Business Report: Statul roman: ce privatizam si ce controlam. Cum au procedat altii; Cum sa reduci factura la curent fara sa stingi becul; Lectie de la arabi: Cum pacalesti Fiscul; Cate locuri de munca a creat Facebook; Telefoanele cu Android prezinta brese de securitate
Lectie de la arabi: Cum pacalesti Fiscul. In unele tari, proprietarii caselor neterminate nu platesc niciun impozit pe aceste imobile. Unul dintre aceste state este Egiptul. Populatia, destul de saraca de altfel, s-a adaptat de minune. Multi oameni locuiesc in case sau blocuri care, din exterior, arata a fi abia in stadiul „la rosu”, insa in interior sunt amenajate ca niste locuinte obisnuite, cu aer conditionat si cu antene satelit. Astfel, multe constructii din Egipt sunt neterminate de zeci de ani, cu toate ca sunt locuite de familii. Autoritatile si-au dat seama ca aduna prea putini bani la buget din impozitul pe proprietatile imobiliare, in conditiile in care in ultimii ani in tara, si in special in suburbiile capitalei Cairo, s-a construit foarte mult, scrie Capital.
In articolul „Cumparatorii de actiuni la producatori de ulei sau carne, protejati de scumpirea produselor”, ZF scrie: „Un mijloc de protectie in fata ofensivei scumpirilor produselor alimentare este achizitia de actiuni la producatorii de profil. Actiunile Argus Constanta (ulei) sau Avicola Buzau (carne de pasare) au crescut cu peste 30% de la inceputul anului”. Integral in Ziarul Financiar.
Mai avem nevoie de agenti imobiliari? Cei 10.000 de agenti imobiliari care activau in Romania in perioada de boom al pietei au reusit sa isi atraga antipatia publica, reprosul principal ce li se aduce fiind acela ca au castigat sume importante de bani fara prea mult efort. Desi criza i-a secerat pe 7.000 dintre ei, cei care au supravietuit au inca mult de lucru la capitolul imagine. Potentialul financiar al industriei a determinat o serie de bucuresteni, cu pregatiri in varii domenii, sa se indrepte spre profesia de agent imobiliar. In perioada de glorie a pietei, la 250 de oameni era repartizat un broker imobiliar. Si acum mai circula legenda taximetristilor transformati peste noapte in agenti imobiliari cu masini de lux la scara. Criza a cernut, in ultimii trei ani, o buna parte din agentiile de apartament, iar brokerii ramasi sustin ca au supravietuit doar profesionistii. Cu toate acestea, cei 3.000 de agenti care mai activeaza pe piata inca se confrunta cu grave probleme de imagine, scrie Capital.
In articolul „Unde sunt cele 200.000 de noi contracte de munca incheiate in doua saptamani de care vorbeste Boc?”, ZF scrie: „Codul muncii a dus la incheierea a aproape 200.000 de noi contracte de munca in doua saptamani, spune premierul. Nu se stie care sunt companiile care au facut angajari si nici cate contracte s-au desfiintat in aceeasi perioada”. Integral in Ziarul Financiar.
Rusii vand pe Bursa 21% din Alro la sfarsitul lui iunie. O transa va fi rezervata micilor investitori. Rusii de la Vimetco vor scoate la vanzare la sfarsitul lunii iunie 20,96% din actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), pachet care in prezent valoreaza pe Bursa 140 milioane de euro. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat azi prospectul preliminar aferent acestei oferte, in aceeasi zi in care a aprobat si prospectul preliminar pentru oferta prin care statul intentioneaza sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP). Integral pe EconomicTimes.ro.
Piata OTC, repusa pe tapet. Soarta tranzactiilor Over-the-Counter (OTC) pe piata noastra de capital ar putea sa fie transata la urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor Depozitarului Central, programata la finele acestei luni, ne-a declarat Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti si presedinte al Depozitarului. In AGA, urmeaza sa fie prezentat un Studiu privind impactul tranzactiilor OTC asupra pietei de capital potrivit caruia Depozitarul Central, institutia care se ocupa de decontarea tranzactiilor, ar avea de castigat comisioane importante din astfel de schimburi, sustin surse care nu au dorit sa le fie mentionate numele, scrie Bursa.ro.
Statul roman: ce privatizam si ce controlam. Cum au procedat altii. Corporatii versus companii de stat, in Europa. Asa cum spune si Ian Bremer in cartea sa „Sfarsitul pietei libere – cine castiga razboiul dintre state si corporatii?”, aparuta in 2010, capitalismul de stat e un sistem in care guvernul e actorul economic principal, folosind pietele in primul rand pentru beneficii politice. Statul a inceput sa revina, mai puternic, in unele economii ale lumii, dupa ce timp de aproape trei decenii au fost in prim plan liberalizarea economica si privatizarea. Acest lucru se intampla, in parte, prin usa din spate a pietelor emergente precum China, Rusia sau producatorii de petrol din organizatia OPEC, unde companiile de stat sunt vehicule pentru politicile dictate de sus. Autorul cartii considera ca acest lucru nu este in beneficiul economiei mondiale. Analiza integrala pe CursdeGuvernare.ro.
Energia eoliana, o piata unde vantul e ultima problema. Productia de energie eoliana ar trebui sa depinda doar de cum bate vantul. Pentru ca nu suntem in cartile cu povesti si nici in Germania, prima problema este generata de ambiguitatea legislatiei care asteapta sa fie modificata si a determinat dezvoltatorii de parcuri eoliene si mai ales investitorii sa intre in expectativa. „Deocamdata investitorii se uita la piata si asteapta legea. Vor sa vada cum stau lucrurile”, spune Alina Stancu Birsan, senior associate in cadrul casei de avocatura Peli Filip, citat de Business Cover.
Romania, strivita in lupta dintre tehnologia Vestului si munca ieftina a Chinei? Uniunea Europeana pare sa nu mai faca fata „asaltului” produselor din China si impune tot felul de restrictii la importurile din aceasta tara. Cum se va descurca in „vartejul” starnit de cele doua forte Romania, care nu are nici tehnologia statelor occidentale, nici forta de munca ieftina a Chinei? Uniunea Europeana a impus, sambata, taxe compensatorii variind intre 4% si 12% la importurile de hartie de tipar de inalta calitate din China. Aceasta dupa ce a constatat ca guvernul chinez a subventionat semnificativ industria hartiei, acordand credite ieftine, facilitati fiscale si terenuri sub pretul pietei, practici ilegale dupa standardele Organizatiei Mondiale a Comertului, informeaza Comisia Europeana. Integral in Daily Business.
Cate locuri de munca a creat Facebook. Facebook, cea mai mare retea sociala, cu peste 500 de milioane de utilizatori, angajeaza 2.000 de oameni, iar pana in 2017 vrea sa creasca numarul la aproape 9.400. Dar nu faptul ca Facebok angajeaza este uimitor, ci efectul creat de prezenta lui in piata. 2,5 milioane de siteuri sunt integrate cu Facebook, lucru ce presupune angajarea de manageri de pagini, web designeri si specialisti in social-media. Companii precum Apple, RIM si Nokia angajeaza echipe care sa conduca integrarea cu Facebook, potrivit Wall Street Journal, preluat de Money.ro.
Telefoanele cu Android prezinta brese de securitate. Inca un smartphone intampina probleme de securitate, si anume cele cu sistem Android.Oamenii de stiinta germani au descoperit ca se pot afla informatii personale in timpul transferurilor de informatii intre telefoane si internet. Multe aplicatii ale telefoanelor cu sistem Android solicita un cod de autentificare, iar hackerii pot avea acces la acesta. Astfel, ei pot solicita site-urile si pot afla identitatea detinatorului, contactele acestuia si albumele private, scrie ITplay.ro.
SUA au aceeasi problema ca si Romania: nu stiu exact nici cati angajati, dar nici cati someri au. Ce marja de eroare au statisticile oficiale. Autoritatile americane au anuntat in urma cu cateva luni ca numarul de angajati din economie a scazut cu circa 91.000 de persoane, ca apoi sa revizuiasca numarul in doua randuri, ajungandu-se in final la o scadere de doar 24.000 de angajati. „Marja de eroare” a dat nastere la ample discutii pe marginea modului in care se alcatuiesc statisticile privind piata muncii peste ocean, scrie Gandul.
Cum sa reduci factura la curent fara sa stingi becul. Monitorizati tot timpul consumul de electricitate si nu puneti niciodata in functiune toate aparatele din casa in acelasi timp, recomanda specialistii. Energia va fi din ce in ce mai scumpa, iar singura modalitate de a reduce factura este consumul eficient de electricitate. Progresul tehnologic al omenirii necesita din ce in ce mai multa electricitate, iar Agentia Internationala pentru Energie estimeaza ca, in urmatorii 20 de ani, consumul la nivel global va creste cu cel putin 35%. In acelasi timp, resursele energetice sunt tot mai scumpe. Prin urmare, in acest cocktail al cererii si al preturilor in crestere, ce putem face pentru ca facturile sa nu sara in aer? Specialistii arata cu degetul spre eficienta energetica, scrie Adevarul.
300 de milioane de euro pentru doua statii de metrou. Metrorex, operatorul retelei de metrou din Bucuresti, vrea sa extinda Magistrala 4 cu doua statii, pana in zona lacului Straulesti, unde va fi construit un nod terminal cu o parcare, un dispecerat si o autogara, investitia fiind estimata la 1,22 miliarde lei, inclusiv TVA (298,5 milioane euro), potrivit Mediafax. Investitia se va derula pe o perioada de patru ani si va fi finantata printr-un imprumut de la Banca Europeana de Investitii, bugetul de stat si surse proprii ale Metrorex, scrie Romania Libera.
Speriati de pretul benzinei, americanii sunt de acord cu o lege care ar limita consumul unui autoturism la mai putin de 4 l/100 km. Majoritatea cetatenilor americani s-au declarat partizanii unei propuneri legislative care le-ar impune producatorilor de autoturisme sa comercializate in SUA numai modele care sa consume, in medie, sub de 4 l/100 km, incepand din 2025. Un studiu recent arata ca 85% dintre americani sunt ingrijorati de cresterea pretului carburantilor. In atare conditii, nu trebuie se mire ca 62% dintre ei s-au declarat partizanii unei propuneri legislative care le-ar impune producatorilor de autoturisme sa comercializate in SUA numai modele care sa consume, in medie, sub de 4 l/100 km, incepand din 2025, informeaza „USA Today”, citand rezultatele unui studiu la nivel national, scrie EVZ.