Sari direct la conținut

Business Report: Taxa de poluare in 2012. Cum scapi de ea, cum iti recuperezi banii; Cumperi casa in 2012 sau mai astepti?; Istoria pe care o traim: criza obliga sistemul capitalist sa se reformeze; Edilii Capitalei, prin ochii unui irlandez: Guvernul local pune un zid in fata afacerilor

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Taxa de poluare in 2012. Cum scapi de ea, cum iti recuperezi banii. Legea care stabileste noua taxa de poluare pentru autovehicule a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2012. De acum, vor plati taxa si cei care vand o masina inmatriculata in Romania inainte de 2007, indiferent de clasa de poluare a masinii. Asta va mari fara indoiala pretul masinii, iar cumparatorul va fi si el pus la plata. Pana in 2012, taxa de poluare era platita doar de cei care cumparau masini second hand din strainatate si le inmatriculau in Romania sau la prima inmatriculare a unui autovehicul nou. In cazul masinilor noi, taxa este insa mai mica, deoarece norma de poluare este Euro 5, anunta GreatNews.ro

Cumperi casa in 2012 sau mai astepti? Criza din ultimii ani a redus semnificativ numarul romanilor dispusi sa achizitioneze o locuinta. Nu putini au fost cei care au preferat sa mai amane cumpararea unei case, in speranta ca preturile vor mai scadea pe piata imobiliara. Totodata, pe fondul scaderii veniturilor, dar si a reticentei bancilor, creditele imobiliare au devenit tot mai putin accesibile, ceea ce a restrictionat mult accesul romanilor la locuinte. Cand decizi sa iti iei casa, ideal ar fi sa o gasesti la un pret bun si sa ai acces la un credit cat mai ieftin. In plus, recomandat este ca atunci cand vrei un credit sa te gandesti nu doar la cati bani castigi in prezent, ci si la siguranta locului de munca si la evolutia firmei la care esti angajat. Integral in EVZ.

Istoria pe care o traim: criza obliga sistemul capitalist sa se reformeze. Sistemul economic modern este pus la incercare de criza financiar-economica prin care trec SUA si, mai ales, Uniunea Europeana. Anul 2011 a aratat cat de periculoase sunt dezechilibrele bugetare. Piatra de hotar a crizei financiare europene a fost Grecia. Problemele elenilor au debutat din 2009, cand a iesit la iveala deficitul public de patru ori mai mare decat cel prognozat, respectiv 21,7% din PIB. Cateva luni mai tarziu, Grecia a cerut ajutorul FMI si UE si a primit 110 miliarde euro, cu promisiunea unor masuri drastice de austeritate. Bolovanul cu datorii publice a antrenat pe drum si Irlanda, Portugalia si Spania. Si s-a rostogolit pana in 2011, an in care a atins si dimensiuni distrugatoare, relateaza Capital.

Cresterea economica va continua in 2012. Analistii financiari chestionati de EVZ estimeaza ca, in 2012, economia va creste cu procente cuprinse intre 0,5 si 2,1%. Dupa ce anul trecut economia se pare ca a evoluat peste asteptari, in special datorita productiei agricole bune si cererii mari la export, 2012 se anunta mult mai dificil. Pentru a mai avea crestere economica, sectoarele serviciilor, constructiilor, investitiilor publice si cererea interna ar trebui sa preia o parte din rolul jucat de cele doua motoare in 2011. Pentru anul trecut, prognoza de crestere a PIB era de 1,5%, insa analistii estimeaza ca s-a inregistrat o majorare de peste 2%, scrie EVZ.

Edilii Capitalei, prin ochii unui irlandez: Guvernul local pune un zid in fata afacerilor. Promisiuni neonorate, birocratie si controale peste controale – acestea sunt principalele piedici in calea unei afaceri de succes, spune John McCarthy, proprietarul unui restaurant din Centrul Vechi. Din cauza legislatiei obtuze si a functionarilor care nu inteleg ca profitul intreprinzatorilor inseamna mai multi bani la bugetul local, irlandezul nu-i sfatuieste pe alti straini sa-si investeasca banii in Romania. Irlandezul John McCarthy a venit pentru prima data in Romania in 2007. I-au placut oamenii, i-a placut Bucurestiul si, dupa trei ani, s-a hotarat sa investeasca aici. Desi este peisagist de profesie, a deschis un restaurant in Centrul Istoric al Capitalei, zona spre care s-au orientat, in ultimii ani, multi investitori din domeniu, din cauza locatiei accesibile si a vadului comercial excelent pentru astfel de afaceri, scrie Romania Libera.

Romania va exporta de 45 miliarde euro in 2012. Rata de crestere cade insa la jumatate. Exporturile vor avansa cu 4-5 miliarde euro in 2012, insa ritmul anual de crestere va fi mai redus decat in anul care tocmai a trecut, potrivit reprezentantilor Asociatiei Nationale a Importatorilor si Exportatorilor din Romania (ANEIR). Romania va fi si in acest an, in plutonul fruntas al tarilor Uniunii Europene cu cresteri semnificative ale exporturilor. Astfel, pentru al treilea an consecutiv, exporturilor romanesti vor consemna atingerea unui nou maxim istoric. Avansul estimat la export pentru anul 2012 este estimat la 4-5 miliarde euro, potrivit secretarului general ANEIR, Mihai Ionescu, dupa cum anunta Romania Libera.

Statul isi vinde perlele energetice. La presiunea FMI, Guvernul va scoate la privatizare in acest an cele mai valoroase companii aflate in portofoliul sau, precum Hidroelectrica, Romgaz, Nuclearelectrica si complexurile energetice. Programul masiv de privatizari in energie, demarat la inceputul anilor 2000, a stagnat in 2006, dupa vanzarea Electrica Muntenia Sud, preluata de Enel. Am apucat sa vindem in acei ani companii energetice foarte importante, precum Petrom (cumparata de OMV), Distrigaz Sud (GDF Suez), Distrigaz Nord (E.ON) si distributiile de energie din Oltenia (CEZ), Moldova (E.ON), Banat si Dobrogea (Enel). Insa programul de privatizari a fost franat dupa scandalul Electrica Muntenia Sud, soldat cu trimiterea in judecata pentru subminarea economiei nationale a ministrului de atunci al Economiei, Codrut Seres. Continuarea in Adevarul.

Piata muncii in 2012: Pe cine vor angaja companiile in noul an. 2011, un an care la inceput ne promisese o usoara revenire pe piata muncii, dandu-ne speranta ca lucrurile vor evolua pozitiv. Promisiunea insa s-a dovedit mult prea fragila: de unde in primele luni recrutarile pareau ca se dezgheata, in a doua jumatate a anului companiile au ezitat sa mai angajeze. Acum, incertitudinea „domneste”, iar singurii care par sa aiba sanse in 2012 sunt „cei care pe langa statutul de bun specialist, vor avea si competente soft ori fluenta intr-o limba straina”. Optimismul pare sa fie inabusit de incertitudini, iar specialistii sunt rezervati in a elabora previziuni. „Piata muncii nu va suferi nici o modificare dramatica in 2012 raportat la anul 2011”, au spus reprezentantii companiei de recrutare Lugera&Makler. Integral in DailyBusiness.ro

Lumea, prin ochii marilor economisti. Mayasii spun ca, in 2012, vine Apocalipsa. Unii economisti par a fi de aceeasi parere in ceea ce priveste viitorul zonei euro si al monedei unice europene. Altii ii contrazic. Asupra unui singur lucru toti par a fi de acord: ne putem astepta la incetinirea semnificativa a ritmului de crestere economica mondiala. Zona euro ramane cea mai fragila veriga, insa nici americanii si chinezii n-ar trebui sa rasufle usurati. In mai 2010, liderii europeni se felicitau reciproc dupa ce tocmai terminasera de salvat Grecia cu un imprumut in valoare de 110 miliarde de euro de la UE si FMI. Sase dintre acesti conducatori si-au pierdut ulterior fotoliile din cauza crizei, informeaza Adevarul.

Speculatiile cu aur devin posibile la Bucuresti. Investiti? In Romania se vor putea infiinta fonduri de investitii in aur, ale caror actiuni sa se tranzactioneze la Bursa. De asemenea, „importul” de astfel de fonduri la bursa din Bucuresti este posibil. Astfel, plasamentele in metalul pretios devin mult mai putin costisitoare, potrivit sondajului MONEY.ro printre profesionistii finantelor. Autoritatea pietei de capital din Romania (CNVM) a dat recent unda verde infiintarii fondurilor de investitii de tip ETF (Exchange Traded Fund, care emit actiuni tranzactionate la bursa), informeaza Money.ro

De unde va mai lua statul bani in 2012. Statul va trebui sa gaseasca si in acest an resursele necesare pentru a acoperi cheltuielile curente – cum sunt cheltuielile cu bunurile si serviciile, salariile si pensiile, dar si pentru a rambursa imprumuturile ajunse la scadenta. Unul dintre obiectivele Finantelor pentru acest an este extinderea maturitatilor pe piata interna, astfel incat datoriile ajunse la scadenta pe termen scurt sa fie mai mici, avand in vedere ca, incepand cu luna august 2012, Romania va avea de rambursat si imprumutul de 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar International, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro