Sari direct la conținut

Business Report: Romanul care a scos din foame o tara intreaga: Devine statul cu cea mai mare crestere economica din lume; Programul Rabla 2012, in pana de bani. Piata auto va intra in derapaj; Cand inlocuieste tanarul corporatist roman cariera cu familia. Portretul "Sprinterului" si al "Jogger-ului"

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Romanul care a scos din foame o tara intreaga: Devine statul cu cea mai mare crestere economica din lume. Un raport al Fondului Monetar International privind impactul macroeconomic al proiectului Tonkolili asupra economiei din Sierra Leone scoate la iveala cifre demne de invidiat pentru orice stat din lume. Desi a fost publicat la finalul anului trecut, raportul nu a fost foarte mediatizat nici macar in presa locala. Guvernul din Sierra Leone a semnat cu African Minerals, compania condusa de omul de afaceri de origine romana Frank Timis, un contract de extractie de minereu de fier din mina Tonkolili, care are o rezerva de peste 10 miliarde de tone de minereu. Conform raportului FMI, prima faza a proiectului cuprinde investitii totale de 1,4 miliarde de dolari, ceea ce reprezinta, la nivelul unui stat ca Sierra Leone, mai mult de 63% din PIB-ul pe 2011. Continuarea in Capital.

Bugetarii, la mica distanta de salariile din 2010. Reintregirea salariilor bugetarilor ramane in grafic. Pana acum, este principala cheltuiala suplimentara pe care guvernantii sunt dispusi sa o realizeze in 2012, de la buget. „Am emotii sa stiu cum pot sa fac sa reintregesc salariile bugetarilor”, a spus ieri premierul Mihai Razvan Ungureanu. Emotia vine din faptul ca intre intentia oficialilor si luarea efectiva a deciziei se afla o mare necunoscuta: datele privind mersul economiei in primul trimestru, care pot da un indiciu despre cum vor fi incasarile bugetare, scrie EVZ.

Marii retaileri se bat in marci proprii. Unul dintre putinele segmente care au reusit sa atraga noi investitii este reprezentat de zona de retail. E drept ca aici a existat si un faliment rasunator – Mic.ro -, dar acolo unde business-ul a fost puternic s-a mers doar pe extinderi. Si in acest an se va miza pe o politica similara, dezvoltata in paralel cu cresterea cotelor alocate marcilor proprii, pe care magazinele le vor utiliza pentru consolidarea pozitiilor pe piata. Similar cu ceea ce s-a intamplat in comertul occidental, unde marcile proprii domina rafturile magazinelor, si in Romania acest segment castiga teren, informeaza Finantistii.ro

Guvernul se lauda cu petice de autostrazi. Tronsoanele pe care le vom inaugura pana in 2014 insumeaza 440 de kilometri de bucatele disparate. Acestea sunt aproape finalizate, dar vor fi inutile soferilor. Oficialii Ministerului Transporturilor anunta ca in urmatorii trei ani vor fi inaugurati 440 de kilometri de autostrada, din care 200 vor fi dati in folosinta in acest an. Dar aceste proiecte de infrastructura rutiera sunt incepute in urma cu trei sau mai multi ani, majoritatea fiind acum aproape de finalizare. Mai mult, acesti kilometri nu formeaza vreun tronson liniar, util soferilor ci sunt adunati din petice aruncate pe alocuri pe harta rutiera a tarii, relateaza Adevarul.

Programul Rabla 2012, in pana de bani. Piata auto va intra in derapaj. Editia din acest an a programului Rabla s-ar putea termina mult mai devreme decat in anii trecuti, din lipsa de fonduri, ceea ce ar constitui o adevarata lovitura pentru piata auto locala, care se baza pe acest program. Potrivit ministrului Mediului, Korodi Attila, programul s-ar putea rezuma doar la casarea a 30.000 de masini mai vechi de 10 ani, ceea ce inseamna 10.000 de autoturisme noi vandute prin Rabla, doar un sfert din cate s-au comercializat anul trecut. „Anul acesta avem un buget mult mai mic la fondul de mediu, de aceea suntem in imposibilitatea de a suplimenta fondurile alocate programului Rabla, de exemplu. Suntem nevoiti ca programul care a inceputul anul acesta sa se termine la cota alocata pana acum, pentru ca nu mai avem resurse financiare sa suplimentam”, a declarat Korodi Attila, intr-o conferinta de presa. Integral pe Finantistii.ro

Sistemele de asigurari sociale si de sanatate sunt doar sisteme de impozitare – interviu Claudiu Doltu. In Romania, oricine are o problema de sanatate este mult mai linistit daca se urca in tren, avion sau masina si se duce la Viena, decat sa se adreseze sistemului medical romanesc, este de parere Claudiu Doltu, profesor universitar la Acadmeia de Studii Economice, care adauga ca sistemul de asigurari sociale si cel de sanatate nu mai sunt de mult sisteme de asigurari, ci doar de impozitare. Claudiu Doltu a vorbit intr-un interviu pentru Finantistii.ro despre problemele din sistemul de asigurari sociale si de sanatate, dreptul romanilor la proprietate, dar si despre concurenta intr-o piata libera, relateaza Finantistii.ro

Cand inlocuieste tanarul corporatist roman cariera cu familia. Portretul „Sprinterului” si al „Jogger-ului”. Tinerii corporatisti cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani care lucreaza pentru companii multinationale pot fi impartiti in patru categorii, in functie de varsta, de atentia acordata vietii profesionale si de atentia acordata celei de familie, conform studiului „Cum gandesc tinerii corporatisti ai Romaniei si cand devine familia mai importanta decat cariera”, realizat de catre agentia Exact Cercetare si Consultanta. Cei proaspat angajati in astfel de companii tind sa isi dedice timpul liber iesirilor in oras alaturi de prieteni. In timp insa, angajatii companiilor multinationale renunta la viata personala pentru cariera, ca apoi, in jurul varstei de 35 de ani, sa fie dispusi chiar sa obtina salarii mai mici doar pentru a avea mai mult timp liber pe care sa il dedice familiei. Continuarea in Gandul.

Tristul destin al celui care pleaca sa lucreze la straini: ia mai multi bani, dar e necalificat cu facultate. Aderarea tarilor din Europa Centrala si de Est la Uniunea Europeana, in intervalul 2004-2007, a atras dupa sine o crestere a imigratiei, fenomen vizibil si in prezent in statele respective. In ciuda crizei cu care se confrunta intreaga Europa, Polonia reprezinta cea mai notabila exceptie de la acest trend, datorita performantelor sale economice. Emigrarea, cuplata cu o imbatranire si o scadere a populatiei in intreaga Europa, reprezinta o provocare demografica si economica pentru tarile din Europa Centrala si de Est, in efortul lor de a mentine o forta de munca in masura sa sustina cresterea economiei, se arata intr-o analiza Stratfor. Integral in Capital.

Cum ajunge internetul in Romania. Romania se afla pe primele locuri in lume la viteza medie de conectare la internet, dar v-ati intrebat vreodata de ce sau cum ajunge internetul in tara noastra? Tara noastra nu se poate lauda cu succesele economice ale tarilor din Vest, cu atragerea fondurilor structurale si nici cu infrastructura rutiera, insa exista un domeniu la care Romania este pe primele locuri, si nu doar in Europa, ci in lume. Este vorba de viteza la internet, scrie Capital.

Migreaza Ungaria dinspre Nabucco spre South Stream? La cateva zile dupa ce s-a intalnit cu seful Gazprom, Alexy Miller, premierul ungar Viktor Orban afirma ca MOL se va retrage din proiectul retelei europene Nabucco. Grupul ungar de petrol si gaze MOL se retrage din proiectul Nabucco, prin care statele UE doresc sa construiasca un gazoduct din Asia Centrala, pentru a-si reduce dependenta de importurile de gaze naturale din Rusia, transmite Bloomberg. Anuntul a venit la doar cateva zile dupa ce Orban l-a primit pe seful Gazprom, Alexy Miller, compania ruseasca fiind dezvoltatorul proiectului concurent Nabucco, anume South Stream, informeaza Romania Libera.

Jocul de la Fondul Proprietatea. Actionarii Fondului Proprietatea au tinut, ieri, trei adunari generale, aproband pe banda rulanta diminuarea capitalului social, rascumpararea a 8% din actiunile proprii, un dividend de 0,03854 lei/actiune si reconfirmand toate deciziile adoptate in AGA de la preluarea mandatului de catre Franklin Templeton, in 2010. Inainte sa inceapa adunarile generale extraordinara si ordinara programate pentru ieri, actionarii au tinut a doua convocare a adunarii extraordinare din 4 aprilie, cand ramasese restanta votarea propunerii de diminuare a capitalului social, informeaza Bursa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro