Business Report: Problemele salarizarii in Romania vs. salariile managerilor de la stat; Investigatie pe piata bancara, pentru operatiunile cu cardul; Hornbach, vanzari in crestere cu 4% in ultimul an financiar; Cate dintre zece cele mai mari companii farmaceutice din Romania au si fabrici aici
Competitivitatea Romaniei coboara la cea mai mica valoare din ultimul deceniu. Romania ocupa locul 55 din 60 de state prezente topul competitivitatii realizat de Institutul International pentru Managementul Dezvoltarii (IMD) din Elvetia. In ultimul an, tara noastra a coborat cu 2 locuri, ajungand la minimumul ultimilor 11 ani. Romania a fost inclusa in studiul World Competitiveness Yearbook realizat de IMD in anul 2003, cand a consemnat si cea mai buna clasare de pana acum, pe locul 43. Competitivitatea economica a Romaniei s-a inrautatit ulterior, dar s-a apropiat din nou de acest nivel in 2007, anul aderarii la Uniunea Europeana, cand s-a situat pe 44, noteaza cursdeguvernare.ro.
Care este adevarul in scandalul salariilor compensatorii pentru arbitrii financiari. Fostul presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Daniel Tudor, spune ca nu a cerut salarii compensatorii de la institutia pe care a condus-o si aminteste ca in mandatul sau remuneratiile din consiliul CSA au scazut cu 50%. Recent, un alt vicepresedinte al ASF, Mircea Ursache, a dezvaluit in presa faptul ca unii membri ai Autoritatii ar urma sa primeasca compensatii financiare de la institutiile pe care le-au condus in trecut. Aceste compensatii ar veni ca urmare a desfiintarii res pectivelor institutii, adica CSSPP (arbitrul pen si ilor private), CNVM (supraveghetorul pietei de capital) si CSA (arbitrul pietei asigurarilor), scrie EVZ.
Hornbach, vanzari in crestere cu 4% in ultimul an financiar. Operatorul german de bricolaj Hornbach a raportat, in anul financiar 2012/2013, o crestere cu 0,8% a vanzarilor, pana la 3,229 miliarde de euro. In acelasi timp, profitul inainte de dobanzi si impozite (EBIT) s-a ridicat la 145,9 milioane de euro, sub nivelul cifrei raportate in anul financiar precedent, de 169,1 milioane de euro. In Romania, nemtii au avut afaceri mai mari cu 4% fata de anul anterior, dar nu au facut publice valorile. Potrivit lui Albrecht Hornbach, CEO al Hornbach Holding AG, principala cauza a scaderii profitului a fost agravarea recesiunii incepand din vara anului trecut, scrie BusinessCover.
Cate dintre zece cele mai mari companii farmaceutice din Romania au si fabrici aici. Ultimele date ale companiei de cercetare Cegedim privitoare la topul companiilor farmaceutice din Romania dupa vanzari nu prezinta schimbari mari, mai ales in cazul prezentei, printre acestea, a producatorilor locali. Ierarhia principalelor 10 corporatii pentru ultimele 12 luni se mentine comparativ cu trimestrul anterior, pe podium fiind Sanofi (inclusiv Zentiva), cu vanzari de 975 mil.lei, urmata de Hoffmann La Roche, cu 876 mil.lei si Novartis cu 741, mil.lei, noteaza Capital.
Investigatie pe piata bancara, pentru operatiunile cu cardul. Avem printre cele mai mari comisioane la plata cu cardul: 1-1,2%, fata de sub 1% media din UE. Consiliul Concurentei (CC) inves-tigheaza piata bancara, pe sectorul operatiunilor cu cardul, dupa cum a anuntat, ieri, Bogdan Chiritoiu, presedintele CC. Domnia sa a declarat: „Timp de doi ani de zile am colectat date de la 28 de banci, ne-am uitat la nivelurile de tranzactie si la rentabilitatea operatiunilor in Romania, precum si la modul in care au loc tranzactii similare in UE. Sunt tarife la Visa si MasterCard peste medie, undeva la 1-1,2% din valoarea tranzactiei, fata de sub 1% in UE si fata de angajamentele pe care si le-a luat Visa in UE acum doua saptamani, de a cobori nivelul acestor comisioane undeva la 0,4% pentru tranzactiile trans-frontaliere”, scrie Bursa.ro.
Care-i mai rentabila, capsuna sau zmeura? Un incepator si un veteran isi povestesc experienta. Cu un singur hectar se poate trai decent in Romania, dar e nevoie de bani, studiu si multa munca. Este profitabila cultura zmeurii sau a capsunelor? Ca in orice afacere, raspunsul corect este „depinde pe cine intrebi”. Incepatorii, care abia au depasit efortul de invatare si au dat de profit, sunt tentati sa subevalueze incasarile, de teama competitiei care ar putea sa le strice piata. Pe masura ce invata meserie, totul li se pare mai usor iar unii ajung sa-si vanda experienta si materialul saditor. Caz in care, sunt tentati sa supraestimeze afacerea, ca sa vanda mai bine, noteaza Capital.
Ramasitele industriei nucleare romanesti viseaza inca la reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda. Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda ramane un obiectiv prioritar, cel putin la nivel declarativ, pentru Romania. Dincolo de problemele legate de gasirea unui partener real pentru asocierea in vederea demararii investitiei, ramasitele industriei nucleare romanesti ar putea constitui un avantaj pentru constructia celor doua reactoare, atata vreme cat acestea mai exista inca. Energy-Center isi propune o radiografie a cea ce a mai ramas din Programul nuclear romanesc si cum s-a derulat acesta in faza construirii reactoarelor 1 si 2, astfel incat sa putem intelege care sunt sansele continuarii Programului si ce avantaje ar putea avea industria romaneasca din participarea la realizarea reactoarelor 3 si 4.
Directorii generali din Romania, optimisti in ceea ce priveste perspectivele de crestere ale afacerilor. Directorii generali din Romania par sa-si fi regasit increderea in perspectivele de crestere ale companiilor lor, atat pe termen scurt, cat si mediu. 42% dintre respondenti s-au aratat foarte increzatori cu privire la perspectivele de crestere ale companiilor lor in urmatorul an, iar 60% si-au manifestat aceasta asteptare pentru urmatorii trei ani (in comparatie cu 36%, respectiv 46% la nivel global), potrivit rezultatelor editiei 2013 a raportului Romania CEO Survey, noteaza cariereonline.ro.