Sari direct la conținut

Business Report: Razbunarea bancilor – Cum ajungi sa figurezi ca restant fara sa fii dator un leu; Lista cartierelor "vii" si "moarte" ale pietei imobiliare din Capitala. Vezi care sunt zonele cu cele mai cautate apartamente; Ce poti sa cumperi cu 100.000 de euro; Bursa de Valori Bucuresti in Wikileaks. Trei gogosi

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Creste riscul in sistemul bancar. Provizioanele au depasit 24 de miliarde de lei. A cincea parte din volumul total de credite inregistreaza intarzieri la plata mai mari de 60 de zile. Povara creditelor neperformante ramane in continuare semnificativa. La finalul lunii ianuarie 2011, nivelul provizionarii a urcat la un nou maxim, de 24,1 miliarde de lei, in crestere cu 543 de milioane de lei fata de nivelul inregistrat cu o luna in urma. In acelasi timp, rezervele pentru restantele mai mari de 90 de zile au depasit 21 mld. lei, cu peste 574 de milioane de lei mai mult fata de decembrie 2010, scrie Financiarul.

Google: Telefonul va fi folosit in locul cardurilor de credit. Google va dezvolta un sistem ce va permite telefoanelor mobile sa fie utilizate drept carduri de credit. Expertii spun ca este o metoda de plata mai sigura decat cardurile cu banda magnetica. Google si-a inceput colaborarea cu Citigroup si Mastercard pentru a dezvolta un sistem de plata special pentru telefoanele care folosesc sistemul Android, scrie ItPlay.ro.

Razbunarea bancilor – Cum ajungi sa figurezi ca restant fara sa fii dator un leu. Razboiul clientilor cu bancile se poarta si altfel decat prin intermediul agentilor de la Protectia Consumatorului sau avocatilor. Ordonanta de Urgenta 50 nu a stins nici pana astazi lupta dintre clienti si bancile care incearca, se pare, sa-i intimideze in vreun fel sau altul pe cei mai vocali dintre ei. Un client al unei banci din Romania certat cu institutia de la care a luat credit ne-a aratat cum a fost trecut in lista celor cu datorii, desi nu si-a intarziat plata la credit niciodata, scrie Capital.

Exista si constructori fericiti. Fara contracte cu statul. Probabil este singurul constructor roman care a reusit sa-si dubleze businessul an de an. Faceti cunostinta cu Mihai Lung, antreprenorul baimarean care n-a aflat de prabusirea sectorului constructiilor si care nu are nici un contract cu statul. Cand Mihai Lung a pornit businessul Inserv, in urma cu 13 ani, intr-un mic birou inchiriat din Baia Mare, probabil ca visul sau era sa ajunga un jucator important pe piata locala in domeniul constructiilor, scrie Money.ro.

Cum au evoluat logo-urile unora dintre cele mai cunoscute companii din lume. Te-ai intrebat vreodata cum a aratat primul logo Apple sau cum s-a schimbat logo-ul finlandezilor de la Nokia? Vezi cum au evoluat, de-a lungul anilor, logo-urile unora dintre cele mai cunoscute companii. Logo-ul este unul dintre cele mai importante elemente pentru identitatea media a unei companii. Acesta este un simbol unic prin care se asigura recunoasterea marcii, iar pentru crearea unui logo sau ID companiile angajeaza de regula firme specializate, scrie Capital.

Octavian Radu s-a pus cu Posta Romana si s-a ales cu o amenda de 10.000 de lei. Sunt proaste serviciile Companiei Nationale Posta Romana? Sunt. In afara de faptul ca nu-ti pierd toate scrisorile, sa nu te impinga necuratul la ghiseele lor. Ei, si ce daca sunt proaste? Sunt exclusive! Conform legii, compania are, printre altele si de dreptul exclusiv de a presta, pana la data de 31 decembrie 2012, servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, indiferent daca livrarea acestora este accelerata sau nu, a caror greutate este mai mica de 50 g si al caror tarif este mai mic de 2 lei constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea trimiterilor de corespondenta interne si distribuirea trimiterilor de corespondenta expediate din afara teritoriului Romaniei catre o adresa aflata pe teritoriul acesteia, scrie Business Cover.

In articolul “Fondul Proprietatea acuza: Hidroelectrica a pierdut din contractele directe 200 milioane de euro”, ZF scrie: “Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), actionar minoritar in cadrul celor mai valoroase companii energetice din Romania, sustine…” Integral in Ziarul Financiar.

Seful DCS, dupa tranzactia cu Romtelecom: Internet-ul va reprezenta motorul cresterii in urmatorii ani. De ce a vandut Digital Cable Systems (DCS) divizia de televiziune prin satelit, care avea 80.000 de clienti, catre Romtelecom? Dinu Malacopol, CEO-ul companiei, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca motivul a fost focalizarea pe serviciile integrate de Internet, televiziune si telefonie fixa pentru persoane fizice, cat si servicii pentru companii. Acesta a mai spus ca negocierile pentru vanzarea diviziei de televiziune prin satelit catre Romtelecom au durat cateva luni si au fost demarate la sfarsitul anului trecut.

Bursa de Valori Bucuresti in Wikileaks. Trei gogosi. Ambasada americana nu pare prea preocupata de piata noastra de capital, unicul ei raport (si acela, indeajuns de anodin) despre Bursa de Valori Bucuresti, in miile de pagini dezvaluite de “Wikileaks”, mentionand doar o intalnire singulara, la 9 iunie 2008, dintre presedintele BVB Stere Farmache si atasatii specializati in economie, scrie Bursa.ro.

Greg Konieczny, FP: Bursa din Romania ar trebui sa concureze cu pietele mari, dar in acest moment Romania este asa cum era Polonia in anul 2000. Lipsa investitorilor de retail este o problema importanta pe care Bursa de la Bucuresti o are in acest moment, este de parere Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP), care recent a fost numit si membru in conducerea BVB. “Piata din Romania ar trebui sa concureze cu pietele mari. Am incercat sa aflam care este diferenta intre Romania si Polonia si, in urma unei analize, ne-am dat seama ca in acest moment Romania este asa cum era Polonia in anul 2000. Marea diferenta este ca atunci piata poloneza avea o lichiditate foarte mare, care era realizata de investitorii de retail, insa acestia lipsesc de la BVB”, a declarat Konieczny, citat de EconomicTimes.ro.

Cum a disparut productia de bitum. Bitumul inseamna peste jumatate din pretul asfaltului si va mai fi doar importat. Inchiderea rafinariei Arpechim Pitesti de catre OMV-Petrom reprezinta o lovitura data infrastructurii din Romania. Acum cativa ani Arpechim producea jumatate din necesarul de bitum rutier. Productia rafinariei de bitum a scazut constant in ultimii ani si va disparea total o data cu lacatul pus pe usa rafinariei. Necesarul de bitum rutier, aproximativ 500.000 de tone in 2011, va fi asigurat din importurile venite din Ungaria, Austria, Polonia, Bulgaria, Italia si mai recent Serbia. Oficial, nimeni nu se plange de aceasta situatie. Compania de Autostrazi plateste kilometrul de autostrada dublu fata de acum cinci ani si achita din banii statului facturile umflate de scumpirea bitumului. Constructorii trec pretul majorat al asfaltului in facturile prezentate companiei si toata lumea este multumita, scrie Romania Libera.

Ce sa faci cand nu mai poti plati creditul pentru casa. Daca ai dificultati la plata imprumutului pentru locuinta, incearca sa negociezi din timp cu banca reducerea ratei. Cu cat actionezi mai devreme, cu atat ai sansa sa obtii conditii mai bune. Renegocierea dobanzii, restructurarea creditului si, in caz de extrema urgenta, valorificarea amiabila, sunt solutiile pe care le are la dispozitie un client pentru a scapa de o rata impovaratoare la creditul pentru casa, care reprezinta pentru multi o parte importanta din venit. Renegocierea dobanzilor a devenit o practica obisnuita in relatia clientilor cu bancile dupa aparitia Ordonantei 50, anul trecut, scrie EVZ.

Ce poti sa cumperi cu 100.000 de euro? In anii 2007-2008, un buget de 100.000 de euro reprezenta o suma modesta pentru achizitionarea unei case. Sa ne amintim ca un apartament cu doua camere intr-un cartier semicentral din Capitala costa intre 80.000 si 100.000 de euro. Astazi lucrurile s-au schimbat, iar o familie care isi permite sa faca astfel de achizitii poate cumpara cu acesti bani o casa la care nici nu visa cu ceva timp in urma. Improspatam informatiile privind ofertele de pana la 100.000 de euro cu cele culese de la targul Project Expo. Cu suma de 100.000 de euro puteti achizitiona un apartament cu 3 camere intr-un cartier rezidential sau chiar o vila construita in 2010, cu suprafata intre 100 si 200 mp. In ultimii trei ani, in Bucuresti au aparut foarte multe cartiere rezidentiale, iar apartamentele se incadreaza in toate standardele, atat din punct de vedere tehnic, cat si financiar, scrie Romania Libera.

Lista cartierelor “vii” si “moarte” ale pietei imobiliare din Capitala. Vezi care sunt zonele cu cele mai cautate apartamente. PLUS: lista imobilelor cu grad ridicat de risc seismic. Drumul Taberei si Titanul sunt cartierele bucurestene cele mai cautate de doritorii de locuinta noua. Din top lipsesc apartamentele din zonele cunoscute prin numarul mare de imobile cu un grad ridicat de risc seismic. Potentialii cumparatori din Capitala sunt interesati, atunci cand vine vorba de achizitionarea unui apartament, in special de spatiile verzi si de calitatea vecinilor. Astfel motiveaza specialistii de pe piata imobiliara pozitiile fruntase ocupate de Drumul Taberei si Titan in topul celor mai cautate cartiere. Lista, furnizata la solicitarea gandul de portalul imobiliare.ro, este completata, in ordine, de Militari, Unirii, Aviatiei, Tineretului, Dristor si Crangasi. “In aceste cartiere, o mai mare cautare o au unitatile locative mici, de una si doua camere, care se inscriu in pragul de 60.000 de euro, aria in care se concentreaza mare parte din cererea pe rezidential”, a declarat Adrian Erimescu, directorul general al portalului, scrie Gandul.

Cat de avantajos mai este depozitul bancar. Cu tot cu inflatia imensa din Romania, depozitul in lei ramane, in cele mai multe situatii, mai avantajos decat cel in euro. RL va prezinta care sunt acele situatii. Aproximativ 20% din romanii activi economisesc lunar bani intr-o forma sau alta. De cele mai multe ori ei aleg sa isi plaseze economiile in banci si reusesc sa puna deoparte, in medie, aproximativ 100 de euro pe luna sau 20% din venitul lor. Cu toate ca Romania este, in continuare, tara cu cea mai mare inflatie din Uniunea Europeana si cu toate ca recesiunea economica a dus dobanzile la depozitele in lei la minime istorice, bancile locale ofera dobanzi foarte bune in comparatie cu alte tari din Europa, scrie Romania Libera.

Tarile din nordul Africii, miza pentru exporturi. Odata cu terminarea conflictelor din zona, companiile romanesti vor trebui sa se lupte pentru o cota mai mare dintr-o piata in crestere.Marcata, de la inceputul acestui an, de conflicte, zona tarilor din nordul Africii va reprezenta o miza importanta pentru exportatori, dupa ce turbulentele se vor incheia. Companiile romanesti vor trebui sa se lupte cu marile puteri pentru dezvoltarea afacerilor pe aceste piete, care vor deveni tot mai importante, odata cu inlaturarea vechilor regimuri. In prezent, nordul Africii (Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt, Sudan) este pentru Romania piata cu cel mai mare excedent comercial, cu exporturi de patru ori mai mari decat importurile, in 2010, a declarat, pentru EVZ, Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

Ce se intampla cu economia cand se opresc tiparnitele. Pietele vor resimti o presiune semnificativa dupa ce SUA si Marea Britanie nu vor mai tipari si injecta bani in economiile nationale. In total, SUA si Marea Britanie au injectat in economiile nationale peste 2.500 de miliarde de dolari in ultimii doi ani pentru a combate efectele recesiunii. Fata in fata cu lipsa tot mai acuta a lichiditatilor, bancile centrale din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie au tiparit peste 2.500 de miliarde de dolari pe care le-au pompat apoi in piete. Programele, demarate inca din 2009, se vor termina in curand. Pana acum, oficialii au declarat ca aceasta masura de stimulare economica si-a facut efectul si ca prelungirea programelor nu este necesara, scrie Adevarul.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro