Business Report: Statul a sters penalitati de peste 5 milioane euro pentru peste 6.200 firme; "Gaura" de 20 de milioane de euro la Loteria Romana din cauza unui "management defectuos". Cum se apara conducerea; 600 de milioane de euro. Marea risipa a statului din 2010
Vestile bune si vestile rele ale bancilor locale, in 2012. Ceea ce nu a reusit criza financiara in mai bine de doi ani va face criza zonei euro. Problemele zonei unice au lovit puternic grupurile de care apartin bancile din Romania, ceea ce inseamna pentru jucatorii de la noi resurse mai putine si mai scumpe, nevoia de a consolida afacerile si de a reduce costurile pana la niveluri nemaivazute pana acum. Ca urmare, doua banci grecesti cu filiale locale care controleaza la noi cote importante de piata, respectiv Alpha Bank (Alpha Bank Romania) si Eurobank (Bancpost), au anuntat anul trecut ca vor fuziona. Banca Austriei a anuntat, totodata, ca bancile austriece de la noi vor trebui sa-si asigure singure fonduri pentru noile credite, scrie EVZ.
Statul a sters penalitati de peste 5 milioane euro pentru peste 6.200 firme. Vestea buna este ca, prin cele 6.227 de decizii de anulare a penalitatilor, emise in perioada 1 septembrie 2011 – 4 ianuarie 2012, pentru a beneficia de facilitate, firmele au platit la bugetul statului peste 164 milioane lei (circa 38 milioane euro). Din aceasta suma, debitul principal reprezinta 135,92 milioane lei, dobanzile se cifreaza la 17 milioane lei, restul de 11,2 milioane lei fiind jumatate din majorarile de intarziere. Din intreaga suma anulata, de 24,15 milioane lei, aproximativ jumatate reprezinta majorari de intarziere, iar cealalta jumatate penalitati: 11,19 milioane lei majorari de intarziere si 12,93 milioane lei penalitati. Integral in Capital.
„Gaura” de 20 de milioane de euro la Loteria Romana din cauza unui „management defectuos”. Cum se apara conducerea. „Managementul defectuos” al Companiei Nationale Loteria Romana (CNLR) a pagubit CNLR cu 89,79 milioane lei (20,8 milioane euro), reiese din raportul pe 2010 al Curtii de Conturi. Raportul a fost publicat recent si contine rezultatele inspectiilor Curtii in 2011, pe baza documentelor din 2010. Atribuiri ilegale de contracte de achizitii publice, supraevaluarea obiectului achizitiei, introducerea de caracteristici restrictive in documentatia de atribuire si simularea de concursuri si examene la incadrarea personalului sunt doar cateva dintre concluziile formulate de Curtea de Conturi, dupa controalele efectuate la Loteria Romana. Continuarea in Gandul.
600 de milioane de euro. Marea risipa a statului din 2010. In 2010, anul in care zeci de mii de angajati ai statului au fost concediati pentru a economisi banii bugetului, salariile au fost taiate cu un sfert iar TVA a crescut cu 5%, institutiile publice au risipit 600 de milioane de euro. Institutiile statului au risipit in 2010 600 de milioane de euro prin achizitii de echipamente fara licitatii, plati nejustificate catre persoane fizice sau juridice, proiecte prost gestionate, contracte derulate dezavantajos pentru stat sau diferite erori financiare, arata raportul anual publicat zilele trecute de catre Curtea de Conturi a Romaniei (CCR), scrie Romania Libera.
Surpriza! Mittal, din „baiat destept”, ajunge consumator reglementat. In 2011, combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati a fost privilegiat in livrarea de electricitate, tocmai pentru ca este al doilea mare consumator din Romania (dupa Alro Slatina). Astfel ca a consumat o cantitate mare de electricitate de la Hidroelectrica, respectiv 1,75 TWh sau 2,5% din consumul intregii tari, la un pret de 130 de lei pe MWh, cu 25% mai mic fata de pretul la care se vindea energia pe bursa OPCOM in decembrie 2010, cand s-a incheiat contractul. Anul acesta, situatia este cu totul alta. Seceta a injumatatit productia de la Hidroelectrica, ceea ce a adus preturi uriase in toata piata de energie, relateaza Adevarul.
Lucian Anghel, noul presedinte al BVB. Lucian Anghel, economistul sef al BCR, este noul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), ales ieri de catre actionari cu 3,7 milioane de voturi. Stere Farmache a primit circa 2 milioane de voturi, iar Dan Paul – 1 milion de voturi. Batalia pentru Consiliul BVB a fost castigata, ieri, de „cartelul” bancilor, care si-a impus majoritatea. Toti candidatii la functia de presedinte – Stere Farmache, fostul sef suprem, Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, si Lucian Anghel, economistul sef al BCR si propunerea grupului de banci – au reusit sa intre in board, anunta Bursa.
Romania, cuprinsa de febra reformei din sistemul medical. Ca orice reforma importanta din Romania, proiectul Legii sanatatii a reusit, printr-o traditionala „buna intentie”, sa fie pus in dezbatere publica intre Craciun si Revelion, mai exact pe 28 decembrie. Dar ca excesul de buna intentie sa mearga pana la capat, desi o lege de importanta strategica trebuie sa fie in dezbatere publica 30 de zile, pentru noua Lege a sanatatii autoritatile de la Ministerul de resort au anuntat un termen de zece zile. In conditiile in care majoritatea managerilor din companiile de asigurare ce ar putea fi interesate de participarea la noua reforma aveau concediu inclusiv in prima saptamana din acest an, dezbaterea publica aproape ca este nula, informeaza Capital.
Analistii: Managementul datoriei publice a fost, in 2011, unul defectuos. Analistii sustin ca statul a administrat defectuos datoria publica anul trecut, iar dobanzile la care au fost luate imprumuturile au fost foarte mari. Doctorul in economie Daniel Ionescu ne-a declarat ca anul trecut s-a vazut calitatea „precara” a politicilor publice, prin costul mediu platit de Executiv la imprumuturi. Domnia sa ne-a precizat: „Costul mediu platit de Guvern pentru a atrage resursele bugetare lipsa de pe piata interna, fie ca vorbim de lei sau de euro, a reflectat fidel calitatea precara a politicilor publice pe care acesta le-a generat, in primul rand erorile de management magistral a starii de criza in care, dupa 2008, a fost adusa Romania, informeaza Bursa.