Sari direct la conținut

Business Report: Preturile apartamentelor din Bucuresti, la jumatate fata de 2010 in grila notarilor; Finantele clarifica printr-o circulara cum se depune declaratia pe profit in 2011; Google pune 6.000 de joburi la bataie in 2011; Doar creditele in valuta ii mai atrag pe romani

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Monaco din Berceni: 42 de familii in 304 apartamente. O serie de ansambluri rezidentiale din Bucuresti au in continuare sute de apartamente disponibile, ca urmare a finalizarii proiectelor in plina criza, astfel ca in cele doua blocuri Monaco Towers din Berceni s-au mutat pana in prezent doar 42 de familii, in conditiile in care firma cu actionariat libanez Marble House a construit 304 apartamente. Directorul de vanzari al proiectului, o investitie de circa 30 mil. euro, spune ca au fost cumparate 33% dintre apartamente, dar nu toti clientii s-au mutat, astfel ca un bloc nu este utilizat deloc, in timp ce la al doilea este suficienta folosirea unui singur lift. „Apartamentele cu doua camere au pret fix. La trei camere se negociaza”, spune Victor Marinescu, directorul de vanzari al complexului situat in apropierea statiei de metrou Dimitrie Leonida (IMGB) si finalizat in decembrie 2009, scrie ZF.ro.

Finantele clarifica printr-o circulara cum se depune declaratia pe profit in 2011. Doar firmele care au platit impozit minim anul trecut vor depune doua declaratii pentru impozitul pe profit in 2011, potrivit unei circulare a Ministerului de Finante transmise adminitratiilor financiare. Clarificarea a fost facuta la cererea specialistilor in fiscalitate si pentru „evitarea crearii unor situatii si imagini negative in ceea ce priveste introducerea unor obligatii fiscale suplimentare”. Eliminarea impozitului minim, in ultimul trimestru al anului trecut, a dus la impartirea lui 2010 in doua perioade pentru determinarea impozitului pe profit. Prin urmare, conform circularei aceasta obligatie le-ar reveni tuturor contribuabililor indiferent daca au platit impozitul minim sau impozitul pe profit, anunta Capital.ro.

Ucraina cumpara o platforma de foraj pentru extractii din Marea Neagra. Ucraina intentioneaza sa cumpere, in acest an, o platforma plutitoare de foraj pentru extractia de hidrocarburi din Marea Neagra, investitie ce are ca scop reducerea dependentei de importurile de gaze naturale din Rusia, potrivit premierului ucrainean Nikolai Azarov. Instalatia va fi cumparata din Singapore. Sectiunea Kerci a platformei continentale a Marii Negre are rezerve de gaze naturale estimate la 10,8 miliarde metri cubi. Acestea ar putea majora productia anuala de gaze a Ucrainei cu patru miliarde metri cubi. Ucraina vrea, de asemenea, sa extraga gaze naturale din surse alternative, precum straturile carbonifere sau sisturile bituminoase, informeaza Bursa.ro.

Preturile apartamentelor din Bucuresti, la jumatate fata de 2010 in grila notarilor. O comparatie a valorilor locuintelor din Bucuresti din grilele notarilor din 2010 si 2011 arata ca pentru acest an, aceste valori au fost reduse cu procente cuprinse intre 28 si 66%. Vezi mai jos la ce valori calculeaza anul acesta notarii impozitul la efectuarea unei tranzactii. Garsonierele confort I din zona Bulevardul Marasesti au acum in grile un pret redus cu 62% fata de grila din 2010, adica, de la o medie de 53.550, acum s-a ajuns la o valoare medie de 20.150 euro. O scadere de 53% s-a inregistrat si in cazul garsonierelor din zona Stefan Cel Mare, Circului, Aurel Vlaicu. De la valoarea medie de 50.050 euro, s-a ajuns acum la 23.500 de euro. O scadere si mai mare se observa in cazul garsonierelor din zona Bulevardul Tineretului, de 63%. Astfel, acum o locuinta de acest timp figureaza cu o valoare de 20.150 de euro, fata de 55.300 de euro in 2010. Valorile garsonierelor din zona Baneasa, cu B-dul Aerogarii, Marinarilor, B-dul Ficusului, Neagoe Voda si Elena Vacarescu s-au redus cu 66%, de la 66.150 de euro in 2010, la 22.000 de euro in 2011, scrie Money.ro.

Cum a detronat HP rivalul IBM pe piata de servere. „Batrana doamna” din Palo Alto a inregistrat anul trecut trei trimestre consecutive in pozitia de lider, atat pe piata internatioanla cat si pe cea romaneasca. „Am ajuns in pozitia de lideri in urma unor investitii si a achizitiei EDS, dar si ca urmare a introducerii tehnologiei convergente HP si a vanzarilor foarte bune de servere Blade”, spune Mihai Guran, ESS Manager la HP Romania. Oficialul HP a spus ca, in cel de-al treilea trimestru al anului, compania a atins o cota de piata de 71% apropiata de cea inregistrata la nivel mondial, in crestere cu 119% fata de trimestrul anterior si cu 134% fata de 2009. „Pe segmentul serverelor standard HP e numarul unu si pe trimestrul al treilea din 2010 si in Romania, cu un marketshare de 47,8%, in crestere cu 56,8% fata de trimestrul anterior si cu 96% fata de anul anterior. Tot in al treilea trimestru s-au livrat 276 de sisteme server de tip blade iar cota de piata a HP a fost de 69,3%, foarte asemanatoare cu cea inregistrata la nivel mondial de companie”, a adaugat acesta, anunta Business Cover.

Creditul privat, inghetat de doi ani. Cum sa creasca economia? Bancherii au tinut creditul pentru sectorul privat „inghetat” si anul trecut, iar in lipsa finantarii economia romaneasca a ajuns sa ramana doar alaturi de cea a Greciei in teritoriul negativ, la mai bine de doi ani de la criza financiara din 2008. Creditul pentru sectorul privat a scazut anul trecut cu 3% in termeni reali (eliminand impactul inflatiei), similar cu ce s-a intamplat in 2009. Scenariul ultimilor doi ani difera radical de ritmurile de crestere de pana la 50%, inregistrate in anii de boom ai economiei. La sfarsitul anului trecut soldul creditului privat era de 49 mld. euro, fata de aproape 50 mld. euro in decembrie 2008. Fara bani pentru achizitii noi consumul intern s-a prabusit, iar companiile exportatoare nu au reusit sa antreneze restul economiei dupa ele, in ciuda revenirii cererii pe pietele externe. Desi exporturile au urcat cu 30%, economia a scazut cu aproape 2% anul trecut, potrivit estimarilor, informeaza ZF.ro.

Noi imagini cu Ferrari Four. Ferrari.com a lansat un nou set de fotografii de studio ale unui elegant FF Grigio Ferro Met. Impreuna cu aceste fotografii de studio se mai gasesc si trei imagini care atesta atentia deosebita cu care s-au facut testele de dezvoltare asupra sistemului de tractiune integrala in conditiile drumurilor inzapezite din Suedia si din Finlanda. Acestea descriu stadiile dezvoltarii prototipului camuflat utilizat pe termen lung pentru testarea sistemului 4RM, patentat exclusiv de catre Ferrari. Noul FF va fi lansat oficial la Salonul Auto de la Geneva, care va avea loc in perioada 3-13 martie 2011. Primul exemplar Ferrari FF va sosi in Romania in luna iunie, scrie 24auto.ro.

Google pune 6.000 de joburi la bataie in 2011. Cel mai dorit angajator al lumii vrea sa isi mareasca spectaculos echipa pentru a face fata concurentei din ce in ce mai dure venite din partea unor rivali precum Facebook Inc. Ritmul angajarilor va fi in 2011 unul record pentru Google, depasindu-l chiar si pe cel inregistrat in 2007, cand gigantul si-a marit echipa cu peste 6000 de noi membri, relateaza CNN. In 2010, Google a mai angajat peste 4500 de oameni, majoritatea lor in domeniul ingineriei si cel al vanzarilor, echipa ajungand sa numere astfel, la sfarsitul anului, 24.400 de persoane. „Cautam talente de top, atat in tara cat si in lumea intreaga, si vom angaja cati oameni inteligenti si creativi putem pentru a face fata unora dintre cele mai dure provocari din IT”, a scris Alain Eustace, vicepresedintele Google pentru inginerie si cercetare, pe blogul companiei, anunta Gandul.

Doar creditele in valuta ii mai atrag pe romani. Soldul imprumuturilor in euro, dolari si franci elvetieni contractate de populatie au crescut cu 6,4% in 2010. Cel in lei a scazut cu 7,5%. Romanii care s-au incumetat sa se imprumute in 2010 au contractat credite in valuta, in special pentru locuinte. In plus, dobanzile mai mici la euro sunt un alt motiv. Soldul imprumuturilor contractate de populatie a ajuns la finele lui 2010 la echivalentul a 102,1 miliarde de lei, in crestere cu doar 1,88% fata de sfarsitul anului precedent, potrivit datelor publicate ieri de Banca Nationala a Romaniei. Avansul nesemnificativ al creditarii este explicat de politica mai restrictiva a bancilor in ceea ce priveste acordarea finantarilor, dar si de faptul ca romanii nu se mai incumeta sa se imprumute. Iar asta pentru ca puterea de cumparare a continuat sa scada, iar gradul de indatorare a crescut, pe fondul majorarii dobanzilor si al deprecierii monedei nationale, informeaza Adevarul.

Ce masini poti cumpara cu 13.000 de euro. Daca vrei o masina pentru familie, aproape sigur ai cateva pretentii: sa fie in trei volume (adica sa aiba portbagaj separat si spatios), sa fie robusta si ieftin de intretinut, dar si sa-ti ofere cat mai multe dotari intr-un pret cat mai mic. Vestea buna e ca importatorii se zbat sa creeze pachete speciale potrivite necesitatilor standard ale romanilor, fara a mai adauga lucruri care nu ii intereseaza, dar care ar ridica pretul. Lasand la o parte masinile autohtone, ofertele pentru masinile accesibile potrivite familiilor (adica cele din clasa compacta) incep de la 13.000 de euro, incluzand TVA, o suma mai potrivita cu buzunarul romanului care tine mortis sa-si ia o masina noua de import, dar nu sa se ruineze pe timp de criza. Nu vorbim insa despre masini puternice sau cu performante deosebite, ci de pachete de dotari oferite foarte ieftin in aceasta perioada de catre importatori inghesuiti de criza. Iata principalele caracteristici ale celor mai interesante modele compacte in trei volume ale momentului, tinand cont de ofertele speciale ale importatorilor, scrie Romania Libera.

Lidl, H&M si Leroy Merlin intra pe piata locala in 2011. Cate malluri se deschid anul acesta in Romania. Intr-o perioada in care romanii au devenit adeptii economisirii si ai dramuirii veniturilor intrate pe o panta descendenta, dezvoltatorii de centre comerciale isi reiau, declarativ, expansiunea. Sase noi centre comerciale vor fi deschide anul acesta, la nivel national. Un singur mall va fi inaugurat in Capitala si alte cinci in marile orase din provincie, respectiv in Constanta, Arad, Oradea, Craiova si Iasi, potrivit termenelor oficiale avansate de dezvoltatori. Cel mai mare, cu o suprafata inchiriabila de 57.000 de metri patrati, va fi construit de catre compania Belrom, in Craiova. In Iasi urmeaza sa fie deschis cel mai mic mall al anului. „Iasi Palas”, dezvoltat de una din firmele omului de afaceri roman Iulian Dascalu, va spori stocul de spatii comerciale moderne din Moldova cu 26.200 de metri patrati inchiriabili (vezi tabelul). Chiar daca puterea de cumparare a romanilor nu a crescut peste noapte, analistii pietei imobiliare sunt optimisti, anunta Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro