Sari direct la conținut

Business Report: O banca salvata face cat un guvern cazut; Armele contraatacului la iPhone; Clio, Octavia si Focus sunt preferatele romanilor; Avantaje mari pentru companii mici, iar Aston Martin a creat primul sau autobuz .

HotNews.ro

O banca salvata face cat un guvern cazut. Salvarea grupului bancar belgian Fortis face victime. Astazi, Yves Leterme si-a prezentat demisia in fata regelui, in urma acuzatiilor care planau asupra acestuia privind afacerile din spatele planului de salvare a grupului Fortis. Presa belgiana si analistii politici se indoiesc de faptul ca Leterme chiar vrea sa demisioneze din functia de premier si avanseaza ideea ca aceasta miscare ar fi una de fatada, scrie Capital.

Investitiile de 640 mil. euro ale marilor retele au adus un nou varf al expansiunii comertului modern alimentar in 2008. Operatorii de hipermarketuri au fost si in acest an cei mai mari investitori din comertul alimentar, cu o valoare cumulata a investitiilor de jumatate de miliard de euro. Expansiunea ar putea fi insa incetinita in 2009 de ritmul dezvoltatorilor imobiliari. Pe o piata a bunurilor de larg consum estimata la 23-25 de miliarde de euro, investitiile marilor retaileri alimentari in expansiunea retelelor au crescut in acest an cu 7% fata de 2007, pana la circa 640 mil. euro, scrie Ziarul Financiar.

Scadere, scadere si iar scadere pe piata auto din Romania. Vanzarile de autoturisme pe piata romaneasca au cazut liber in noiembrie, atat din punct de vedre al comparatiei cu octombrie, cat si cu luna noiembrie a anului trecut, precum si in perioada primelor 11 luni din an, cu o singura exceptie. Astfel, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), piata auto din Romania a scazut in ansamblul sau cu 51,26% in noiembrie 2008 ajungand la 16.745 unitati, fata de aceeasi luna a anului trecut, cand au fost comercializate 34.356 automobile, anunta Capital.

Interpublic ar putea renunta la 2.000 de angajati. Compania de comunicare Interpublic Group (IPG) ar putea disponibiliza 2.000 de angajati, pe fondul crizei financiare, a scris presa intenationala. Decizia grupului vine la doar 2 zile dupa ce rivalul sau, Omnicom, a anuntat disponibilizarea a 3.500 de angajati. Un articol publicat de Reuters, care citeaza surse apropiate Interpublic, releva intentia managementului de a recurge la concedieri, pentru optimizarea costurilor in fata crizei prin care trece industria mondiala de comunicare, scrie DailyBusiness.ro

UE analizeaza modalitati de majorare a resurselor FMI. Ministrii economiei si finantelor din Uniunea Europeana (UE) au discutat joi unele modalitati de majorare a resurselor Fondului Monetar International (FMI), pentru a-i permite sa faca fata crizei financiare mondiale, a declarat ministrul francez al economiei, Christine Lagarde, citat de AFP. „Am decis sa luam in calcul toate optiunile de finantare, din surse europene, din surse bilaterale, prin majorarea cotelor, prin acordarea de imprumuturi suplimentare, prin emisiuni de obligatiuni si prin alte instrumente financiare”, a declarat Lagarde, cu ocazia unei reuniuni informale a ministrilor, ce a avut loc la Paris, scrie Business Standard.

Armele contraatacului la iPhone. La aproape jumatate de an de la aparitia pe piata a mobilului iPhone, lansare considerata de multi specialisti evenimentul anului in IT&C, producatorii de terminale au urmat trendul prin lansarea de telefoane touch-screen care incearca sa ajunga sau sa depaseasca performantele iPhone. Rezultatele acestei lupte nu se cunosc inca, insa armele da, scrie DailyBusiness.ro

Clio, Octavia si Focus sunt preferatele romanilor. Cele trei modele din import au inregistrat cele mai mari vanzari in primele 11 luni, desi acestea au scazut comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Cei mai multi romani care au achizitionat in luna noiembrie un autoturism din import au optat pentru modelul Renault Clio. Astfel, au fost vandute in luna noiembrie 592 de autoturisme Renault Clio, in scadere cu 38,5% fata de luna precedenta, conform datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). Modelul Clio a fost preferatul romanilor si in perioada ianuarie-noiembrie 2008, cand au fost cumparate 10.908 de autoturisme, cu 26% mai putin decat in primele 11 luni din 2007. Pe locurile urmatoare in topul preferintelor au fost modelele Skoda Octavia si Ford Focus, cu 8.985, respectiv 7.617 de masini vandute in primele 11 luni. Cele doua modele au inregistrat cresteri fata de numarul de unitati vandute in perioada similara a anului trecut, intre 26% si 30%, scrie EVZ.

Navigatia pe Dunare se va face prin GPS. Noul sistem va permite conducatorilor de nave sa cunoasca in timp real adancimea apei si sa furnizeze date despre navele care circula pe Dunare. Ministerul Cercetarii impreuna cu firma Intergis Grup din Bucuresti, Institutul GeoEcoMar si Facultatea de Geodezie lucreaza in prezent la un sistem topo-hidrografic inteligent pentru imbunatatirea navigatiei fluviale pe sectorul romanesc al Dunarii. “Proiectul urmareste sa dezvolte un sistem inteligent de monitorizare si control al navigatiei pe Dunare cu functii de avertizare in timp real si actualizare continua a modelului numeric al albiei Dunarii”, sustine Octavian Balota, directorul Intergis Grup, citat de Cotidianul.

Avantaje mari pentru companii mici. Pentru o lunga perioada de timp, economia Chinei a fost formata din intreprinderile statului. Dupa ce aceasta a fost liberalizata, multe sectoare au fost inca „blocate” pentru companiile straine, iar acest fapt a creat mari oportunitati pentru companiile cu capital mic chinezesti, care au profitat de noile nise ale privatizarii fiind sprijinite solid de parghiile solide financiar-fiscale ale statului. Situatia este valabila pentru China, insa nu putem spune acelasi lucru despre companiile mici din alte tari, care se confrunta in prezent cu o criza economica destul de grava. Acestea constituie primul val de falimente, mai ales daca statul respectiv nu acorda la timp sprijinul financiar necesar, scrie Romania libera.

Mercedes lanseaza SLR McLaren editia Stirling Moss. Pana la aparitia imaginilor cu planurile “SLR Speedster” a fost, asa cum se intampla mereu in acest domeniu, doar o chestiune de timp. Astfel, iata ca am aflat si numele urmatorului model Mercedes SLR, si anume Mercedes-Benz SLR McLaren Stirling Moss. Supercar-ul dispune de o putere de 650 cai dezvoltati de un motor V8 supraalimentat, preluat de la actualul SLR. Are nevoie doar de 3,5 secunde pentru a accelera de la 0 la 100 km/h si atinge o viteza maxima de 350 km/h, anunta Auto.ro

Aston Martin a creat primul sau autobuz. Designerii Aston Martin au dat nastere unui autobuz care ar urma sa inlocuiasca legendara aparitie supraetajata de pe strazile Londrei. Atunci cand te plictisesti de creat masini sportive de lux incepi sa te gandesti la autobuze. Este exemplul echipei de design Aston Martin care, fie ca va vine sa credeti sau nu, a dat nastere unui autobuz, care ar urma sa cutreiere strazile Londrei incepand cu 2011, scrie AutoMarket.ro

Nokia N85 – fratiorul lui N96 este frumos si destept, dar nu genial. Dupa Nokia N96, “amiralul finlandez” in exercitiu, un alt membru din elita multimedia NSeries a sosit la redactia go4it: smartphone-ul Nokia N85. Stiam inca de cand a fost anuntat ca N85 nu difera cu mult fata de N96, la fel cum N96 se aseamana cu alte dispozitive din seria N. Manati de curiozitatea de a descoperi micile secrete ale lui N85 si tinand cont ca are totusi un pret mai accesibil decat N96, am acceptat provocarea de a-l testa, scrie go4it.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro