Business report: Romania are un potential urias pentru noi descoperiri de petrol, gaze si minerale; Investitiile straine directe in 24 de ani de economie de piata; Cum am putea scapa de amenzile rutiere uriase
Romania are un potential urias pentru noi descoperiri de petrol, gaze si minerale. Romania are un potential urias pentru descoperirea de noi zacaminte de petrol si gaze, dar si de alte resurse minerale, precum aur, argint, plumb sau cupru, a declarat Gehrig Schultz, director general executiv al companiei Prospectiuni, intr-un interviu acordat Agepres. El a afirmat ca Romania sta mult mai bine decat alte tari europene la acest capitol. Exista zacaminte de aur in toata zona Muntilor Apuseni, iar resursele de cupru sunt mai mari decat in Polonia, unde recent a fost deschis un complex minier gigant, potrivit EVZ.
Investitiile straine directe in 24 de ani de economie de piata: Structura si investitorii. Si trendul. Investitiile straine directe (ISD) in Romania au depasit la finele lunii iulie 2013 pragul de 60 miliarde euro, bilantul a aproape 24 de ani de trecere la economia de piata. Cercetarea statistica realizata de BNR si INS a consemnat un sold de 59.126 milioane euro la finele anului 2012, suma la care s-au adaugat alte 946 milioane euro in primele sapte luni ale anului in curs, arata o analiza Curs de guvernare.
Banii la saltea, mai rentabili decat depozitele bancare. Nici macar una dintre cele mai mari 15 banci din Romania nu mai ofera dobanzi la depozitele in lei care sa permita clientilor sa se aleaga cu un minim castig real la scadenta. Doar doua banci de talie foarte mica (Banca Feroviara si TBI Bank) mai ofera randamente care sa permita clientilor cu depozite in lei sa se aleaga cu un minim castig real dupa scadenta. Conform calculelor Capital, nici macar una dintre cele mai mari 15 institutii de credit, care aduna peste 95% din totalul depozitelor din Romania, nu mai poate fi atractiva pentru un client care asteapta sa si castige ceva din plasarea economiilor. La un depozit in valoare de 5.000 de lei constituit pe o perioada de trei luni, adica cea mai utilizata scadenta, pierderile reale ajung pana la 58 de lei., scrie Capital.
Privatizarea CFR Marfa, incerta. Seful Concurentei, pentru Gandul: GFR poate plati banii, dar noi, cel mai probabil, vom da avizul in cinci luni. Privatizarea CFR Marfa ramane incerta chiar si dupa ce omul de afaceri Gruia Stoica, patronul Grupului Feroviar Romana (GFR), a platit „avansul” de 20,2 milioane de euro in termenul legal. Si asta pentru ca Guvernul mai are la dispozitie doar zece zile pentru finalizarea tranzactiei de vanzare a unui pachet de 51% din actiunile companiei. Ministerul Transporturilor ia deja in calcul devansarea acestui termen, potrivit reprezentantilor institutiei care au confirmat aceasta informatie pentru Gandul.
Cum am putea scapa de amenzile rutiere uriase. Exista cel putin o alternativa pe care autoritatile ar trebui sa o ia in seama in cazul inaspririi nejustificate a cuantumului amenzilor pentru sanctiunile prevazute de Codul rutier. Introducerea asigurarii obligatorii RCA ca o conditie a valabilitatii permisului de conducere, despagubirea soferului nevinovat de producerea evenimentului de propriul asigurator RCA si conditionarea incheierii asigurarii RCA de plata amenzilor primite de conducator in anul precedent. Acestea sunt cele trei masuri care ar putea duce la evitarea cresterii amenzilor rutiere, potrivit Capital.
Dolarul, in cea mai lunga perioada de declin din 2011. Moneda americana s-a depreciat pe pietele externe, in intervalul 30 septembrie – 4 octombrie, pentru a cincea saptamana la rand, aceasta fiind cea mai lunga perioada de declin fata de euro consemnata dupa luna aprilie 2011. Evolutia a fost determinata de faptul ca, in SUA, Congresul nu a reusit sa ajunga la o intelegere privind modalitatea de crestere a plafonului datoriei publice, de 16.700 miliarde dolari. Totodata, piata de profil a reactionat la blocajul partial al activitatii guvernului federal, in lipsa unui buget de urgenta. In aceste conditii, investitorii s-au orientat catre alte active, scrie Bursa.
Harta care arata cum domina gigantii internetului globul. Care este cel mai vizitat site din lume. Cercetatorii de la Oxford Internet Institute au realizat o harta care arata cum „controleaza” marile companii din domeniul internetului tarile din intreaga lume. Potrivit PewResearchCenter, cercetatorii au folosit datele primite de la Alexa, o companie specializata in analiza site-urilor si a traficului pe internet si, pe baza informatiilor obtinute, au reusit sa stabileasca, pentru fiecare tara din lume, care este cel mai vizitat site. Cu ajutorul acestor rezultate, expertii au putut „desena” o harta care arata care cum domina cele mai mari companii din domeniul internetului lumea. Integral in EVZ.
Ce produse va lansa Apple anul viitor. Dupa lansarea iPhone 5S, Apple va lansa noile iPdad5 si iPad mini 2. Ce va scoate pe piata insa compania americana anul viitor? Un nou iPhone, mai mare, un iPad si mai mare si deja multdiscutatul smartwatch. Acestea sunt device-urile pe care Apple le va lansa anul viitor, scriu cei de la Phone Arena. Urmatorul iPhone va avea un ecram de cel putin cinci inci, unele surse afirmand chiar ca ar fi posibila o diagonala de 5,7 inci, date fiind produsele pe care Apple le-ar fi testat in acest an. Continuarea pe Economica.net.