Sari direct la conținut

Business Report: Sebastian Vladescu: Ceausescu a inchis Romania si a sperat ca va putea sa functioneze; Energia verde: pentru investitori muma, pentru consumatori ciuma; Impozitul progresiv in varianta lui Ponta, desfiintat de analisti: "E o aiureala"; Transalpina: cum sa arunci 340 de milioane de euro de la 2.145 de metri altitudine

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Sebastian Vladescu: Ceausescu a inchis Romania si a sperat ca va putea sa functioneze. Fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, atrage atentia ca tentatia unor oameni politici romani de a bloca fluxurile de capital provenite din exterior este un lucru foarte grav. La ce ar trebui sa se astepte Romania in cazul unei inghetari a pietelor financiare. Problemele sunt foarte mari in Grecia, in Spania, exista acest risc si foarte multi oficiali europeni si economisti avertizeaza in privinta acestui risc. Vezi continuarea interviului in Capital.

Cum au aparut „Baietii destepti” in energetica romaneasca. In prima parte a dezvaluirilor noastre privind aparitia pe piata romaneasca de energie electrica a furnizorilor privati conectati direct la energia hidro, am aratat ca punctul de plecare a fost retehnologizarea hidrocentralei de la Portile de Fier, pentru care a fost angajata o firma inventata de cativa baieti cu ochi albastri din SIE, tocmai in Elvetia. In ciuda faptului ca respectiva firma nu avea nici bani, nici expertiza, guvernul Romaniei (in 1996) i-a incredintat acesteia retehnologizarea celei mai mari centrale, culmea sfidarii, tot pe banii contribuabilului roman. Lovitura de soc nu a fost insa aceasta, ci tocmai posibilitatea ca respectivii baieti sa preia preferential energie hidro pe o lunga perioada de timp, evident, tot in contul lucrarilor de la Portile de Fier. Continuarea pe energy-center.ro

Criza a umflat numarul pensionarilor. Varstnicii au fost o categorie urgisita si cand economia „duduia”, insa criza si restructurarile au adus un nou val de pensionari, in conditiile in care numarul salariatior este in scadere libera si somajul infloreste. Asa se face ca, de la debutul crizei (inceputul anului 2009) si pana in prezent (inceputul anului 2012), numarul pensionarilor a crescut cu peste 40.000 de persoane, de la 4.692.998 la 4.733.180 de persoane, arata o analiza Econtext. Integral in EVZ.

Bogatii din sudul Europei isi muta averea in nord: Am muncit toata viata. Nu pot sa risc ca banii mei sa devina drahme. Locuitorii bogati din sudul Europei isi transfera economiile catre banci din Luxemburg, Elvetia si tarile nordice, ingrijorati de perspectiva iesirii Greciei din zona euro si de situatia sectorului bancar din Spania si Portugalia, potrivit unei analize Reuters citata de EurActiv.ro. Nikos, un om de afaceri grec cu activitati in distributia de produse farmaceutice, a transferat 7 milioane de euro la o subsidiara a unei banci banca elevtiene din Luxembourg, preferand siguranta in pofida dobanzii mult mai mici.

Energia verde: pentru investitori muma, pentru consumatori ciuma. Romania se numara printre cele mai atractive 15 tari pentru investitiile in energie regenerabila, dar implementarea acesteia va scumpi curentul gospodariilor cu 9%. „Implementarea certificatelor verzi va avea un impact de 30-40 de lei/MWh in pretul final la consumatorii care primesc energie la tarife reglementate, adica la populatie”, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, directorul general al E.ON Romania, Frank Hajdinjak. Tot ieri, compania de consultanta Ernst&Young a publicat un raport din care reiese ca Romania se numara printre primele 15 cel mai atractive tari din lume in care sa investesti in energie regenerabila. Integral in Adevarul.

Transalpina: cum sa arunci 340 de milioane de euro de la 2.145 de metri altitudine. O victima a birocratiei, a inconsecventei legislative, a lipsei de cooperare intre organismele statului sau a ecologistilor fara tel, Transalpina, cea mai inalta sosea din Romania si una dintre cele mai spectaculoase din Europa, risca sa ramana un drum inchis circulatiei pentru o perioada mai mare decat se estima. Asta, desi lucrarile de reabilitare, care se ridica la 340 de milioane de euro fara TVA, sunt aproape de finalizare. Ceea ce lipseste pentru ca soseaua sa fie inaugurata la propriu este un banal aviz de mediu, care nu s-a eliberat la timp. Un paradox romanesc din care toata lumea iese in pierdere. Continuarea pe Finantistii.ro

Impozitul progresiv in varianta lui Ponta, desfiintat de analisti: „E o aiureala”. Solutia de compromis propusa de Victor Ponta pentru impozitarea veniturilor, cu trei praguri la 8, 12 si 16%, nu pare sa aiba multi fani in randul analistilor economici. Majoritatea acestora sunt impartiti intre varianta impozitarii actuale, printr-o cota unica, si cea a impozitarii progresive in modul clasic, cu cote de impozit care sa mearga pana la 30-40%. Argumentele principale in favoarea cotei unice sunt implementarea mai simpla, stimularea investitiilor si incurajarea scoaterii la lumina a tuturor veniturilor, relateaza EVZ.

Un nou imprumut maxim acordat bancilor de BNR. Banca Nationala a Roma-niei (BNR) a imprumutat, ieri, opt banci cu 8,077 miliarde lei (circa 1,8 miliarde euro), pentru sapte zile, printr-o licitatie repo, aceasta reprezentand cea mai mare suma din februarie 2010. La acea data Banca Centrala a imprumutat 16 banci cu 9,24 miliarde lei, prin repo. La operatiunea precedenta, de saptamana trecuta, BNR a oferit 7,94 miliarde lei (1,78 miliarde euro) catre noua banci, informeaza Bursa.ro

Crezi ca benzina s-a scumpit masiv? Vezi un grafic care iti arata carburantul cu cea mai mare crestere. Carburanti comercializati in Romania incep sa devina produse de lux. Motive se gasesc intotdeauna: cotatia petrolului, cursul valutar, accizele, TVA, profitul petrolistilor etc. Unii soferi au inceput sa vaneze promotiile din weekend-uri sau statiile cu preturi mai mici, altii protesteaza apeland la transportul in comun sau achita carburantul cu maruntis, dar traficul nu difera mult fata de perioada in care un litru de benzina costa sub un euro. Continuarea in Capital.

IPO-ul Facebook seamana cu cel al Fondului Proprietatea. Dupa ce le-au promis cresteri masive de pret inainte de listare, brokerii ii imbie acum pe investitorii neexperimentati cu pariuri short pe deprecierea Facebook. Indiferent ca ii numim peiorativ „baieti destepti” sau ii botezam tehnic „investitori institutionali”, jucatorii de meserie si cu experienta au cumparat volume importante de actiuni cu mult inainte de listare, la preturi foarte avantajoase, informeaza Finantistii.ro

Taxa clawback „rade” medicamentele de pe piata. Conflictul dintre stat si producatorii de medicamente pe marginea taxei clawback incepe deja sa creeze probleme pacientilor cu boli grave. Riscurile cresc pe masura ce timpul trece fara sa se gaseasca o solutie. Bolnavi care nu isi mai permit tratamentul, medicamente disparute complet, producatori falimentari si farmacii independente pe cale de disparitie. Un tablou sumbru care risca sa devina real nu peste mult timp daca legislatia referitoare la taxa clawback (platita de producatorii de medicamente compensate) nu va fi modificata, scrie Capital.

Criza din zona euro ieftineste petrolul. Pretul petrolului ar putea scadea pentru a cincea saptamana consecutiv din cauza temerilor privind o posibila iesire a Greciei din zona euro. Traderii si strategii de pe piata petrolului se asteapta ca pretul futures sa scada in aceasta saptamana la 90 de dolari pe baril, chiar 85 de dolari, arata un sondaj al CNBC. Aceasta ar fi a cincea saptamana consecutiva in care petrolul se ieftineste pe fondul temerilor investitorilor privind o posibila iesire a Greciei din zona euro, informeaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro