Business Report: Se repeta dezastrul din 2008? Recesiunea ameninta din nou Romania; Euro ar putea cobori la 4 lei in trimestrul I din 2012; Si miturile despre Google se mai destrama. Afla de ce au parasit unii angajati compania
UE ne trimite bani in avans pentru proiectele europene. Parlamentul European a aprobat, la sfarsitul saptamanii trecute, marirea cofinantarii UE pentru proiectele de dezvoltare regionala finantate din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul Social European (FSE), care se implementeaza in mai multe state membre, inclusiv Romania. Cresterea ratei de cofinantare a fost propusa de Comisia Europeana la solicitarea Romaniei. In cadrul unei reuniuni a Consiliului European, presedintele Traian Basescu a solicitat cresterea ratei de cofinantare astfel incat sa se vina in ajutorul beneficiarilor si in sprijinul dezvoltarii regiunilor mai sarace si predispuse sa fie afectate in continuare de criza economica si financiara. Integral in EVZ.
Si miturile despre Google se mai destrama. Afla de ce au parasit unii angajati compania. Sunt cel putin cinci motive – terenuri de sport gratis, masaj, sala de Yoga, asistenta medicala, cantina – care au plasat Google printre cei mai buni angajatori pentru care merita sa lucrezi. Si totusi, exista angajati care n-au fost chiar asa fericiti sa munceasca intr-o astfel de companie. TechCrunch.com. a facut publice cateva din nemultumirile legate de calitatea angajatorului Google. Rezumand, ele nu sunt neaparat diferite de cele existente in cazul altor companii: multa birocratie, un program de lucru supraincarcat, sefi incompetenti si salarii mici. Iata cateva e-mailuri, primite de TechCrunch, in care fosti angajati povestesc de ce au parasit compania, relateaza Capital.
Care sunt cele cinci economii ale lumii ce vor creste in 2012. In momentul de fata economiile din Europa se straduiesc sa depaseasca situatia dificila in care se afla, in timp ce economia Chinei si-a incetinit avantul. Acestea sunt doar doua dintre motivele pentru care 2012 nu este privit cu prea mult optimism, potrivit Business Insider. O echipa de economisti ai Morgan Stanley Global, o firma globala care ofera servicii financiare, a realizat o serie de cercetari, a redus estimarea de crestere a economiei globale pentru 2012, la 3,5%. Cresterea economica din 2011 era estimata la 3,9%, iar cea din 2010 la 5,2%. Cu toate ca se considera ca procesul de globalizare ar incetini semnificativ cele mai mari economii ale lumii sau chiar le-ar face sa se confrunte cu o perioada de recesiune, lucrurile nu stau chiar asa, informeaza Gandul.
Euro ar putea cobori la 4 lei in trimestrul I din 2012. Efectul clar al implementarii normelor internationale de contabilitate, IFRS, pentru sistemul bancar din Romania va fi trecerea de la sistemul de provizionare a creditelor neperformante de la RAS la IFRS, ceea ce va permite eliberarea unei sume considerabile de valuta in piata, fapt recunoscut si de raportul de stabilitate BNR 2011. „Trecerea la IFRS poate genera un impact asupra determinarii cerintelor de capital pentru riscul de credit prin eliberarea de provizioane”, spune Iancu Guda, macroeconomic analyst Coface Romania. La ora actuala, regulamentul BNR permite diminuarea provizionului pentru creditele cu restante la plata doar in limita a 25% din valoarea garantiilor, pe cand standardele IFRS permit diminuarea expunerii cu intreaga valoare de piata a garantiei, anunta Capital.
Ce fac bogatii lumii pe timp de criza: Sfaturi de investitii de la oamenii care controleaza averi colosale. Bursele sunt la un nivel scazut. Lichiditatile genereaza un profit minim. Pretul marfurilor, in special cel al aurulului, pot creste sau se pot prabusi intr-o secunda. In ce se poate investi? Bloomberg a realizat un material in care a chestionat mai multi miliardari legat de oportunitatile de investire pe care le vad in criza. Iata unde isi tin ei banii. In urma sondajului a rezultat ca exista un punct comun al miliardarilor: acestia nu isi ghideaza optiunile de investitie in functie de indicatorii traditionali, ci in functie de indicatori personali. Spre exemplu, John Paul DeJoria, mogulul saloanelor de frumusete, spune ca aceste localuri si nu bursele sunt unele din cele mai bune barometre privind mersul economiei, scrie Capital.
Conducta care a rupt Moldova de Ardeal. Compania de Autostrazi si Transgaz isi disputa de cinci ani de zile soarta unei conducte de gaz invecinate cu un pod, motiv pentru care acesta zace nereparat, iar traficul rutier e redirectionat pe un drum judetean, cu un ocol de o suta de kilometri. Traficul pe unul din cele doua drumuri europene de legatura dintre Moldova si Transilvania, respectiv E 574, sta blocat de cel putin cinci ani de zile deoarece Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) nu a reusit, desi se straduieste, sa repare un pod. Valoarea lucrarilor de reparatii ar fi de cateva sute de mii de euro. Este vorba de podul de peste raul Oituz, pe DN 11 (E 574), in zona localitatii Poiana Sarata, aproape de Onesti, care leaga centrul Moldovei de cel al Ardealului. Podul a fost facut acum 50 de ani si nu a fost niciodata reparat, informeaza Romania Libera.
Cum va cheltui TVR banii publici in 2012. Bugetul de stat pe 2012, inca in dezbatere, ii ofera postului public de televiziune peste 150 de milioane de lei, cu 23 de milioane de lei mai putin fata de anul 2011 si cu 50 de milioane de lei mai putin decat in 2010. Aceasta suma reprezinta doar 31% din banii TVR, restul venind din surse proprii. Din fondurile de la stat, 63.000 de lei sunt destinati platii salariilor, exact ca in 2011. Fata de 2010 se observa o scadere de 14.000 de lei. Avand in vedere numarul de 3.000 de angajati pe care il va avea societatea dupa restructurarile anuntate la finalul acestui an, putem spune ca salariul mediu lunar va fi de 1.750 de lei doar din fonduri bugetare. Continuarea in Adevarul.
Liviu Voinea: Cresterea investitiilor provine din variatia stocurilor. Investitiile nete realizate in economia nationala au crescut cu 15,3%, in trimestrul al treilea din acest an comparativ cu aceeasi perioda a lui 2010, potrivit informatiilor publicate pe site-ul Institutului National de Statistica (INS). Cresterea investitiilor din tara noastra provine din variatia stocurilor, potrivit lui Liviu Voinea, presedintele Grupului de Economie Aplicata (GEA), care ne-a spus ca acest lucru este unul negativ: „Investitiile sunt alcatuite din formarea bruta de capital fix si variatia stocurilor. Avand in vedere ca formarea bruta de capital fix este in scadere, cresterea investitiilor provine din variatia stocurilor, iar acest fapt nu este unul pozitiv. Practic, se produce pe stoc, iar INS include stocurile la investitii”, scrie Bursa.
Se repeta dezastrul din 2008? Recesiunea ameninta din nou Romania. La sfarsitul anului 2008 si inceputul lui 2009, conducatorii tarii ne spuneau „sa o luam mai usor cu criza pe scari”, ca Romania e o oaza de stabilitatea si finantele lumii sunt in alta parte. La inceput a fost „criza financiara nu va atinge Romania”, apoi „criza va afecta Romania <>” si ca, desigur, „nu vom incheia niciun acord cu FMI”, cand FMI era deja aici, pentru ca, bineinteles, bancile din Romania sunt solide. Sa nu uitam si de cresterea economica de 5,5-6% pentru 2009, redusa apoi dramatic in buget la 2,5%, si de deficitul propus de 2%. Integral pe Money.ro
Sistemul bancar si criza datoriilor suverane. Ziarul „BURSA” a organizat, saptamana trecuta, o masa rotunda cu tema „Sistemul bancar si criza datoriilor suverane”, la care au participat doctorul in economie Daniel Ionescu, avocatul Gheorghe Piperea si analistul economic Ionel Blanculescu. Anul viitor, am putea asista la schimbari importante in sistemul bancar, a reiesit in urma discutiilor. Avocatul Gheorghe Piperea sustine ca, in 2012, ar putea sa existe falimente sau nationalizari de banci, in tara noastra. Domnia sa este de parere ca nu toate bancile din sistem ar merita sa intre in faliment, deoarece nu toate „si-au facut de cap”. In plus, au existat unele institutii de credit care „au pus economia Romaniei la treaba”, potrivit lui Gheorghe Piperea, scrie Bursa.
Ultima sansa pentru euro? Americanii si FMI vin sa supravegheze liderii UE. Administratia Obama si Fondul Monetar International incep sa intervina tot mai ferm in ceea ce priveste criza datoriilor de stat din Europa, dupa ce liderii UE nu au reusit sa elaboreze un plan coerent in acest sens. Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei SUA, va incepe marti o vizita oficiala de trei zile in Europa, unde se va intalni cu oficiali din Germania, Franta, Italia, Spania si cu reprezentanti ai Bancii Centrale Europene (BCE), anunta Adevarul.