Sari direct la conținut

Business Report: Romanii grabesc pasul spre banci, ca sa ia ultimele credite pe care si le mai permit; Romania sta pe o avere. Vezi povestea miliardului de euro blocat in aer; Cat e de potrivit pentru Romania Tratatul fiscal al tarilor UE?

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Romanii grabesc pasul spre banci, ca sa ia ultimele credite pe care si le mai permit. Trei dintre bancile locale au primit deja avizul BNR pentru a acorda credite potrivit noului Regulament al bancii centrale, una dintre ele fiind ING Bank Romania. Restul creditorilor fac tot posibilul sa acorde cat mai multe imprumuturi pe vechile norme, in asentimentul clientilor, care au dat buluc la banca la finalul lui 2011 si in acest inceput de an, pentru a mai lua imprumuturi relaxate pe vechile norme, scrie EVZ.

Romania sta pe o avere. Vezi povestea miliardului de euro blocat in aer. Stam, in plina criza, pe o avere – ceva intre 1,2 si 1,5 miliarde de euro, bani picati din cer si la propriu, si la figurat -, dar n-avem cum s-o valorificam. De ce? Ca la noi, la nimeni, spunea, la sfarsitul lui ianuarie 2010, ministrul mediului si padurilor, Laszlo Borbely, comentand despre povestea miliardului de euro pe care l-ar putea lua Romania vanzandu-si certificatele de emisii de dioxid de carbon (CO2) primite prin alocare internationala, asa cum au primit alte 183 de state semnatare ale protocolului de la Kyoto. La acea data, n-avem „actele normative care sa reglementeze tranzactionarea si valorificarea AAU-urilor (Assigned Amount Unit – n.red.)”. Acum, avem „cadrul legislativ”, dar nu putem vinde surplusul de „aer curat” pentru ca, din august 2011, Romaniei i s-a suspendat dreptul de tranzactionare cu „carbon” – prescurtarea pe care o folosesc brokerii -, pe motiv ca Agentia Nationala de Protectie a Mediului (ANPM) nu a inventariat corect emisiile de noxe din tara. Si e exclus ca interdictia sa fie ridicata mai devreme de luna aprilie a acestui an. Integral in Capital.

Cat e de potrivit pentru Romania Tratatul fiscal al tarilor UE? Economisti consultati de Romania Libera solicita Guvernului sa ajusteze Tratatul Fiscal al UE la situatia noastra economica. Tratatul Fiscal al UE, a carui adoptare la nivelul Romaniei a fost votata ieri de coalitia de guvernare, trebuie semnat de noi insa totodata trebuie facute anumite particularizari ale acestuia, de altfel permise de acesta in forma elaborata la nivelul UE, spun unii economistii. Cat priveste tratatul in sine, specialistii se raporteaza diferit la el. Unii considera ca este bun si disciplineaza guvernantii care au aruncat pana acum deseori cu bani fara rost, in timp ce altii afirma ca evolutiile economice vor avea de suferit, relateaza Romania Libera.

„Baietii destepti” din energie risca sa piarda tot. „Baietii destepti” nu au acceptat pretul cerut de Hidroelectrica pentru contractele din acest an, astfel ca Ministerul Economiei poate cere rezilierea lor. Negocierile dintre Hidroelectrica si partenerii din contractele bilaterale, asa-numitii „baieti destepti” din energie, privind contractele din acest an au esuat. Conform clauzelor din contracte, Hidroelectrica poate cere la inceputul fiecarui an majorarea preturilor. „Negocierile din acest an au avut ca scop reducerea duratei contractelor, reducerea cantitatii de energie si cresterea preturilor, scrie Adevarul.

Leonard Orban: „Trebuie analizata varianta de a avea organisme intermediare si autoritati de management private”. „Trebuie sa analizam posibilitatea de a avea organisme intermediare si autoritati de management private deoarece noul buget al UE, pentru perioada 2014-2020, va aduce schimbari majore ale conditiilor tehnice si a celor macroeconomice”, a declarat, pentru Capital, Leonard Orban, ministrul afacerilor europene. Conform acestuia trebuie regandit de pe acum cadrul institutional altfel nu vom putea cheltui fondurile care ne vor fi alocate, informeaza Capital.

Tudor Ciurezu, SIF „Oltenia”: „Piata autohtona ofera oportunitati excelente de investitie”. Tudor Ciurezu, presedinte SIF5 „Oltenia”, ne-a spus ca SIF5 nu este interesat sa investeasca pe piete externe si, chiar in eventualitatea unor asemenea investitii, fondurile alocate vor fi mici. „Nu faptul ca intreg contextul economic international este unul defavorabil si este necesara multa prudenta ma descurajeaza, dar consider ca piata autohtona, BVB, este mult mai atractiva si ofera oportunitati excelente, fiind o piata emergenta”, a declarat domnia sa. De asemenea, Tudor Ciurezu a mentionat ca SIF5 este interesat de procesul de privatizare initiat de stat. Domnul Ciurezu ne-a acordat, cu amabilitate, un interviu referitor la evolutia SIF „Oltenia” in anul 2011 si prognoze pentru acest an. Integral in Bursa.

Cu cine sa nu faci afaceri in 2012. Anul acesta contribuabilii trebuie sa-si selecteze mult mai atent partenerii de afaceri deoarece unele sanctiuni impuse acestora de catre fisc se extind si asupra lor, mai drastic decat in anii precedenti. Consecintele pot fi foarte mari, mergand de la imposibilitatea deducerii TVA si a cheltuielilor la calculul profitului impozabil pana la anularea unor acte incheiate cu acestia. Practic, la orice tranzactie comerciantii vor trebui sa stea cu ochii pe registrele publice pentru a nu ajunge in astfel de situatii. Buna credinta nu are importanta, iar contestatiile nu prea au sanse de reusita, informeaza Finantistii.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro