Sari direct la conținut

Business Report: Romanii si germanii au cele mai bune sanse de angajare din Europa; A treia oara cand BVB se comporta ciudat cu "Oltchim"; Drumurile noastre rupte; Actiunile Apple si Coca-Cola vin la Bucuresti

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Romanii si germanii au cele mai bune sanse de angajare din Europa. O analiza asupra performantelor uimitoare ale Romaniei pe piata europeana a muncii si a motivelor pentru care aceste reusite nu se fac simtite in buzunarele romanilor. Peste 24,5 milioane de europeni sunt, in momentul de fata, in somaj. Dintre acestia, aproape doua milioane au ingrosat randurile in ultimele 12 luni. Asadar, cele mai multe piete ale muncii de pe batranul continent au iesit din 2011 marcate de disponibilizari masive si de scaderi salariale. Potrivit raportului trimestrial publicat de Comisia Europeana pe tema situatiei ocupationale din Europa, „rata somajului a crescut in 18 state, a scazut in altele opt si a ramas neschimbata in Romania”, informeaza Capital.

A treia oara cand BVB se comporta ciudat cu „Oltchim”. Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a comportat, a treia oara, ciudat fata de Oltchim, in ultimele doua luni. Ieri la pranz, Ministerul Economiei a anuntat, intr-un comunicat, ca patru potentiali investitori (Pegamont Ploiesti Romania, PCC SE Germania, AISA Invest Romania si JSC TISE Rusia) au depus oferte preliminare si neangajante in procesul de privatizare a companiei valcene. Numai ca BVB nu a suspendat ieri actiunile Oltchim de la tranzactionare si nici nu a diseminat informatia catre actionari. Comportamentul ciudat al BVB fata de Oltchim a mai fost semnalat de ziarul BURSA, in cursul lunii martie, scrie Bursa.

Somajul in randul tinerilor atinge o rata-record: 23,7%. Somajul in randul tinerilor a atins in 2011 cea mai inalta rata din ultimii 15 ani: 23,7%. Asta cu precizarea ca in 2008 – ultimul an de „boom” – se plasa la 18,6%. Somajul in randul populatiei active de sub 25 de ani, desi se situeaza peste media europeana (21,4%), e inferior totusi celui din Grecia sau Spania unde aproape jumatate din tineri nu au loc de munca. Dar cu toate acestea in nici o tara UE rata somajului in randul tinerilor nu e de trei ori mai mare decat media, anunta Finantistii.ro

Gata cu exploatarea clientilor? Cum s-a schimbat comportamentul dupa criza. Daca pana in criza, parerile clientilor nu prea contau pentru companii, acum acestia isi pun amprenta in businessul respectiv. Cum? Prin noile lor cerinte si nevoi. Inainte cumparau mult si tot ce li se oferea, acum sunt mai chibzuiti si mult mai atenti la ce achizitioneaza. Astfel, companiile trebuie sa se plieze si sa se adapteze la cerintele clientilor. In opinia lui Ovidiu Slavoiu, business manager in cadrul INGBank, „customer experience management” (CEM, managementul centrat pe experienta clientilor) e noua directie in care o ia nu doar marketingul, ci modelarea de business in general, relateaza Daily Business.

CE militeaza pentru un salariu minim national. Va creste Romania valoarea acestui venit? Comisia Europeana va analiza miercuri un document care prevede introducerea unui salariu minim national in toate statele membre, dar si cresterea valorii acestuia in tarile in care sumele primite de angajati sunt prea mici. Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca si afaceri sociale, Laszlo Andor, militeaza pentru introducerea de salarii minime care sa contribuie ”la prevenirea unei curse distructive de scadere a costului fortei de munca si la asigurarea unei calitati decente a muncii”, informeaza Finantistii.ro

Actiunile Apple si Coca-Cola vin la Bucuresti. Daca actiunile companiilor romanesti nu vi se par atractive pentru investitii, ce spuneti de Apple, Coca- Cola, Visa, Intel si Bank of America? Incepand de astazi, romanii pot cumpara si vinde titlurile acestor corporatii chiar pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Pana acum, cei interesati de aceste investitii bursiere trebuiau sa le cumpere de pe pietele de capital internationale. Actiunile vor fi listate pe segmentul international al sistemului alternativ de tranzactionare administrat de BVB, scrie EVZ.

Investitorii turci iau cu asalt economia romaneasca. „Semnalele sunt clare. Din acest an investitiile turcesti in Romania vor cunoaste un boom. Nu stiu la ce nivel se va ajunge cu aceasta desfasurare de forte, dar cu siguranta va fi o crestere exponentiala fata de anii trecuti. Turcia are o crestere economica importanta, iar criza aduce noi oportunitati oamenilor de afaceri din aceasta tara”, sustine Catalin Scarlat, directorul comercial al firmei Euroweb. Compania a facut parte, in 2010, dintr-o tranzactie de 221 de milioane de euro, gigantul Turk Telecom achizitionand atunci Invitel International – astazi Pantel – un grup de telecomunicatii prezent in 16 tari, pentru a-si asigura astfel coloana vertebrala a sistemului de comunicatii in Europa Centrala si de Est, relateaza Capital.

Cum se pregatesc bancile europene de o reducere in masa a ratingurilor. Care sunt bancile din Romania aflate „in vizorul” Moody’s. Bancile europene se pregatesc de un val de reduceri ale ratingurilor de credit in saptamanile urmatoare, ceea ce ar putea submina recentele eforturi facute pentru a dezamorsa criza financiara de pe continent, potrivit editiei online a publicatiei The Wall Street Journal (WSJ). Sub presiunea bancilor, agentia de evaluare financiara Moody’s a declarat vineri ca va amana pana la inceputul lunii mai anuntul deciziei prin care analistii anticipeaza ca vor fi retrogradate ratingurile a 114 banci din 16 state europene. Moody’s a anuntat evaluarea ratingurilor inca din februarie, precizand ca o astfel de decizie este necesara avand in vedere conditiile si mediul economic dur in care opereaza bancile. Integral in Gandul.

Cele mai batrane gropi din Romania. Soseaua care leaga localitatile Pitesti, Campulung si Brasov, cu o lungime de 103 kilometri, are toate sansele sa ramana plina de gropi si in 2012. De zece ani, cel putin, drumul sta nereparat. Prima tentativa de reparatie a avut loc in 2002, cand a fost semnat un contract in valoare de 10 milioane de euro cu firma Italstrade pentru repararea drumului. Dupa repararea unei mici portiuni situate spre judetul Brasov, contractul a fost reziliat. Drumul, cu o importanta turistica mare si util si celor ce doresc evitarea aglomeratiei de pe DN1, arata jalnic. Este plin de gropi, betonul din care au fost construite anumite portiuni e fisurat, are marginea distrusa, iar podurile stau sa cada. Continuarea in Romania Libera.

Drumurile noastre rupte. Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, si „regele asfaltului”, Dorinel Umbrarescu, au facut praf 13 milioane de euro pe o lucrare grabita de alegeri in 2008. Cei 4.000 de oameni care traiesc in localitatile vrancene Spulber si Nereju sunt izolati inca din prima zi de Paste, dupa ce o portiune de 60 de metri din Drumul Judetean 205D, care face legatura intre cele doua localitati, a fost luata de torentii formati in urma ploilor. Drumul, in lungime de 34 de kilometri, a mai fost distrus si de inundatiile din anul 2005, de refacerea sa ocupandu-se firma lui Dorinel Umbrarescu, „regele asfaltului”. Integral in Adevarul.

De ce au crescut brusc inmatricularile auto. Numarul inmatricularilor de autoturisme noi din Romania a urcat in primul trimestru cu 44,3% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, reprezentand cea mai abrupta crestere din UE. Cresterea numarului de inmatriculari auto din primul trimestru nu este urmarea cresterii vanzarilor pe piata locala. In primul trimestru al anului, vanzarile de autoturisme noi a scazut cu 6,2%, iar daca luam in calcul si vehiculele comerciale, scaderea a fost de 8,6%, anunta Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro