Sari direct la conținut

Business Report: Scurta istorie de rafinare: Cum a ajuns Romania ca din zece rafinarii sa mai aiba doar trei; Schimbare-soc la conducerea BVB: Tepes demisioneaza, managerul FP e numit administrator provizoriu; De cata hartie igienica are nevoie ministerul Elenei Udrea; Cine sunt cei mai mari exportatori de arme

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

In articolul “Scurta istorie de rafinare: Cum a ajuns Romania ca din zece rafinarii sa mai aiba doar trei”, ZF scrie: “Petrom, cea mai mare companie din Romania, a anuntat azi ca pune lacatul la rafinaria Arpechim din Pitesti, in contextul in care producatorul de petrol si gaze a spus inca de la finalul anului 2009 ca intentioneaza sa traga pe linie moarta doua business-uri Doljchim si Arpechim”. Integral in Ziarul Financiar.

Schimbare-soc la conducerea BVB: Tepes demisioneaza, managerul FP e numit administrator provizoriu. Daniel Tepes, seful societatii de brokeraj HTI Valori Mobiliare si unul dintre principalii actionari ai Bursei de la Bucuresti (BVB) a demisionat azi din functia de membru al Consiliului de conducere al BVB. Tepes isi mai daduse demisia si in vara anului trecut, dar atunci si-o retrasese. De data aceasta demisia este finala, consiliul de administratie al Bursei hotarand numirea in calitate de administrator provizoriu a lui Greg Konieczny, vicepresedinte executiv in cadrul Franklin Templeton Investments si manager de portofoliu al Fondului Proprietatea. Grupul Franklin Templeton cumparase prin fondurile sale incepand de anul trecut actiuni ale Bursei de la Bucuresti, scrie Economic Times.

De cata hartie igienica are nevoie ministerul Elenei Udrea. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului a lansat o cerere de oferta pentru achizitionarea serviciilor de curatenie pentru birouri si a spatiilor conexe, valoarea estimata a contractului fiind de 240.000 de lei fara TVA, pentru o suprafata de 9.944,74 metri patrati. Licitatia include si achizitia a 2.500 de role de hartie igienica extrafina in doua straturi.Firma castigatoare trebuie sa asigure si livrarea unor produse si substante utilizate in vederea prestarii serviciilor de curatenie, care trebuie sa indeplineasca o serie de caracteristici tehnice minimale. Astfel, pentru hartie igienica se estimeaza un necesar de 2.500 de role pe luna, iar caracteristicile tehnice ale acesteia sunt: role 35m, 250 portii; reciclata; 2 straturi, extrafina; gramaj = 120 gr/rola; latime minim 100 mm; Dexterior= 125 mm; culoare = alba, scrie Capital.

Ce masina sa iti cumperi pe vremuri de criza. Criza si pretul in crestere al carburantilor nu i-au determinat pe romani sa renunte la achizitia de masini. Totusi a aparut o modificare majora in comportamentul acestora, tot mai multi preferand masini second hand si uitandu-se mai atenti la consumul de carburanti. Doar 5% dintre romani au intentia de a cumpara un automobil in urmatoarele 6 luni, conform studiului GfK MotoBus. Acest procentaj este comparabil cu cel inregistrat in 2009 – de 6% – dar in scadere fata de 2008, cand 9% declarau acelasi lucru. Anul trecut, procente mai mari pentru intentia de achizitionare se inregistrau in Oltenia (12%) si in randul celor cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 ani (13%). In plus, 60% dintre preferintele romanilor se indreapta in 2010 mai degraba spre masini second hand, scrie Romania Libera.

Cine sunt cei mai mari exportatori de arme. Un studiu realizat de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) releva faptul ca, in perioada 2006-2010, cel mai mare exportator de armament greu a fost SUA cu 30% din total. Pe locul secund se afla Rusia, cu 23% din total, urmata de Germania, cu 11%. Pe locurile patru si cinci se afla Franta, cu 7% si Marea Britanie, cu 4%. Conform SIPRI, volumul exporturilor de armament a crescut cu 25% in perioada mentionata fata de 2001-2005, scrie Capital.

Numarul locurilor de munca vacante, nivel negativ record in 2010. In anul 2010, cele mai ridicate valori la ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica (1,17%) si in sanatate si asistenta sociala (1,10%). La polul opus, s-au regasit activitatile din industria extractiva (0,05%), hoteluri si restaurante (0,12%), respectiv cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,14%), conform Institutului National de Statistica (INS), scrie Business Cover.

General Electric, cea mai mare corporatie americana, a reusit sa nu plateasca deloc taxe in SUA anul trecut. Strategiile contabile si lobby-ul puternic au permis General Electric (GE), cea mai mare corporatie americana, sa nu plateasca taxe guvernului de la Washington pentru anul 2010, chiar daca peste o treime din profitul de 14 miliarde dolari a fost obtinut in SUA, potrivit New York Times (NYT). De fapt, GE a cerut deduceri de taxe in valoare de 3,2 miliarde de dolari pentru anul trecut, arata publicatia americana, scrie Money.ro.

Schimbari in conducerea Petrom. Petrom a anuntat, ieri, schimbari in conducerea companiei, care au fost decise de catre Consiliul de Supraveghere al Petrom. Ca urmare a renuntarii domnului Wolfgang Ruttenstorfer la mandatul de Presedinte al Consiliului de Supraveghere, domnul Gerhard Roiss, care va ocupa pozitia de CEO al OMV Aktiengessellschaft incepand cu 1 aprilie 2011, a fost numit Presedinte al Consiliului de Supraveghere incepand cu 25 martie 2011. Doamna Mariana Gheorghe va ramane Presedinte al Directoratului si Director General Executiv al Petrom, scrie Bursa.ro.

Coada, un joc social cu premii: De ce vaneaza romanii promotiile. Se poate constata ca astazi este “Ziua Imbulzelii”. In Romania, a fost aglomeratie la toate supermarketurile MiniMax ca urmare a unor reduceri de pret la ulei, dar si la mallul Afi Cotroceni, la deschiderea primului magazin H&M. In 25 de tari din lume, au fost cozi pe sute de metri in fata magazinelor in care s-a pus in vanzare iPad 2. Ce ii indeamna pe oameni sa ia orice produs la reducere sau de ce vor sa fie primii la deschiderea unui magazin nou? Integral in DailyBusiness.ro.

Doctor de gadgeturi: Cat te costa sa-ti repari electronicele. Pentru electronicele mai noi, reparatorii spun ca valoarea unei depanari reprezinta 10% din pretul de achizitie. La cele mai vechi, manopera si piesele nu trec de 100 de lei. Nu exista televizor romanesc Sirius sau Diamant, vreun pick-up sau magnetofon care sa nu fi facut cunostinta cu aparatul de lipit cel putin o data in viata. Televizorul alb negru se strica fix cand iti era lumea mai draga, inaintea sarbatorilor sau a unor meciuri importante de fotbal. Cel putin o ora dura “consultatia”, scrie EVZ.

In articolul “Cati romani fac cumparaturi pe internet?”, ZF scrie: “Pana in 2015, jumatate dintre europeni vor face cumparaturi pe internet, iar unul din cinci va achizitiona inclusiv din magazine online prezente in alte tari din Uniunea Europeana. Dintre romani insa, putini cumpara deocamdata de pe internet si chiar mai putini au incredere in magazinele din strainatate”. Integral in Ziarul Financiar.

Cati bani pierd producatorii auto europeni in urma crizei de componente din Japonia. Producatorii auto europeni ar putea pierde pana la 2,4 miliarde de euro din profiturile estimate pentru acest an, daca persista dificultatile inregistrate in aprovizionarea cu piese din Japonia, estimeaza mai multi analisti, citati de Reuters. Unele companii din Europa au inceput, deja, sa scada productia odata cu agravarea problemelor producatorilor niponi de componente, dupa dezastrul cauzat de cel mai mare cutremur din istoria tarii, scrie Money.ro.

Citeste si:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro