Business Report: Tintele lui Sima. Pe cine ataca brokerul fugar in scrisorile sale; Cu ochii pe ''bijuteriile coroanei''. Bursa primeste de la stat o gura de oxigen; Alegerile amana Bugetul pe 2013. Care sunt efectele
Reteaua VIP a brokerului scapatat Cristian Sima. Misterioasa fuga in Islanda a omului de afaceri Cristian Sima a dus la devoalarea unei incredibile retele informale formate din oameni de afaceri, jurnalisti, politicieni de diferite culori, personaje exotice din lumea fotbalului si chiar si creatori de moda. Cu tot efortul mediatic, disparitia sa nu face decat sa sporeasca semnele de intrebare, in loc sa aduca raspunsuri. Desi, potrivit propriilor declaratii, se afla in Islanda, Sima a fost foarte activ din punct de vedere mediatic: a dat interviuri si si-a facut publice conexiunile, printr-o serie de mesaje transmise unor jurnalisti, relateaza EVZ.„Tintele lui Sima. Pe cine ataca brokerul fugar in scrisorile sale”, titeaza Adevarul. Cristian Sima ataca in scrisorile sale mai multe persoane din mediul de afaceri, dar si din cel politic. In timp ce unii sustin ca el fabuleaza, altii sunt de parere ca brokerul este un instrument in campania electorala din noiembrie. ”Adevarul” va prezinta cine sunt numele grele care apar in scrisorile lui Cristian Sima, care sunt povestile din jurul acestora si care sunt reactiile lor la dezvaluirile brokerului fugar.
Cu ochii pe ”bijuteriile coroanei”. Bursa primeste de la stat o gura de oxigen. Printre toti norii care par sa se adune deasupra Romaniei in anul 2013, s-ar putea sa se vada la un moment dat si soarele. Anul care urmeaza se anunta unul intens pentru investitori si ar putea insemna relansarea Bursei de Valori Bucuresti. ”Sangele proaspat” va veni prin scoaterea la vanzare prin bursa a unor companii de stat – dar de aceasta data vorbim despre cele profitabile din energie, nu despre ”gaurile negre” ale economiei romanesti. O transfuzie prin care piata de capital din Romania ar putea gasi drumul spre crestere, pe care l-a uitat de pe la sfarsitul anului 2008, cand a inceput criza. Continuarea in Income Magazine.
Cum vrea Guvernul sa evite un nou caz Oltchim. Guvernul rescrie strategia de privatizare a companiilor propriii, dupa esecul lamentabil in cazul Oltchim. De privatizat in 2012 mai sunt CFR Marfa, Tarom si Posta Romana. Insa, vanzarea CFR Marfa a primit aviz negativ de la Consiliul Superior de Aparare a Tarii, desi in 2011 CSAT daduse unda verde. Tarom, pe de alta parte, intra incet – incet in administrare privata. Are un nou Consiliu de Administratie, caruia ii va reveni si strategia de vanzare a pachetului de 20% din companie, relateaza EVZ.
Cei mai bogati oameni din Romania angajeaza IT-isti. Sunt foarte bogati, au averi de milioane de euro si detin afaceri de succes in Romania. Companiile lor din Romania au nevoie de oameni buni, iar salariile, mai ales cele din domeniul pe care l-am ales pentru acest articol, nu sunt deloc mici. Vorbim despre joburi disponibile la companii ale milionarilor romani din IT, majoritatea dintre ele exterm de profitabile si foarte cunoscute: emag.ro, compania condusa de Omul de afaceri Iulian Stanciu, are pe pagina de cariere disponibile doua posturi: unul de Tehnician Probe pentru Showroom-ul din Constanta si unul de Web Designer Junior, anunta Capital.
Schema lui Sima. Sima sustine ca as fi avut un „rol determinant” in fuga lui, pentru ca l-au speriat intrebarile puse de BURSA, in cursul interviului publicat de noi, la 3 septembrie. Intrebarile se bazau pe o serie de zvonuri, din surse diferite ale pietei, care, puse cap la cap, sugerau, pe de o parte, ca, de fapt, presedintele Sibex continua sa controleze WBS Romania (casa de brokeraj al carei proprietar fusese si despre care sustinea ca o vanduse, intrucat legea nu ii permitea sa o mai detina in calitatea sa de presedinte-director general al unei burse), iar pe de alta parte, sugerau ca favorizeaza castigurile WBS Romania, prin bursa sibiana pe care o conduce. Continuarea in Bursa.
Alegerile amana Bugetul pe 2013. Care sunt efectele. Cand alegerile sunt plasate in ultimele 3 luni ale anului, proiectul de buget va fi trimis in Parlament la 15 zile dupa instalarea noului Cabinet. ”Masura mascheaza masuri dure de austeritate”, clameaza fostul premier Boc. ”E vorba doar de evitarea popu-lismelor”, sa lasa se inteleaga autoritatile. Unde este adevarul? Potrivit Legii finantelor publice, bugetul trebuie sa fie depus pana la data de 15 octombrie a anului in curs pentru anul urmator, informeaza Romania Libera.
Dezastru pe piaţa auto. Cum îl explică APIA Producţia naţională de maşini a scăzut cu 4,7%. Vânzările generale de maşini noi au scăzut cu 22%, mai ales în segmentul persoanelor fizice. 2012 este, pe piaţa auto , un an complet compromis. Persoanele fizice din România au cumpărat, în 2012, cu 55% mai puţine maşini faţă de aceeaşi perioadă din 2011 . Şi la nivelul Uniunii Europene piaţa auto se confruntă cu probleme – o scădere de peste 7% per ansamblu. Cele mai mari scăderi (de 14 până la 40%) se consemnează în ţări precum Portugalia, Grecia, Italia şi Franţa. Totuşi, România se confruntă cu cea mai mare scădere a pieţei dintre toate statele membre ale UE – 70%, scrie Income Magazine
Alba-neagra cu banii din bugetul statului. Premierul Victor Ponta spune ca bugetul s-ar fi epuizat, iar de la 1 noiembrie ”ar trebui inchisa Romania”. Ialomitianu: ”Daca Ponta nu mai are bani, s-o fi intalnit cu domnul Sima”. Dupa declaratiile colorate dintr-o emisiune TV de duminica, premierul Victor Ponta a lansat ieri o adevarata bomba spunand ca bugetul pe acest an a fost construit in 2011 astfel incat banii sa ajunga doar pana la 1 noiembrie 2012, scrie Adevarul.