Sari direct la conținut

Business Report: Saxo Bank: Romania ar putea intra in incapacitate de plata; Cate familii de milionari traiesc pe Pamant. Topul tarilor: Romanii sunt lideri pe unu din patru sectoare din economie

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Saxo Bank: Romania ar putea intra in incapacitate de plata. Atentia pietei se va indrepta in curand spre tarile est-europene si sunt deja ingrijorari legate de Romania si Ungaria, iar lipsa unor reforme semnificative ar putea duce tarile la incapacitate de plata in viitorul nu tocmai indepartat, considera David Karsbol, Chief Economist la Saxo Bank. „Am ajuns acum la punctul in care fiecare banca din lume mizeaza pe cat de solide sunt finantele publice din tara care garanteaza pasivele bancii. Acest lucru inseamna ca toti trebuie sa se concentreze pe finantele publice, lucru care se si intampla”, afirma Karsbol intr-o analiza realizata de banca, scrie Capital.ro.

Romanii sunt lideri pe unu din patru sectoare din economie. Firmele cu capital privat romanesc sunt pe primul loc intr-un sfert din cele 80 de piete analizate de anuarul de business al Romaniei „Cei mai mari jucatori din econiomie” care cuprinde date despre primii zece jucatori din mediul de business, de la siderurgie, IT&C si retail pana la industria alimentara si petrol. Celelalte trei sferturi dintre sectoarele analizate de Ziarul Financiar sunt dominate de companii private straine. Cezar Rapotan (Arabesque), Ioan Niculae (Interagro), Nelu Iordache (Romstrade), Constantin Toma (Grup Romet Buzau) sau Dan Ostahie (Altex) controleaza companii care au reusit sa se mentina lider de piata si in 2009, desi in multe cazuri businessurile s-au redus cu rate cuprinse intre 20% si 50%, iar restructurarile efectuate de aceste companii au afectat mii de angajati.

Cate familii de milionari traiesc pe Pamant. Topul tarilor. Averea lumii a cunoscut o revenire spectaculoasa in 2009, ridicandu-se la 111.500 de miliarde de dolari, in crestere cu 11,5%. Lumea numara 11,2 milioane de familii de milionari in dolari. Mai putin de 1% din total, detin 38% din toata bogatia lumii, potrivit unui studiu al Boston Consulting Group. SUA sunt, de departe, tara care gazduieste cele mai multe familii de milionari: 4,7 milioane, adica aproape jumatate (42%) din cat numara toata lumea. Raportat la numarul total al gospodariilor, 4,1% din totalul familiilor americane detin o avere mai mare de 1 milion de dolari, potrivit Money.ro.

Secretul lui Polichinelle: romanii vor locuinte ieftine. Ca romanii sunt mari amatori de locuinte e un fapt binecunoscut. La fel de cert e si pretul ca principal criteriu al deciziei de cumparare. Astfel, potrivit portalului imobiliare.ro, in Capitala 88,7% din cautarile efectuate au vizat apartamente cu preturi de pana in 40.000 de euro, 5,7% se refera la apartamente cu preturi cuprinse intre 40.000 si 60.000 de euro… Cu toate acestea romanii continua sa prefere locuintele vechi, motivele principale fiind imaginea catastrofala a dezvoltatorilor si agentilor imobiliari, costurile mari postachizitie, finalizarea intarziata sau amanata la nesfirsit a multor proiecte, scrie Business Cover.

Bancherul Dan Pascariu a investit 600.000 de euro in ferme de porci. „Vine un timp in care nu trebuie sa-ti mai folosesti energia, ci intelepciunea si experienta”, spunea Dan Pascariu, unul dintre cei mai experimentati bancheri romani, intr-un interviu de acum trei ani cu Money Express. Acel timp a venit si – poate o sa vi se para curios sau amuzant – noua sa filozofie de viata s-a materializat, printre altele, si intr-un business de crestere a porcilor. Cat de intelept devii dupa o viata de bancher? Pentru Dan Pascariu, care vreme de 37 din cei 60 de ani ai sai s-a gandit zilnic la credite, dobanzi, comisioane, managementul riscului ori management pur si simplu, intelepciunea e, asa cum el insusi marturiseste, activul sau cel mai important.

Copilaria nu e la moda: au aparut pantofi cu toc pentru fetitele de 3 ani. Poarta tocuri de la 3 ani, isi alege singura hainele din magazine si este considerata cel mai influent copil cand vine vorba de moda pentru cei mici. Suri Cruise, fetita lui Tom Cruise si Katie Holmes, caci despre ea e vorba, a reusit sa-i faca pe creatorii de incaltari pentru copii sa lanseze o linie de pantofi cu toc potriviti fetitelor cu varsta de la 3 ani in sus. Abia pusi pe rafturi, pantofii au generat adevarate controverse printre parinti, medici si vanzatori. Cei din urma spun ca pantofii se vand, parintii spun ca arata ca si cum copilele de cativa ani ar lucra in cluburi de noapte, scrie Gandul.

Dan Paul: „Statul roman ne-a pus 6.000 de societati pe masa, dar le-am scapat printre degete”. Statul roman ne-a pus 6.000 de societati pe masa in contextul marii privatizari, insa acestea ne-au scapat printre degete in ultimii 15 ani”, a spus Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, incercand sa dea un raspuns la intrebarea de ce nu functioneaza bursa ca o modalitate de finantare a companiilor, scrie Bursa. Domnia sa a avut in vedere programul de privatizare in masa derulat la mijlocul anilor ’90, in urma caruia peste 5.000 de companii au fost listate la Bursa.

Dolarul tare scumpeste cosul zilnic al romanilor. In prima parte a acestui an, leul a pierdut tot mai mult teren in fata monedei americane, lucru care se vede deja in preturile mai multor produse din cosul de consum. Tricotajele, citricele, graul sau conservele de peste, importate pe dolari din afara UE, domina deja topul inflatiei. Vor urma, curand, si produsele electronice. Sa nu uitam ca tot in dolari sunt exprimate si cotatiile titeiului, care influenteaza preturile in intreaga gama a produselor energetice, scrie Adevarul.

Romania dupa criza. O lume in care un indian care a absolvit Institutul Tehnologic din Varanasi, India, in ’89 poate deveni presedinte si sef de vanzari si new business intr-o companie gigant precum Google este o lume in care orice este posibil. Acesta este lucrul pe care tanara generatie ar trebui sa-l afle de la liderii actuali, in loc de minciuni penibile despre cine se face vinovat de criza economica. Cei tineri vor gasi si singuri raspunsul, dar riscam ca, pana atunci, ei sa-si doreasca sa faca tabula rasa cu trecutul si sa le fie rusine sa spuna ca s-au nascut in Romania, scrie Capital.ro.

Sfat pentru proprietari: Nu vindeti tot, luati un partener. Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania, banca de investitii specializata pe consultanta in fuziuni si achizitii (M&A), care a fost implicata in ultimii ani in tranzactii de sute de milioane de euro, sfatuieste antreprenorii care vor sa vanda in aceasta perioada sa nu iasa de tot, ci sa pastreze un procent din companie. „Cea mai buna oferta in M&A nu mai este sa vinzi si sa iesi pentru ca esti penalizat. Insa genul de cerere prin care iti cauti un partener ca sa dezvolti poate genera rezultate foarte bune”, a spus Ioana Filipescu intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.

Volkswagen Jetta, a sasea generatie. Dupa luni intregi de speculatii pe tema viitorului Volkswagen NCS (New Compact Sedan), noutatea a fost dezvaluita oficial astazi, pe internet. Cea de-a sasea generatie VW Jetta surprinde prin dimensiunile generoase. Construita pe o platforma noua (Volkswagen a renuntat sa mai foloseasca aceeasi platforma pentru Golf si Jetta), masoara 4,64 metri in lungime. Avantajul se regaseste la spatiul pentru picioare la locurile din spate, precum si la portbagaj, scrie 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro