Sari direct la conținut

Business report: Tara care nu percepe nicio taxa locuitorilor sai; Grecia a concesionat 50 hectare din insula Corfu fondului "NCH Capital"; Spaniolii nici nu vor sa auda de Volkswagen sau Seat. O masina romaneasca i-a vrajit

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Tara care nu percepe nicio taxa locuitorilor sai. Romanii sunt coplesiti de taxe si impozite. Tara noastra percepe 116 taxe si impozite, de sase ori mai mult decat media inregistrata la nivelul Uniunii Europene si de aceea pentru majoritatea celor care au avut ocazia sa viziteze aceasta tara vestea ca aici nu se plateste nicio taxa a fost un soc. Este vorba de EAU sau Emiratele Arabe Unite. EAU dispune de unul din cele mai mari PIB-uri pe cap de locuitor din lume, 48.200 dolari si nu percepe impozit pe venit sau pe agoniselile antreprenorilor. EAU este o federatie de emirate monarhii, condusa de un presedinte. Cele sapte emirate (Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ras al-Khaimah, Ajman, Fujairah si Umm al-Qaiwain), care compun federatia, sunt conduse de cate un conducator, in calitate de sef al emiratului, scrie Capital.

Grecia a concesionat 50 hectare din insula Corfu fondului „NCH Capital”. Fondul american de investitii NCH Capital a luat in concesiune pe o perioada de 99 de ani un teren de 50 de hectare din insula Corfu de la agentia pentru privatizari a statului elen, urmand sa plateasca 23 de milioane de euro pentru drepturile de exploatare in aceasta perioada, potrivit Mediafax. Acordul este primul succes al Greciei implicand un teren de dimensiuni mari din portofoliul imobiliar al statului, potrivit cotidianului elen Kathimerini. Agentia a anuntat ca un investitor din New York va primi o concesiune de 99 de ani pentru exploatarea terenului de la Kassiopi. Suprafata insulei Corfu este de peste 61.000 de hectare, scrie Bursa.

Salariile la stat revin peste cele de la privat. Consecinte. In 2013, salariile din sectorul bugetar vor depasi din nou salariile din sectorul privat, dupa doi ani in care raportul a fost invers, pe modelul economiilor occidentale. Refacerea nivelului nominal al salariilor din sectorul bugetar va acoperi toata cresterea lenta din sectorul privat, inregistrata pe perioada 2008 – 2013, dat fiind ca raportul de plecare al salariilor dintre stat si particular a fost de circa 134% (vezi tabelul). Ramane, insa, un semn de inrebare major de unde se vor putea asigura sumele prevazute pentru salarizare in bugetul statului, in conditiile in care Romania s-a angajat sa reduca deficitul structural de la 1,9% din PIB la 1,4% din PIB pe anul in curs. Mai ales ca rezultatul economic al anului 2013 comensurat in evolutia reala a PIB va fi mai mic cu peste patru procente raportat la anul 2008, potrivit ultimelor evaluari ale statisticii si prognozei oficiale, scrie cursdeguvernare.ro

Strainii intaresc leul. O noua criza politica ar putea reintoarce moneda nationala pe scadere. E clar ca aprecierea leului a fost determinata de intrarile investitorilor straini in obligatiunile romanesti, nu pe fondul unei performante a economiei. S-a imbunatatit brusc perceptia asupra situatiei politice din Romania”, spune Mihai Tantaru, economist al ING Bank Romania. Potrivit dealerilor, aprecierea leului a fost franata de interventiile BNR, pentru evitarea fluctuatiilor bruste. Ei spun ca banca centrala a cumparat peste 1,5 miliarde de euro, refacand o parte din rezerva vanduta pe parcursul crizei politice din 2012. Exista si analisti care cred ca aprecierea sustinuta, chiar mai accentuata, ar fi posibila in aceasta luna, scrie EVZ.ro

Spaniolii nici nu vor sa auda de Volkswagen sau Seat. O masina romaneasca i-a vrajit. Criza le schimba gusturile spaniolilor: o masina ‘low-cost’ facuta in Romania, Dacia Sandero, din cadrul grupului Renault, a devenit lider de vanzari in Spania, in luna ianuarie, dupa cum informeaza vineri CincoDias.com. Masina se vinde cu 4.700 de euro, in conditiile in care, in general, vanzarile de masini catre persoane fizice au crescut cu 7%, si datorita planului guvernamental de ajutor pentru achizitionare – PIVE. Dacia Sandero a depasit vanzarile altor modele de masini, si in luna ianuarie s-au vandut 1.692 de masini – cu 177% mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut. Este pentru prima oara cand marca ‘low-cost’ a grupului Renault se situeaza in fruntea vanzarilor de masini din Spania, mai ales intrucat a constituit un model pe care Renault conta pentru succes la mijlocul deceniului trecut, cu masini ieftine, scrie Capital.

Schimbarea „Prima Casa” in „Noua Casa” a dublat numarul locuintelor vechi scoase la vanzare. Proprietarii din Bucuresti s-au grabit sa scoata la vanzare apartamentele vechi, in urma anuntului ca programul „Prima Casa” s-ar putea adresa doar segmentului de locuinte noi, astfel oferta de astfel de proprietati este dubla fata de luna decembrie a anului trecut. Cele mai multe apartamente aparute nou pe piata au doua camere, respectiv 845 de oferte, cel mai ridicat nivel pentru aceasta perioada din 2008 incoace. Comparativ cu ianuarie 2012, oferta este cu 10% mai mare si cu 29% fata de ianuarie 2010, de exemplu. Oferta pe segmentul unitatilor de 3 camere s-a imbogatit la inceput de an cu 626 de apartamente scoase pentru prima oara la vanzare, un portofoliu cu 23% mai mare fata de luna ianuarie a anului trecut, dar si dublu comparativ cu luna decembrie 2012, scrie Mediafax.

„Moody’s” a retrogradat ratingul Croatiei in categoria „junk”. Moody’s a retrogradat, vineri, ratingul Croatiei de la nivelul „Baa3” la „Ba1”, in categoria „junk” nerecomandata investitiilor, din cauza stagnarii redresarii, lipsei de disciplina bugetara si a vulnerabilitatii la socurile externe a viitoarei membre a Uniunii Europene, potrivit Mediafax. Ratingul Croatiei a fost adus la nivelul Ungariei si Irlandei, potrivit „Moody’s”. Agentia a revizuit perspectiva ratingului Croatiei de la negativa la stabila, considerand ca este putin probabil ca pozitia finantelor publice si a datoriilor sa se inrautateasca in continuare, scrie Bursa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro