Sari direct la conținut

Business Report: Sase-sase, multe case. Milionarii tablagii; Atentie la costurile neeligibile!; Cum merg afacerile ministrilor din Guvernul Emil Boc. De la tamplarie si constructii, la contracte cu statul

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Sase-sase, multe case. Milionarii tablagii. Milioane de romani joaca table, dar numai 1.300 sunt profesionisti inregistrati la cluburile afiliate Federatiei Romane de Table si BackGammon. Desi multi joaca, putini recunosc. Daca avem un sport national acesta nu este oina, ci jocul de table. In concediu, in bar sau la prieteni acasa, oriunde se pot scoate o cutie de table si o pereche de zaruri. Pot fi luate in calcul si jocurile de carti, dar acestea sunt mult mai multe si mai diversificate. „Multora le e rusine sa-si recunoasca pasiunea pentru jocul de table”, spune Radu Liviu, secretar general al Federatiei Romane de Table si BackGammon, care adauga ca in mentalitatea romanului tablele sunt un „joc de plebeu”. Potrivit lui Radu Liviu, cel care a pus bazele federatiei in 2001, romanii asociaza in mod eronat tablele si cu jocurile de noroc. Realitatea este alta, fiind un joc de strategie, de calcul, relateaza Capital.

Cele mai valoroase masini din lume. Valoarea totala a primelor zece cele mai scumpe autoturisme se ridica la aproape 80 de milioane de dolari. Odata impresionau lumea intreaga sau doar amatorii de curse. Acum, majoritatea acestor bijuterii sunt parte a unor colectii private sau pot fi admirate in muzee. Masina de pe primul loc, Mercedes W 196 din 1954, a fost vanduta recent la o licitatie contra sumei de 24 de milioane de dolari. Cea mai valoroasa masina din lume este una de curse, care a dominat Formula 1 in sezoanele 1954 si 1955. A fost condusa de legendarii piloti Juan Manuel Fangio si Stirling Moss, scrie Adevarul.

Cum merg afacerile ministrilor din Guvernul Emil Boc. De la tamplarie si constructii, la contracte cu statul. Majoritatea ministrilor din Guvernul Emil Boc detin, direct sau prin rude de gradul intai, pachete de actiuni mai mari sau mai mici la diverse firme, reiese din declaratiile lor de avere si de interese. Ministrul de Interne Traian Igas are actiuni la doua firme, una de tamplarie, profitabila in ultimii doi ani, si una de constructii, aflata pe pierdere. Criza a afectat afacerile ministrului de Interne. Igas este asociat unic la Costello 2000 SRL, cu activitate in domeniul fabricarii elementelor de dulgherie si tamplarie, pentru constructii. In 2010 firma a avut un numar mediu de salariati de 18 persoane. Costello 2000 SRL, inregistrata la Pecica, judetul Arad, a avut o cifra de afaceri neta in 2010 de 1.064.448 lei si un profit net de 9.721 lei, potrivit bilantului depus in 2010. Integral in Gandul.

Din penalizari facem 19 km de autostrada. Cu banii obtinuti din penalizarea constructorilor, putem construi 19 km de autostrada, daca ne inscriem in standardele de cost. De la inscaunarea Ancai Boagiu la sefia Transporturilor, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a aplicat amenzi constructorilor si proiectantilor in valoare de circa 40 de milioane de euro, mai mult decat s-a reusit intr-un an si noua luni cand la sefia ministerului s-a aflat Radu Berceanu. In total, din 2009 si pana in iulie 2011, firmele de constructii au fost sanctionate cu circa 73,8 milioane de euro, suficient pentru a finanta constructia unei sectiuni de autostrada cu o lungime cuprinsa intre 12 si 19 de kilometri, informeaza EVZ.

Proprietarul The Office lasa cluburile pentru restaurante. Omul de afaceri Pepe Berciu (foto dreapta) , proprietarul BDG Import, unul dintre cei mai mari importatori de bauturi alcoolice din Romania, ia in calcul o extindere pe segmentul de restaurante, atat in Bucuresti, cat si in tara. „Am restaurante care merg foarte bine: Loft, Lotk, El Capitan. Ma gandesc la o dezvoltare pe acest segment, in viitor, sub diferite branduri, fiecare sa aiba ceva specific. Nu vreau sa facem un lant”, a declarat Berciu pentru Capital. Acesta nu a dat detalii legate de suma la care ar putea ajunge investitia totala in aceste restaurante, insa a subliniat ca Loftul a costat un milion de euro, „un restaurant scump, foarte modern”, anunta Capital.

In ce actiuni a investit un gigant local al administrarii de fonduri. Fondul Proprietatea, grupul SIF-urilor, Petrom si BRD sunt actiunile pe care mizeaza al doilea jucator de pe piata locala a administrarii de investitii, Erste Asset Management, cu active totale de peste 600 milioane de euro, potrivit situatiei detaliate a investitiilor la jumatatea anului. Erste AM investeste in actiuni prin intermediul a trei fonduri, unul de actiuni BCR Expert, celalalt, un fond diversificat, BCR Dinamic, iar al treilea, un fond de fonduri – BCR Europa Avansat. Dintre acestea cel mai mare este BCR Dinamic cu active de circa 34 milioane de lei (8 milioane de euro) si peste 2.500 de investitori. Circa jumatate din activele fondului sunt plasate in actiuni, iar restul in obligatiuni si titluri de stat, potrivit raportului semestrial al fondului, scrie Economic Times.

Directorul general de la „Argus” – eliberat din functie. Mircea Theodor Leu a fost eliberat din functia de director general al societatii „Argus” Constanta si numit in functia de director comercial al companiei, potrivit unui anunt facut de „Argus” pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Acesta arata ca, in conformitate cu hotararile luate de Consiliul de Administratie in sedinta din 25 august, noul director general al companiei va fi Gabriel Constantinescu. Domnia sa va conduce societatea timp de patru ani si va fi retribuit cu 7.700 de lei lunar, in baza unui contract de mandat incheiat cu Consiliul de Administratie, anunta Bursa.

National Arena, pe harta stadioanelor-muzeu. Privite ca obiective turistice, stadioanele marilor cluburi de fotbal europene aduna turisti dispusi sa plateasca intre 10 si 22 de euro pentru o intrare in arena. O vizita la stadion nu poate fi trecuta la capitolul „culturalizare”, insa cu siguranta se poate bifa la capitolul „experienta ce trebuie incercata”, mai ales cand vorbim de arene mereu pline, care aduna cel putin 50.000 de persoane la fiecare meci. Este, de altfel, o experienta pe care din ce in ce mai multi turisti, microbisti sau nu, o incearca. Cel mai bun exemplu este „Ziua portilor deschise”, care a adunat peste 100.000 de persoane dornice sa faca un tur al noii minuni National Arena, informeaza Capital.

Atentie la costurile neeligibile! Lucrarile care nu se incadreaza in profilul masurii ce finanteaza proiectul nu vor fi platite din fonduri comunitare. Beneficiarii care nu sunt atenti la costurile colaterale ale dezvoltarii proiectelor risca sa primeasca mai putini bani nerambursabili. Unele cheltuieli nu sunt eligibile. Daca intre pretul antecalculat (declarat la intocmirea proiectului) si cel evidentiat pe factura exista vreo diferenta, aceasta diferenta nu va fi decontata de catre finantatorul european. Va fi decontata doar suma acceptata de la bun inceput ca pret de achizitie. De asemenea, decalajele de curs valutar au un regim special: cand diferenta nu este favorabila beneficiarului (costul actual este mai mare decat cel antecalculat), aceasta nu se deconteaza, dar daca „prindeti” un curs mai bun (costuri mai joase decat cele antecalculate), decontul se face la noua cotatie, nu la cea din proiect, relateaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro