Business Report: Pranz cu primul om din Vodafone: Despre business, Mahatma Gandhi si valorile unui manager de top; Ce variante ai ca sa scapi de taxa auto; Chevron, noua atractie la Vama Veche-2 Mai?
Ingheata negocierile cu FMI. Misiunea de evaluare formata din FMI, Comisia Europena si Banca Mondiala va intrerupe negocierile cu autoritatile romane, dar va continua discutiile tehnice atat in ceea ce priveste criteriile de indeplinit, cat si perspectivele macroeconomice, urmand sa mai stea in Romania cel putin cateva zile. „Vor continua discutiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discutii legate de tintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenta tehnica, iar acestea pot fi continuate, fara a se mai negocia nimic”, a declarat reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, relateaza EVZ.
Pranz cu primul om din Vodafone: Despre business, Mahatma Gandhi si valorile unui manager de top. Ferm, vertical, stapan pe sine, seful Vodafone Inaki Berroeta poate discuta la fel de relaxat atat de business cat si despre motocicleta lui „militieneasca” sau despre un pranz, utopic, cu Steve Jobs sau Gandhi. Am petrecut peste 90 de minute in compania omului numarul unu al operatorului telecom intr-un restaurant din apropierea sediului companiei. Nu a fost usor sa „ii smulg” aceste minute, multe la numar comparat cu standardul interviurilor de presa. Multe mail-uri, telefone, dialoguri cu departamentul de PR si (re)amintire fata in fata. Integral pe Wall-Street.ro
Ce face UE cu contributiile noastre: subventii agricole pentru terenuri de golf si aeroporturi. Dacian Ciolos, comisarul european pentru Agricultura, a propus o lista de suprafete neproductive care nu realizeaza activitati agricole, pe care se regasesc si terenurile de golf sau aeroporturile, si care sa fie excluse de la ajutoarele oferite in baza Politicii Agricole Comune (PAC). Pana acum, danezii se opun insa acestei propuneri. „Este de neconceput sa diluam propunerea Comisiei, asa cum sugereaza presedintia (daneza a Uniunii Europene)”, a avertizat comisarul european in cursul unei reuniuni cu ministrii europeni ai Agriculturii desfasurata la Luxemburg. Integral in EVZ.
Chinezii se vor stapanii absoluti: Pun mana pe cel mai mare port de la Marea Neagra. Miliardele promise de Beijing statelor europene aflate in pragul colapsului transforma „bancherul americanilor” in „finantatorul europenilor”. Ce castiga China din acest joc? Dupa ce au pus stapanire pe cel mai important port din Atena, chinezii incep sa bata apropouri cum ca si-ar dori sa obtina in concesiune cel mai larg port la Marea Neagra. Este vorba despre portul Varna de la bulgari, pentru care investitorii chinezi isi manifesta interesul, conform declaratiilor facute de ambasadorul Chinei in Bulgaria. Multe dintre statele europene ingenuncheate de criza au facut apel la ajutorul Chinei, tara cu cele mai mari rezerve valutare din lume. Vizite dupa vizite si declaratii de prietenie si sustinere fara precedent au loc intre presedinti si premieri europeni si omologii lor chinezi. Continuarea in Capital.
Ce variante ai ca sa scapi de taxa auto. Comentarii ca „Adio, masini de Bulgaria”, „conservele bulgaresti vor disparea de pe sosele”, si alte zeci asemenea anunta sfarsitul inmatricularilor peste Dunare. S-ar putea sa nu fie insa asa. Cei care au facut o afacere din acest lucru sunt departe de a trage obloanele. „Deocamdata suntem in stand-by, asteptam sa vedem ce forma va avea legea. Vom avea insa solutii, in ultima instanta vom recurge la servicii de inchiriere catre clienti”, spune Marc Vornicu, proprietarul unei firme inregistrate in Bulgaria care ofera astfel de servicii, informeaza EVZ.
De ce postam pe Facebook? Vezi cati utilizatori sunt cu adevarat activi. Este deja stiut ca popularitatea Facebook-ului se bazeaza pe satisfacerea nevoii fundamentale de a comunica. Totusi, doar o cincime dintre utilizatori sunt cei mai activi. Specialistii spun ca reteaua de socializare da o dependenta chiar mai mare decat tutunul. „Psihologii considera actiunile de a adauga membrii ai familiei sau cunoscuti si a posta si privi imagini si videoclipuri, o actiune primara si chiar tribala”, a declarat pentru DailyBusiness.ro Liviu Dumitru, CEO-ul si co-fondatorul agentiei de interactive Wizart Studios. Integral pe DailyBusiness.ro
Vinurile de colectie, o afacere ametitoare. 68.500 de euro este cel mai mare pret pentru un lot de vinuri adjudecat in Bucuresti. Bonul de achizitie a lotului, datat septembrie 2011, constituie certificatul de nastere al pietei vinurilor de colectie din Romania. Piata vinurilor rare incepe sa se organizeze, si tot mai multi cumparatori invata sa privesca achizitionarea unei sticle de vin vechi si celebru ca pe o investitie. Licitatiile de profil sunt privite de cumparatori, producatori si intermediari ca fiind un moment in care colectiile de vinuri incep sa aiba lichiditate si transparenta. Pana acum, au fost organizate doar doua licitatii importante, iar alte doua sunt programate pentru acest an, scrie Capital.
Chevron, noua atractie la Vama Veche-2 Mai? Guvernul a publicat ieri pe site-ul de internet al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) cele trei harti ale perimetrelor Vama Veche, Costinesti si Adamclisi in interiorul carora Chevron va putea exploata gaze de sist si eventuale resurse de petrol. Pe baza coordonatelor in sistemul Stereo 70-proiectia oficiala cartografica a Romaniei, ziarul Romania libera a incercat sa identifice o parte din punctele care limiteaza cele trei perimetre de exploatare. Surpriza a fost sa descoperim ca o buna parte din aceste puncte sunt amplasate in zone de maxim interes turistic. Cele trei perimetre au forma unor triunghiuri cu varfurile indreptate spre interior, baza a doua dintre acestea fiind tarmul Marii Negre. Continuarea in Adevarul.
Aurel Saramet: Daca finantarea IMM-urilor ar creste la 25%, economia ar castiga 1-2% din PIB.
Economia romaneasca ar castiga 1- 2 procente din Produsul Intern Brut, daca finantarea intreprinderilor mici si mijlocii ar creste de la 15% la 25%, a apreciat, ieri, Presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, Aurel Saramet, informeaza Agerpres. Acesta a explicat ca, potrivit unor statistici, la nivelul Uniunii Europene, IMM-urile contribuie cu o medie de 65% la realizarea PIB-ului, iar in Romania lucrurile se petrec „aproape similar”, desi in UE 65% dintre IMM-uri sunt finantate, iar in Romania doar 15%, informeaza Bursa.