Business report: Razboi intre medicina de stat si cea privata pe banii asiguratilor; De ce au distrus bancherii lumea? Vedeti raspunsul unui bancher; Cum se joaca primariile de-a verificarea asigurarilor; Ce hopuri au de trecut concesiunile celor patru autostrazi noi
Surse: Adrian Baicusi, country manager G4S Romania, a demisionat. Adrian Baicusi, country manager G4S Romania, a demisionat din functie saptamana trecuta, prin intermediul unei note interne, ne-au informat printr-un e-mail surse din cadrul companiei. G4S este liderul pietei locale de servicii de securitate, cu afaceri de 55 de milioane de euro in 2011 si aproximativ 6.000 de angajati in companiile G4S Secure Solutions si G4S Cash Solutions. Contactat de ziarul Bursa, domnul Octavian Marza, directorul executiv al companiei, ne-a declarat: “Nu va pot confirma demisia domnului Baicusi, nu am ce sa va spun. Dansul este in concediu saptamana viitoare (n.r. aceasta). Daca s-a intamplat ceva, cu siguranta va fi transmis un comunicat de presa in zilele urmatoare”.
De ce au distrus bancherii lumea? Vedeti raspunsul unui bancher. Matt Levine, un fost bancher american, incearca sa ofere un raspuns la intrebarea care, de la declansarea crizei, se afla pe buzele tuturor: De ce au distrus bancherii lumea? Vezi mai jos extrase din comentariul acestuia. “As putea sa va spun ca nu toti bancherii sunt dobitoci si ca majoritatea celor pe care ii cunosc sunt etici, destepti, cu caracter si amuzanti, dar nu ma veti crede si aveti tot dreptul sa nu credeti. Daca toti bancherii sunt niste nesimtiti in care nu te poti avea incredere, si eu am fost un bancher, deci si eu sunt un nesimtit ne necrezut si nu aveti motive sa imi ascultati pledoaria. Asa ca iata o fraza logica spusa de profesorul Gary Gordon de la Yale: -Daca bancherii lacomi sunt cauza crizelor, atunci am avea cate o criza in fiecare saptamana-. Daca teoria voastra despre criza financiara este ca a fost cauzata de bancherii, atunci nu se explica de ce criza financiara a inceput in 2007-2008 si nu acum. Integral in Capital.
Cum se joaca primariile de-a verificarea asigurarilor. Unele primarii din tara au trimis locuitorilor notificari pentru a verifica asigurarea locuintelor desi in lipsa unei baze de date procesul este destul de costisitor. Cateva primarii cheltuiesc bani frumosi notificand de-a valma locuitorii in legatura cu asigurarea caselor, in conditiile in care nu exista o baza de date care sa indice locuintele fara asigurare. Este cazul primariilor din Iasi, Pitesti si alte localitati mari din tara. Oamenii sunt rugati sa prezinte dovada asigurarii. Daca nu exista, sunt pasibili de amenda de la 100 pana la 500 de lei. Concret, romanii ar trebui sa isi asigure locuintele pentru trei riscuri de catastrofa: cutremur, inundatii si alunecari de teren, printr-o polita obligatorie sau facultativa. “Cata vreme nu exista o baza de date completa cu cei care sunt si nu sunt asigurati primariile ar trebui sa opreasca notificarile, destul de costisitoare”, a spus pentru EVZ Aurelia Cristea, fost sef al PAID, institutia responsabila de gestionarea politelor obligatorii.
Cele mai aşteptate smartphone-uri ale anului Dacă în calendarul zodiacal chinezesc ar fi fost cu putinţă update-urile, anul 2013 cu siguranţă ar fi fost trecut sub semnul 1080p (Full HD). Luptele principale ale anului se vor da pe calitatea imaginii telefoanelor mobile, care va trebui să fie în mod obligatoriu Full HD, dar şi pe dimensiunea tot mai mare a ecranelor. La acest capitol se pare că standardul care se va impune este cel al display-ului de circa 5 inch, scrie Income Magazine
Miracolul asteptat de 3.000 de angajati Oltchim intarzie sa apara. Situatia Oltchim este neschimbata fata de anul trecut. Venituri in scadere, pierderi mai mari, datorii in crestere. Guvernul mai are la dispozitie doar cateva saptamani pentru a gasi solutia Combinatul valcean Olt-chim a intrat in ultima repriza posibila de prelungiri. Ministerul Economiei si guvernul Ponta trebuie sa ia o decizie clara, indiferent care va fi aceasta. Nu doar rabdarea Fondului Monetar International a ajuns la limita, ci si cea a celor 3.300 de angajati, care nu stiu ce le rezerva viitorul. Singura concluzie importanta a simulacrului de privatizare prin licitatie de anul trecut este ca nu se vor gasi investitori strategici reali in afara de cei care si-au manifestat deja interesul, informeaza Capital.
Ce hopuri au de trecut concesiunile celor patru autostrazi noi. Peste cinci ani, Romania ar trebui sa aiba construiti nu mai putin de 700 de kilometri de autostrazi in concesiune. Vazuta de Guvern ca un soi de panaceu la lipsa cronica de bani la buget, concesionarea concomitenta a patru tronsoane importante de autostrazi va fi insa dificila. Nu mai putin de patru proiecte importante de autostrazi ce urmeaza a fi realizate in sistem de concesiune (concesionarul finanteaza, construieste, apoi colecteaza timp de 30 de ani taxele de autosᅡtrada) au fost scoase la licitatie in ultimele doua luni de catre conducerea Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania cu binecuvantarea Ministerului Transporturilor. Anunturi publice prevad pentru autostrazile “Centura Sud Bucuresti” (valoare estimata la 9 miliarde lei, lungime 50 de kilometri), Comarnic-Brasov (5,3 miliarde lei, 58 de kilometri), Pitesti-Craiova (3,6-4,8 miliarde lei, 120 de kilometri) si Ploiesti-Focsani (3,5-4,4 miliarde lei, 150 de kilometri) finalizarea, luna viitoare, a unei liste scurte de doritori, scrie Romania Libera.
Statul mai are peste un miliard de euro pentru cei care vor să dezvolte afaceri în România Statul mai are peste un miliard de euro pregătiți pentru cei care vor să dezvolte afaceri în România, dar termenul convenit cu Uniunea Europeană pentru acordarea lui expiră în 2013. Ce condiţii trebuie să îndeplinească cei care vor să intre în clubul exclusivist al celor nici 30 de beneficiari ai acestui tip de sprijin financiar, care include nume precum Renault, Arctic, Bosch şi Pirelli?, scrie Income Magazine
Sistemul de finantare care scoate bancile din joc: Primesti bani ce nu trebuie dati inapoi. Practic, ai un proiect in jurul caruia dezvolti o retea sociala careia ii pui la dispozitie cateva servicii legate de proiect. Membrii retelei ofera bani in schimbul serviciilor la care au acces, ajutand astfel crearea sau dezvoltarea produsului respectiv. Aceasta idee de finantare nu este una noua, insa internetul a usurat accesul la comunitati extinse dispuse sa sustina anumite proiecte. Acum exista un public tinta mult mai larg si mai nisat. Anul trecut, peste 18.000 de proiecte au fost finantate cu succes prin intermediul Kickstarter, cel mai mare site de crowdfunding din lume. Un volum de 320 mil. dolari a fost atras de 2,2 milioane de oameni, facand posibile o serie de proiecte creative. Jocurile, o categorie care include jocurile video, cu carti si cu table, a atras cele mai multe fonduri, cu 83 mil. dolari investite in peste 900 de proiecte, noteaza Capital.
Sageata Albastra a obosit. Cine se ofera sa repare trenurile automotoare Desiro? Pentru ca faimoasele garnituri Sageata Albastra au durata de exploatare aproape sa fie depasita, CFR Calatori trebuie sa asigure necesarele reparatii, astfel ca organizeaza o licitatie de atribuire a lucrarilor pentru automotoarele Desiro. CFR Calatori organizeaza, in data de 22 ianuarie 2013, procedura de negociere cu publicarea prealabila a unui anunt de participare avand ca obiect achizitia de “Servicii de reparatii osii montate motoare si libere ale automotoarelor Desiro SR 20D”, se arata intr-un comunicat al transportatorului public. Potrivit CFR Calatori, procedura de atribuire se va realiza in conformitate cu OUG 34/2006 privind contractele de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii, cu modificarile si completarile ulterioare. Atribuirea se va finaliza cu incheirea unui acord-cadru, cu o valoare estimata de minim 2.077.500 lei fara TVA si maxim 33.240.000 lei, fara TVA, informeaza Adevarul.
Razboi intre medicina de stat si cea privata pe banii asiguratilor. “Banii urmeaza pacientul”, insa nu si la spitalul privat. Principiul dupa care a functionat pana acum sistemul sanitar romanesc ar putea fi schimbat, insa va fi acesta cel mai bun mod de a intoarce investitia asiguratilor in propria lor sanatate? In prezent, in limita plafonului obtinut anual de la CNAS, preturile la operatorii privati sunt cu circa 30% mai mici decat in mod normal, reducerea fiind acoperita de contributia asiguratului la Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate (FNUASS). Posibilitatea aceasta ar putea disparea de la 1 martie, iar vizate sunt interventiile medicale mai complexe si totodata mai scumpe, pentru care romanii au ales in ultimul timp privatul, cum ar fi nasterile sau operatiile de apendicita. Masura vine intr-o perioada in care privatii au anuntat investitii masive in spitale-mamut, in care sa poata trata cazuri complexe. Europe Eye, MedLife, Medicover, Romgermed sau Medsana sunt doar cativa dintre operatorii care au in plan spitale pentru anii urmatori, scrie Capital.