Business Report: Pe cati bani sta un director de la Finante; Reabilitare "de lux": 30.906 euro pe apartament; Cati drumari se "bat" pe contractele de construire a 183 km de autostrada; Harta salariilor din Romania; Un fond de un milion de euro pentru IMM-uri.
Antreprenorilor romani le-a suierat glontul pe la ureche anul trecut. Unii antreprenori rasufla usurati, au scapat de criza. Altii fac liste cu creditorii si nu stiu cum sa-si plateasca datoriile. Omul de afaceri Nicolae Palfi, care detine 31% din actiunile grupului din industria bauturilor Romaqua, afirma ca multi dintre jucatorii mari din economie au vazut cum le-a suierat glontul pe la ureche anul trecut, perioada pe care o califica drept „foarte grea”. Palfi, 53 de ani, care impreuna cu Octavian Cretu controleaza unul dintre cele mai puternice businessuri romanesti din industria bunurilor de larg consum, a facut bilantul anului 2010. Intr-unul dintre primele interviuri acordate presei, el spune ca pentru prima data in viata in 2010 a fost pus in situatia de a „nu mai intelege nimic”. „Nu mai era loc de predictibilitate, nu mai era absolut nimic de luat in calcul. Trebuia sa te misti de pe o zi pe alta”, a mai spus Palfi, care este si vicepresedinte al Romaqua. Cu toate acestea, se poate considera ca Romaqua a depasit cu bine anul 2010 in conditiile in care volumul vanzarilor companiei a scazut cu 4%, iar cifra de afaceri s-a majorat cu 17%, scrie Ziarul Financiar.
Cat va costa benzina daca explodeaza pretul petrolului. Cresterea pretului benzinei la pompa la 6 lei pentru un litru este posibila doar in conditiile in care cotatia petrolului ar depasi recordul de 147 dolari/baril. Situatiile tensionate aparute in Orientul Mijlociu si nordul Africii ii determina pe analisti sa descrie scenarii ingrijoratoare privind evolutia exploziva a preturilor la combustibili in perioada urmatoare. Petrolul Brent, relevant pentru piata europeana, se vinde cu 112 dolari barilul, dupa ce se apropiase de 120 saptamana trecuta. Petrolul WTI, al carui pret este urmarit peste Ocean, costa aproape 100 dolari barilul. Cele mai multe prognoze iau in discutie depasirea recordului atins in 2008, cand pretul petrolului a ajuns la 147 dolari pe baril. In conditiile in care ponderea pretului petrolului in pretul de vanzare a benzinei catre consumatori, la pompa, este in jur de 35-40%, la un pret mediu de 5 lei/litru, valoarea titeiului este de aproximativ 2 lei. In aceasta situatie rezulta ca, in cazul unui scenariu pesimist, daca cotatia petrolului ar urca la 150 dolari/baril, pretul benzinei la pompa nu ar trebui sa depaseasca 6 lei, iar la o cotatie extrema de 200 dolari/baril, pretul benzinei ar urca la 7 lei. In extrema cealalta, luand in calcul o ipoteza mai putin viabila, o ieftinire a petrolului la 50 dolari/baril, pretul benzinei la pompa ar fi de 4 lei/ litru, scrie Romania Libera.
Cine a dus tezaurul de aur la rusi. Istoria Bancii Nationale a Romaniei ascunde multe lucruri necunoscute publicului larg, dar care sunt interesante. Cei 25 de guvernatori care au ocupat aceasta functie inainte de Mugur Isarescu au avut realizari, iar unele dintre ele chiar au avut o importanta majora pentru cea mai de incredere institutie a Romaniei. Primul guvernator al BNR era liberal. Fiul patriotului Ion Campineanu, licentiat in drept la Paris, de mai multe ori ministru in guvernele liberale, Ion I. Campineanu a fost primul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei in perioada 1880-1882, pentru a reveni in aceasta functie la inceputul anului 1888. De numele lui se leaga confectionarea primelor bilete de banca, a cecurilor, a actiunilor si a sigiliului BNR, intocmirea regulamentului interior, stabilirea relatiilor cu banci din strainatate, inceperea actiunilor pentru construirea palatului B.N.R. prin achizitionarea terenului numit Hanul Serban Voda si incheierea contractului cu arhitectii francezi Cassien Bernard si Albert Galleron, scrie Capital.
Nu mai avem gaz romanesc. Importurile rusesti, la maxime istorice. Februarie a fost luna cu cel mai mare consum de gaze din import din istorie, iar martie ii va tine isonul. Specialistii spun ca asa ceva inca nu s-a mai vazut si ca explicatia acestui fapt se gaseste intr-o decizie a Guvernului din 2009 care avea ca scop ajutarea sectorului chimic.Pentru a treia luna consecutiv, importurile de gaze rusesti ating maxime istorice dat fiind ca productia interna este insuficienta pentru cererea care exista pe piata. Astfel, pentru luna martie, luna de primavara, Agentia de Reglementare in Energie a calculat o structura a cosului de gaze cu 40% cota de importuri. In februarie cota gazelor rusesti a fost de 42% in timp ce in ianuarie a atins 32%. „De cand ma stiu eu, inca de pe vremea CONEL-ului, ponderea importurilor nu a fost asa mare. Niciodata nu am importat atatea gaze, nici macar in cele mai geroase ierni. Cred, doar cred, ca ANRE va putea mentine pretul gazelor pe loc macar pana in aprilie si macar pentru populatie. Dupa aceea va trebui sa reconsideram pretul”, a spus Tudor Serban, consilier al ministrului Economiei, Ion Ariton, citat de Money.ro.
Orasele SF ale viitorului. In urmatorii ani unele orase vor arata ca cele din filmele science fiction. Motivul? Inginerii si arhitectii dezvolta cladiri cu un design inedit, eco si care vor functiona pe baza energiei solare si eoline. Schimbarea climatului aduce mari probleme de supravietuire oraselor traditionale, motiv pentru care arhitectii se orienteaza mai mult catre cladiri verzi si sustenabile. Rezultatul este un val de noi cladiri care arata mai degraba luate din fileme stiintifico-fantastice, scrie Business Insider. Majoritatea acestor cladiri functioneaza cu energie solara sau eoliana. Unele orase doresc sa nu aiba deloc emisii de dioxid de carbon. Construirea unei astfel de lumi inseamna eliminarea masinilor si inlocuirea acestora cu sisteme de circulatie subterane, ceea ce ar face ca lumea noastra sa semene mai mult cu o pagina dintr-un roman de Jules Verne, scrie Ziarul Financiar.
Pe cati bani sta un director de la Finante. Ministrul finantelor a inclus stimulentele in salariile angajatilor MFP si spune ca o comisie ii va verifica pe functionarii ANAF, dupa reorganizarea institutiei. Reactii extreme, provocate de liderii sindicali, care au stirbit imaginea institutiei. Asta s-a intamplat de fapt in octombrie anul trecut, la protestul spontan al angajatilor din Finante, spune acum, cu patru luni mai tarziu, cand s-au calmat spiritele, ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu. Atunci, cateva sute de functionari ai Ministerului Finantelor Publice (MFP) au iesit din birouri din cauza ca nu isi primisera sporurile salariale, scrie EVZ.
Rusii vor incepe sa caute petrol in zona romaneasca a Marii Negre. Lukoil spera sa isi inlocuiasca in totalitate rezervele sale pe termen mediu si cauta sa achizitioneze noi active pentru a realiza acest obiectiv, inclusiv in Orientul Mijlociu, a declarat la 25 februarie presedintele companiei, preluat de cotidianul rus de limba engleza The Moscow Times in editia de luni. Lukoil a semnat deja acorduri de exploatare a petrolului si gazelor naturale din zona romaneasca a Marii Negre. Un parteneriat intre Lukoil si compania americana Vanco International a semnat acorduri de concesiune cu Romania pentru a exploata si dezvolta doua perimetre offshore, a declarat la 24 februarie Lukoil. Cele doua perimetre pe care se vor desfasura lucrarile, Rapsodia Est si Trident, sunt localizate la adancimi de 90 si 1.000 de metri, scrie Capital.
Harta salariilor din Romania. Judetele in care se castiga mai bine decat in 2009. Castigurile salariale ale romanilor au scazut considerabil de-a lungul anului 2010, in majoritatea judetelor tarii. Exista insa si cateva oaze de prosperitate. Salariatii din Brasov, Timis si Bucuresti sunt singurii carora salariile medii nete le-au crescut in 2010 fata de nivelul inregistrat in anul precedent, conform celor mai recente date ale Institutului National de Statistica (INS). Singurii castigatori reali in lupta cu inflatia insa sunt angajatii din judetul Brasov, unde salariile s-au majorat cu peste 9%. Desi in Timis si in Bucuresti salariul mediu net a avansat cu 4%, respectiv 0,8%, acest lucru nu a putut compensa cresterea generalizata a preturilor din 2010, de 7,96%. In termeni nominali, angajatii din Capitala au in continuare cel mai mare salariu mediu net, de 1.864 de lei pe luna (vezi harta). Despre o forta de munca bine platita vorbim si in judetele Sibiu si Gorj, unde salariul mediu este de 1.417, respectiv 1.424 de lei, scrie Gandul.
Romania in 2015: Energia. Unul dintre cele mai interesante fenomene de urmarit pana in 2015 pe piata energiei va fi modul in care va evolua segmentul eolian. Dupa investitii de circa 800 de milioane de euro in 2010, pentru anul 2015 este estimata punerea in functiune a 2.500-3.000 MW, adica echivalentul in capacitate a patru reactoare de la Cernavoda, lucru care presupune investitii de circa 5 miliarde de euro. Este de asteptat ca si consumul de energie electrica sa creasca cu circa 5-10% fata de nivelul anului 2010. Pe partea de petrol, desi acum barilul a depasit pragul de 100 de dolari pe fondul incidentelor din Africa de Nord, analistii cred ca la nivelul anului 2015 valoarea acestuia ar putea fi situata intre 95 si 110 dolari pe baril. Tot la nivelul anului 2015 sunt estimate primele livrari de gaze prin intermediul gazoductului Nabucco, anul 2011 fiind unul de rascruce pentru realizarea acestui proiect european major. Totodata, la nivelul anului 2015 este de asteptat ca pretul gazelor sa se liberalizeze, ceea ce le va aduce castiguri consistente producatorilor, dar va duce la cresterea facturilor consumatorilor finali, scrie Ziarul Financiar.
Reabilitare „de lux”: 30.906 euro pe apartament. Edilii sectoarelor 1 si 5, Andrei Chiliman si Marian Vanghelie, au avizat reabilitarea unor imobile la preturi demne de Cartea Recordurilor, arata un raport al Ministerului Dezvoltarii. Maximum 4.700 de euro. Acesta este pretul cu care ar putea fi montate geamuri termopan si panouri de polistiren pe peretii exteriori ai unui apartament cu trei camere. Asa sustin specialistii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), care au luat in considerare, in evaluarea lor, cele mai bune materiale de constructii. Prin doua sectoare ale Bucurestiului a fost insa altfel. Potrivit unui raport al ministerului, in sectoarele 1 si 5 ale Capitalei pretul reabilitarii unor imobile e demn de Cartea Recordurilor: aproape 31.000 de euro, respectiv, 24.000 de euro pentru un apartament. Asta, in conditiile in care alti edili au avizat lucrari ale caror costuri s-au ridicat la doar 550 de euro pe apartament. Si in primele cazuri, si in celelalte proiectele au fost „standard” si s-au folosit aceleasi materiale de constructii, sustin specialistii MDRT, scrie EVZ.
Cum isi pregatesc afaceristii romani copiii pentru business. Cum inspiri respect pentru munca unor copii care nu au grija zilei de maine? Cum faci sa le transmiti nu doar banii, ci si valorile, responsabilitatea, dorinta de a continua ceea ce parintii lor au inceput? Money.ro va prezinta povestile a trei dintre cele mai influente familii din mediul de business romanesc aflate in momentul schimbarii de generatii: Alecu, Enache si Copos. In SUA, tara cu cei mai multi multimilionari, aceste temeri au conturat doua mari tabere: cei care cred ca averea lasata mostenire ar trebui limitata (Warren Buffett sau Bill Gates) tocmai pentru a nu le rapi urmasilor bucuria succesului propriu si cei care nu vad nici un pericol in a le lasa totul urmasilor (Steve Forbes, de exemplu). Pentru ca rolul covarsitor il are, crede Forbes, spiritul in care este educat copilul si de aici decurge modul in care va gestiona avantajele pe care le mosteneste. In Romania, dilema e aceeasi: cum predai stafeta? Money.ro a discutat cu urmasii a trei dintre cele mai influenti oameni din businessul romanesc: Marian Alecu (fostul boss de la McDonald’s Romania), Radu Enache (proprietarul Continental – singurului lant hotelier autohton) si George Copos (proprietarul Ana Holding, umbrela sub care se afla afaceri de 100 milioane euro).
Turistii straini ocolesc Romania. Statisticile Eurostat arata ca Romania a inregistrat anul trecut cea mare scadere din UE a numarului de innoptari in unitati turistice. Acest indicator s-a redus in cinci state, iar la nivel comunitar a avansat cu 2,8%, Romania fiind si tara cu cea mai mica pondere a turistilor straini in totalul innoptarilor. Romania a raportat anul trecut 15,1 milioane de innoptari, in scadere cu 8,7% fata de 2009, potrivit datelor Eurostat. Scaderi au fost consemnate si de Grecia (2,3%), Marea Britanie (2,1%), Slovenia (1%) si Italia (0,8%). INS a anuntat la inceputul lunii februarie ca innoptarile inregistrate in structurile de primire turistica in anul 2010 au insumat 15,96 de milioane, in scadere cu 7,1% fata de cele din anul 2009, scrie Gandul.
Un fond de un milion de euro pentru IMM-uri. Luna trecuta, grupul Romcom a lansat un fond de investitii destinat intreprinderilor mici si mijlocii, prin care intentioneaza sa plaseze aproximativ un milion de euro, in urmatorii trei an. Numele fondului este Romcom Capital Partners iar actionarii acestuia sunt investitori romani si elvetieni. In prezent, reprezentantii fondului deja negociaza obtinerea unor participatii in cateva firme. „Nu avem un target anual. Ar putea fi unul sau doua proiecte in acest an sau ar putea fi plasati toti banii in 2011 si in aceasta situatie sa reusim sa strangem si mai multi bani de la investitori. Pentru a creste impactul finantarilor si pentru a genera un efect de levier, finantarile de tip equity vor fi insotite de credite si/sau finantari nerambursabile. Efectul de levier poate fi de 1 la 5 sau 1 la 10 (n.red. – finantarea totala obtinuta pe baza investitiei de tip equity), daca se combina cu credite si fonduri nerambursabile. Acest fond face parte dintr-un grup si completeaza toate celelalte activitati din grup, de finantare si consultanta”, spune pentru startups.ro Vlad Mihut, Managing Partner la Romcom. Grupul de firme care a lansat fondul este o organizatie romano-elvetiana infiintata acum 20 de ani, la initiativa organizatiei Christliche Ostmission din Worb, Elvetia. In prezent, grupul furnizeaza servicii de finantare (credite si finantari de tip equity), consultanta (credite) si instruire in afaceri pentru IMM-uri, scrie Startups.ro.
Analistii prevestesc dobanzi mai mari si intarirea leului din cauza amenintarii inflatiei. Confruntata cu perspectiva unei noi ratari a tintei de inflatie, BNR a inceput sa lupte cu scumpirile prin interventii indirecte pe piata valutara care sustin intarirea leului in raport cu euro si astfel poate fi temperata presiunea asupra preturilor marfurilor din import, apreciaza analistii bancilor. Cresterile de preturi inregistrate de la inceputul anului si riscul unor scumpiri suplimentare ar putea antrena reactii din partea BNR atat prin majorarea treptata a dobanzilor de pe piata monetara, cat si prin intarirea leului. „Este din ce in ce mai probabil ca tinta de inflatie pentru anul acesta va fi ratata (3% plus/minus un punct procentual), fiind amenintata si tinta pentru 2012 (tot de 3%), iar in acest context probabil ca banca centrala va inaspri progresiv conditiile de lichiditate de pe piata monetara”, scriu analistii ING Bank intr-un raport dedicat problemei inflatiei, scrie Ziarul Financiar.
Care sunt comisioanele si riscurile la plata cu cardul peste granita. Analistii atrag atentia asupra comisioanelor practicate de banci la tranzactiile internationale cu cardul: comisionul de conversie valutara, cel de retragere de numerar si comisionul de tranzactii la comercianti, care nu este totdeauna zero, ca la comerciantii din tara. Romanii folosesc tot mai des cardul atunci cand merg in strainatate. In anul de criza 2010, romanii au facut tranzactii cu cardul, peste hotare, de circa 1,128 miliarde euro, cu 14% mai mult fata de cifra aferenta anului 2009, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Valoarea reprezinta sumele achitate cu cardul la POS-uri la care se adauga retragerile la ATM-uri din afara Romaniei cu carduri emise in Romania. Astfel, romanii au cheltuit in anul de criza 2010 cu cardul in strainatate la POS-uri aproximativ 3,358 miliarde lei, adica circa 799,5 milioane euro, cu 10,6% mai mult in lei fata de 2009, cand volumul a fost de 3,035 miliarde lei (714 milioane euro), conform statisticilor BNR, scrie Gandul.
Pe ce se cearta conducerea BCR cu salariatii sai. Angajatii Bancii Comerciale Romane vor face astazi greva japoneza din cauza nemultumirilor generate de negocierile cu managementul bancii privind unele drepturi din contractul colectiv de munca. Daca nu se ajunge la un consens intre patronat si sindicat pana la 3 martie, cand expira contractul colectiv de munca, angajatii BCR sunt hotarati sa inceapa greva generala. Banca Comerciala Romana (BCR), cea mai mare institutie de credit de pe piata romaneasca in functie de valoarea activelor si controlata de grupul austriac Erste, revine din nou in peisajul protestelor declansate de angajati. Dupa ce la inceputul lui 2009, negocierile dintre conducerea BCR si salariati privind semnarea unui nou contract colectiv de munca a dus banca foarte aproape de declansarea unei greve generale, acum, situatia se repeta. Actualul contract colectiv expira la 3 martie, iar negocierile pentru semnarea unuia nou, purtate inca de la finele anului trecut, sunt anevoioase, scrie Adevarul.
Cati drumari se „bat” pe contractele de construire a 183 km de autostrada. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale a primit pana la expirarea termenului-limita peste 60 de oferte, o medie de circa sapte oferte pentru fiecare lot scos la licitatie pentru proiectarea si constructia unui numar total de 183 km de autostrada pe coridorul IV pan european. Potrivit unor surse apropiate licitatiei, oferte au fost depuse atat de companii romanesti, cat si straine. Printre ofertanti se numara companii mari precum Strabag, Astaldi, UMB Spedition sau Romstrade. Cele patru tronsoare de autostrada de pe coridorul IV, care au fost scoase la licitatie in luna decembrie 2010, sunt Nadlac-Arad (38,8 km), Lugoj-Deva (27,4 km), Timisoara-Lugoj (35,12 km) si Orastie-Sibiu (82 km). Ofertele constructorilor urmeaza sa fie deschise pe 1 si 2 martie, potrivit modificarilor efectuate in urma cu aproximativ doua saptamani, scrie Capital.
Relativa stabilitate pe piata locuintelor. Preturile medii au scazut cu 20 de euro/mp de la inceputul anului. Discutia despre pretul mediu al locuintelor e lunga si unii se indoiesc de utilitatea acestuia, folosind ca argument faptul ca locuintele difera in functie de multi factori, iar pretul mediu nu poate fi valabil. Si au dreptate, dar numai cu conditia sa fie vorba despre o singura proprietate sau de un grup restrans. Daca ne referim la o piata in ansamblu, pretul mediu este singura unealta care poate indica evolutia acelei piete, tendintele, existenta unei eventuale bule samd. Prin urmare, nu utilizarea unui pret mediu e problema, ci mai degraba veridicitatea acestuia, data fiind seceta de informatii. Pe piata romaneasca nu se cunoaste nici macar numarul real de tranzactii cu locuinte, Uniunea Nationala a Notarilor din Romania (UNNPR) sau Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) oferind doar totalul tranzactiilor imobiliare, in care intra si terenurile si proprietatile comerciale, scrie Business Cover.
Romania, pe locul I in UE la cresterea exporturilor. Din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, sapte au inregistrat cresteri ale exporturilor in 2010, fata de 2008. Din cele sapte, cel mai bun rezultat l-a obtinut Romania, a declarat, la The Money Channel, Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR). „Astazi am confirmarea de la colegii mei de la ambasadele UE in privinta exporturilor, spre bucuria mea am constatat ca Romania e pe primul loc in privinta iesirii din criza, din punct de vedere al exporturilor. Din 27 tari membre, sapte tari au reusit in 2010 sa realizeze exporturi superioare decat in 2008 si Romania e pe primul loc in UE. Toate celelalte tari au inregistrat pana la minus 20% in 2010 fata de 2008”, a declarat Ionescu. El a explicat ca unul din merite este al BNR, care a reusit sa mentina stabilitatea cursului monedei nationale, iar managementul companiilor s-a dovedit competitiv, in conditiile in care exporturile au scazut in timp ce un sfert din companiile exportatoare au disparut de pe piata, scrie Money.ro.