Sari direct la conținut

Business report: Peste 650.000 de euro "compensatii" pentru trei fosti supraveghetori din asigurari; 4 luni din 2013: A crescut cu 50% deficitul, a scazut cu 33% cofinantarea proiectelor europene; Sfatul lui James Mirrlees, laureat al Premiului Nobel pentru economie, pentru Romania: "Iesiti din UE!"

HotNews.ro

Peste 650.000 de euro „compensatii” pentru trei fosti supraveghetori din asigurari. „Trei fosti membri ai consiliului CSA, printre care un actual consilier al presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara, au incasat cate 20 de salarii compensatorii, conform contractului, pe motiv ca mandatul le-a fost scurtat prin infiintarea ASF”, au declarat pentru Capital surse apropiate situatiei. Problema salariilor compensatorii a fost pusa recent pe tapet de catre vicepresedintele ASF, Mircea Ursache care a aratat ca actualii membrii ASF care au ocupat in trecut functii de conducere in cadrul CSA, CNVM si CSSPP au posibilitatea contractuala de a solicita salarii compensatorii pentru ca mandatul lor a fost scurtat, potrivit Capital.

Compensatiile pentru fostii supraveghetori ai pietelor financiare – pe sarite. Compensatiile enorme cuvenite fostilor supraveghetori ai pietei de capital, ai pensiilor private si ai asigurarilor (CNVM, CSA si CSSPP) – de pana la 19 ori remuneratia lunara – este subiectul „fierbinte” cu care si-a inceput activitatea Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), succesorul celor trei, scrie si Bursa.

Sfatul lui James Mirrlees, laureat al Premiului Nobel pentru economie, pentru Romania: „Iesiti din UE!”. Britanicul James Mirrlees, laureat al Premiului Nobel pentru economie in 1996 care a predat la universitatile din Oxford si Cambridge, considera ca cea mai buna solutie pentru Romania este iesirea din Uniunea Europeana. Mai mult, intelectualul britanic sustine ca nu poate identifica alte solutii, atat timp cat Romania se afla in „camasa de forta” a Uniunii Europene. „Te poti gandi cum sa schimbi lucrurile, dar e greu sa oferi un sfat, sunteti intr-o incurcatura destul de serioasa. Raspunsul radical ar fi iesirea din UE”, a declarat Sir James Mirrlees pentru caleaeuropeana.ro.

4 luni din 2013: A crescut cu 50% deficitul, a scazut cu 33% cofinantarea proiectelor europene. Desi au crescut in termeni nominali cu 2,7 miliarde lei, de la 62,3 miliarde lei la circa 65 miliarde lei, veniturile incasate de stat au scazut atat in termeni reali cat si raportat la valoarea PIB. Este consecinta unui spor nominal situat sub nivelul inflatiei pe ultimele 12 luni ( 4,28% fata de 5,29%). In schimb, cresterea nominala a cheltuielilor a depasit inflatia ( „scor” 7,63% la 5,29%). In schimb, la partea de cheltuieli se observa imediat contrastul dintre cresterea cheltuielilor de personal cu 28,2% in termeni nominali (21,8% in termeni reali) si reducerile cele mai mari ca sume absolute, inregistrate la proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile (-30,1% nominal si -33,6% in termeni reali), scrie cursdeguvernare.ro

Peste 200.000 de romani risca amenzi pentru ca nu si-au depus la timp declaratia de venit. Cati bani ar putea incasa statul. In jur de 40% dintre romanii care aveau obligatia de a-si depune declaratia 200 privind venitul realizat in 2012 risca sa fie amendati pentru nerespectarea termenului legal, respectiv 27 mai, potrivit datelor provizorii furnizate de Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) pentru gandul. Fiscul ar putea incasa amenzi in valoare de circa 48,4 milioane de lei, echivalentul a 10,8 milioane de euro la un curs mediu de 4,45 lei/euro, de la contribuabilii care au intarziat, reiese din calculele gandul.

Care-i mai rentabila, capsuna sau zmeura? Un incepator si un veteran isi povestesc experienta. Capsunele au o piata mai mare, dar si mai aglomerata. Zmeura poate aduce profituri mai bune, dar cu riscuri pe masura. Investitia medie este de 10.000 de euro la hectar, bani care se recupereaza din primul sau al doilea an de productie si mai ramane si ceva profit. Conditiile esentiale sunt ca plantele sa fie ingrijite corespunzator si sa aiba noroc de vreme buna. De cealalta parte, un tanar de 29 de ani care a ales zmeura in urma cu patru ani spune ca se poate trai din aceasta afacere, dar ii avertizeaza pe cei care doresc sa isi investeasca banii aici sa nu se astepte la castiguri fenomenale si nici la munca putina, scrie agrointel.ro

Miliardarul care a ajuns sa-si declare falimentul personal. A creat o companie pe care a vandut-o cu 1,8 miliarde de dolari, iar cinci ani mai tarziu a ajuns sa isi declare falimentul personal. Aceasta este povestea lui Halsey McLean Minor, cel care a pus bazele CNET Networks. Halsey McLean Minor, 47 de ani, este un antreprenor american care a infiintat, in 1993, CNET, unul dintre cele mai accesate site-uri de tehnologie din lume. El a vandut CNET Network catre gigantul CBS Corp in anul 2008 pentru suma de 1,8 miliarde de dolari. In prezent, Minor are datorii de 100 de milioane de dolari, iar in banca mai are doar 50 de milioane de dolari. Astfel, acesta a ajuns sa isi declare falimentul personal dupa investitii proaste facute in imobliare si arta, scrie Capital.

Rafinaria Petromidia , 43% din capacitatea de rafinare a Romaniei. Capacitatea de rafinare a Romaniei a scazut cu 65 de procente in ultimii 20 de ani, ajungand la 11,7 milioane de tone anual. Din zece rafinarii, mai functioneaza doar 4, din care doar 3 proceaza titei (Petromidia – Rompetrol, Petrobrazi – OMV Petrom si Petrotel – Lukoil). A patra rafinarie romaneasca, Vega Ploiesti, face parte tot din Grupul Rompetrol. In cei peste 100 de ani de existenta, a trecut de la o rafinarie clasica la un producator si furnizor de produse speciale. Anul trecut, Grupul Rompetrol a finalizat programul de investitii la rafinaria Petromidia care a devenit astfel cea mai mare si mai performanta din Romania, scrie Bursa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro