Sari direct la conținut

Business Report: Picatii la Bac, "carne de tun" pentru economia subterana. Cum va reactiona mediul de afaceri; Mari branduri de lux produc haine intr-un fost CAP din Romania; Cati bani au pierdut bogatasii Romaniei in criza; Cum ne legam cu ungurii prin autostrada

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Picatii la Bac, „carne de tun” pentru economia subterana. Cum va reactiona mediul de afaceri? Unul din doi elevi a picat examenul de bacalaureat, in timp ce multe licee din tara au avut promovabilitate zero, ceea ce indica cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani. Efectele se vor resimti si in economie, care va ramane tributara unor industrii producatoare de bunuri si servicii cu valoare adaugata scazuta, in timp ce absolventii fara diploma vor constitui „carne de tun pentru economia subterana”. In acelasi timp, absolventii de liceu care nu se vor angaja cu contract de munca vor constitui o cheltuiala in plus pentru stat, care va fi nevoit sa le plateasca ajutorul de somaj, scrieDailyBusiness.ro.

Erste Bank: Estimarea de 2.300 de dolari pentru pretul aurului s-ar putea dovedi chiar prea conservatoare acum. Analistii grupului austriac Erste estimeaza ca pretul aurului ar putea ajunge in urmatoarele 12 luni la 2.000 de dolari pe uncie, iar investitorii institutionali, in special asiguratorii si fondurile de pensii, „vor domina urmatoarea etapa de crestere exuberanta a pietei aurului”. „De la publicarea primului nostru raport privind aurul in urma cu cinci ani, pretul aurului a crescut cu 140%. Estimarea expertilor din urma cu trei ani, care indica un pret pe termen lung de 2.300 USD, ar putea fi considerata chiar prea conservatoare acum”, a precizat Ronald Stoferle, analistul pentru aur al Erste Group. Integral peEconomicTimes.ro.

Interviu Mihai Tanasescu: „Decizia Fitch arata ca politicile economice luate au dat rezultate”. Reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International (FMI), Mihai Tanasescu, a declarat, intr-un interviu acordat capital.ro, ca ridicarea ratingului Romaniei si incadrarea lui in categoria investment grade este una pozitiva, care va da incredere investitorilor in Romania. Totodata, el avertizeaza ca trebuie sa fim in continuare prudenti si sa ducem reformele, la care ne-am angajat, pana la capat. Interviu integral inCapital.

Cati bani au pierdut bogatasii Romaniei in criza. V-ati intrebat cum s-au imbogatit. Dar cat au pierdut in criza? Unii din cei mai importanti oameni de afaceri din Romania au raspuns cu cifre. Altii dintre ei au evitat sa spuna altora cum au trecut prin criza. Integral peMoney.ro.

Primele semne ale unei noi recesiuni: comertul s-a prabusit, veniturile sunt in scadere. Afacerile cu alimente, bauturi si tutun au inregistrat cel mai mare declin in luna mai a acestui an: -10,3%. Preturile in industria energetica au crescut, in intervalul mai 2010-mai 2011, cu 8,7%. Desi autoritatile anuntau in aprilie ca economia romaᅡneasca a iesit din recesiune, datele furnizate ieri de Institutul National de Statistica arata, cu argumentele rigurozitatii si concretetei cifrelor, ca lucrurile nu sunt chiar pe fagasul cel bun. Potrivit INS, preturile productiei industriale din luna mai au crescut cu 8%, afacerile din comert s-au diminuat cu 6,4%, iar veniturile medii ale unei gospodarii au scazut, intr-un an, de la 2.342 lei la 2.318 lei, scrieFinanciarul.

Un domeniu care nu va fi lasat sa se prabuseasca. Piata imobiliara. Inca de cand a inceput criza, unul dintre primele efecte a fost scaderea numarului de tranzactii cu proprietati (locuinte sau comerciale – malluri, birouri, logistice) si evident a preturilor si valorii acestora. Care s-au diminuat si s-au diminuat, unele firme imobiliare de la noi si de aiurea s-au prabusit, pana cand cineva a zis stop. Credeti ca piata e aia si dintr-o data au revenit tranzactiile, inchirierile si prin ele evaluarea in sus? Integral inBusiness Cover.

12 companii de la Bursa au potential de crestere de peste 30% in urmatorul an. Dintr-un total de 32 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), doar Fondul Proprietatea (FP) a primit recomandare de „cumparare”, cu un potential de crestere de 33%. Analistii Target Capital, care estimeaza ca doar 11 emitenti au un potential de crestere de peste 30% in urmatorul an, au o recomandare de „cumparare” si patru recomandari de „vanzare”, restul emitentilor fiind trecuti pe „hold”, scrieEconomicTimes.ro.

Cum ne legam cu ungurii prin autostrada. Este pentru prima data cand o autostrada romaneasca se leaga de una din afara. Asa cum scriam nu mai departe de saptamana trecuta, putem sa incepem sa visam la o autostrada in care putem circula pana la Viena. Ministrul Transporturilor si Infrastructurii Anca Boagiu va efectua maine o vizita de lucru in Ungaria pentru a semna, impreuna cu omologul sau, ministrul Dezvoltarii Nationale, Pal Volner, Acordurile interguvernamentale romano-ungare privind conexiunea autostrazilor intre Arad – Nadlac (RO) si Csanadpalota – Mako – Szeged (H) si, respectiv, intre Cluj Napoca – Santaul Mare (RO) si Nagykereki – Szolnok (H), scrieCapital.

Romania si-a depasit tinta de energie regenerabila in 2010. Romania a produs anul trecut electricitate din surse regenerabile care a insemnat 35,24% din consum, astfel ca si-a depasit tinta de 33% pentru 2010. Certificatele verzi acordate anul trecut producatorilor de energie regenerabila au crescut pretul final al electricitatii cu 3,5 lei pe MWh. „Datorita punerilor in functiune a centralelor electrice care utilizeaza energia eoliana (466 de MW) si a hidraulicitatii foarte mari din anul 2010, gradul de realizare a tintei nationale in anul 2010 a inregistrat o pondere de 35% energie electrica din surse regenerabile de energie in consumul total brut de energie electrica, ceea ce a condus la depasirea tintei asumate de Romania pentru anul 2010 de 33%”, se arata intr-un raport al pietei de certificate verzi, realizat de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), scrieAdevarul.

China, un pericol: Dezastrul care se ascunde in spate. O analiza publicata recent de Bloomberg pune la zid economia Chinei, in care arata ca cea de-a doua mare economie a lumii se apropie de o aterizare fortata. In analiza sunt examinati o serie de aspecte precum problemele demografice, strategia de crestere economica si esecul planurilor economice. Analiza arata ca exita o dependenta mare a Chinei fata de consumatorul american, dupa care arata ca PIB-ul amerrican este de 14,3 mii de miliarde de dolari, de 3 ori mai mare decat al Chinei, scrieCapital.

Fotoreportaj: Cum se pregatesc londonezii pentru Olimpiada din vara 2012. Parcul olimpic care se construieste acum in estul Londrei, in oraselul Stratford, costa in total 8,8 miliarde de euro, din care 1,4 miliarde de euro doar sistemele de securitate. Pana acum, englezii au investit deja impresionanta suma de 8 miliarde de euro. Parcul care va gazdui a 30-a editie a Jocurilor Olimpice de Vara de anul viitor nu este mare, are doar 2,5 kilometri patrati. Totusi, este fascinant sa vezi cum se construiesc cladirile si arenele care vor atrage atatia spectatori, iar santierul poate fi vizitat de cei care doresc sa vada inca de pe acum cum va arata capitala de anul viitor a sportului mondial. Integral inAdevarul.

Mari branduri de lux produc haine intr-un fost CAP din Romania. Pentru clientii marilor branduri de lux din lume,”Made in Romania” a inceput sa sune mai bine decat „Made in China”. Ramanem insa deficitari la capitolul cost si materie prima. Cele mai negre piete din Romania. Painea si alcoolul conduc topul pietelor nefiscalizate, fiecare cu cate o pondere de 60% din totalul afacerilor respective. Evaziunea fiscala nu a scazut in ultimul an, in ciuda masurilor anuntate de Guvern. Din contra, spun liderii patronatelor, statul pierde enorm din cauza taxelor neplatite. Intr-o fabricuta de textile din localitatea Beriu, judetul Hunedoara, 50 de romance cos haine pentru marile branduri internationale: Cavalli, Armani sau Galliano. Unitatea, construita pe ruinele unei vechi CAP de vite, functioneaza din 1999, dar colaborarea cu nume mari ale modei internationale, precum Cavalli a inceput de aproximativ patru ani, scrieMoney.ro.

Cele mai negre piete din Romania. In timp ce oficialii anunta reducerea economiei negre, ca efect al masurilor luate de Guvern la presiunea Fondului Monetar International, reprezentantii patronatelor direct afectate de acest fenomen spun ca nici vorba de vreo imbunatatire a situatiei. Ba din contra, sunt sectoare – in special in industria alimentara – in care piata nefiscalizata a avansat cu cateva procente in 2010 si creste in continuare. Integral inAdevarul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro