jumatate a lui 2010, chiar daca a crescut fata de primele sase luni ale anului trecut, scrie Business Cover.

Una din cauzele crizei alimentare: fermierii prefera rapita in loc de cereale. 3,5 milioane de hectare de teren arabil sunt nelucrate. Reprezentantii patronatelor spun ca, in scurt timp, mancarea ar putea deveni un lux. Romania se confrunta cu o crestere accelerata a preturilor la alimente. Prin faptul ca importam 70% din alimente, tara noastra a devenit dependenta de cresterea preturilor la nivel mondial, sustin membrii Aliantei Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) si reprezentantii Agrostar. „Criza alimentara a inceput deja la nivel global, in conditiile in care a fost suficient doar un an slab la productia de grau in China pentru ca pretul sa creasca cu 91%. In acelasi timp, pretul porumbului s-a majorat cu 57%, iar la zahar si soia cu 33%”, a declarat Dan Matei Agathon, vicepresedintele ACPR, anunta Financiarul.

Noul BMW M5 – primele informatii oficiale. A cincea generatie a celui mai de succes sedan supersport se pregateste pentru debut, lansarea pe piata din Romania fiind programata pentru toamna acestui an. Noul model vine cu un nou motor marca M: propulsor V8 de 4,4 litri, cu pachetul M TwinPower Turbo – tehnologia Twin Scroll Twin Turbo, injectie directa pe benzina High Precision Injection si gestiune complet variabila a supapelor VALVETRONIC. Puterea maxima oferita este de 560 CP pe un interval al turatiilor intre 6.000 si 7.000 rot/min, in timp ce cuplu maxim atinge 680 Nm de la 1.500 rot/min, informeaza 24auto.ro.

Nokia, marirea si decaderea unui gigant. Nokia, cea mai mare companie europeana din sectorul tehnologic, a prezentat ieri, la Singapore, un nou aparat smartphone, insa analistii si publicul raman sceptici fata de viitorul produsului. Lansarea N9 vine in cel mai dificil moment din istoria companiei. Dupa ce un document intern a dezvaluit faptul ca vanzarile si profiturile din acest an vor fi cu mult sub asteptari, pretul actiunilor Nokia a scazut vertigionos, valoarea companiei a scazut cu aproape jumatate din februarie si pana acum, un executiv a demisionat, iar agentiile de evaluare financiara au scazut ratingul acordat companiei, scrie Adevarul.

Cum a ajuns John Paulson, care a castigat miliarde de dolari pariind pe criza, sa piarda bani pariind pe revenirea economiei. John Paulson, unul dintre cei mai bogati oameni din lume, care si-a castigat averea in mare parte pariind in 2007 si 2008 ca lumea va intra in criza si ca sectorul bancar se va prabusi a ajuns in situatia inedita de a pierde bani pentru ca acum a pariat pe revenirea economiei, scrie Bloomberg. Paulson, 56 de ani, administrator de fonduri de investitii pozitionat pe 39 in topul celor mai bogati oameni din lume, cu o avere estimata de Forbes la circa 19 miliarde de dolari, a castigat bani pariind pe criza si acum pierde pariind pe revenire, anunta Gandul.

Cat e factura pentru blocajul autostrazii Transilvania. Oprirea lucrarilor la autostrada incepand din toamna anului trecut a costat bugetul de stat pana in prezent aproape 50 de milioane de euro. Pana sa termine de negociat cu firma americana Bechtel pretul corect pentru continuarea lucrarilor – discutiile durand de noua luni, statul roman va trebui sa plateasca firmei americane o factura substantiala exact pentru aceasta perioada, in care americanii au stat degeaba. Ministerul Transporturilor care are prevazut in bugetul din acest an pentru autostrada Transilvania fabuloasa suma de 35 de milioane de euro, trage de timp sub pretextul ca negociaza deoarece „asa nu se mai poate”, informeaza Romania Libera.

Prima termocentrala privata din Romania. Petrom a dat drumul gigantului de la Brazi. La trei ani de la demararea proiectului, centrala construita de Petrom pe platforma rafinariei de la Brazi, judetul Prahova, a inceput sa livreze primii MWh de electricitate in reteaua nationala, dupa o investitie totala de 530 de milioane de euro. Deocamdata centrala se afla in teste si va fi exploatata comercial din a doua parte a anului. Puterea instalata – de 860 de MW – o depaseste pe cea a unui reactor nuclear de la Cernavoda si, de anul viitor, centrala de la Brazi va genera 10% din productia de electricitate a tarii. Acesta nu este singurul proiect de productie a energiei electrice pe care il dezvolta Petrom. Compania construieste un parc eolian in Dobrogea, la Dorobantu, de 50 de MW, care va fi gata de asemenea in acest an. Astfel, Petrom va deveni al treilea mare producator de electricitate al tarii, dupa Hidroelectrica, societate care genereaza 30-33% din productia tarii, si Nuclearelectrica (18-20%), scrie Adevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro